Litauens ambassadör Giedrius Cekuolis säger att ett Nato-medlemskap för Sverige och Finland skulle innebära ”slutlig stabilitet” för regionen.
Litauens ambassadör Giedrius Cekuolis säger att ett Nato-medlemskap för Sverige och Finland skulle innebära ”slutlig stabilitet” för regionen. Bild: AnnaCarin Isaksson

Litauens ambassadör: Ryska kärnvapnen finns redan här

Det ryska hotet mot Sverige och Finland om att placera kärnvapen i Kaliningrad är inget nytt. De finns redan här. Det säger Litauens ambassadör Giedrius Cekuolis till GP.

ANNONS

Första gången han kom till Sverige var efter Litauens frigörelse från Sovjetunionen 1990 och före medlemskapet i Nato och EU 1994. Vladimir Putin hade ännu inte kommit till makten. Nu hotar ryssen det baltiska landet från Belarus i öster och det ryska landområdet och militärbasen Kaliningrad vid Östersjön.

– Det är allvarligt, och allvarligare än vad det var tidigare. Det startade 2014 med ockupationen av Krim och den antiukrainska väpnade rörelsen i östra Ukraina. Nu genomför Ryssland ett fullskaligt krig. Det är mycket farligt och hotar Europas säkerhetsordning sedan kalla kriget. Att Ryssland och Kina sitter som permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd väcker också frågor om värdet och effektiviteten av de säkerhetsstrukturer som tillkommit efter andra världskriget. FN-chefen António Guterres besök hos Putin i Moskva i tisdags bekräftar det, säger Giedrius Cekuolis.

ANNONS
På kavajslaget bär Giedrius Cekuolis en nål med Litauens och Ukrainas flaggor.
På kavajslaget bär Giedrius Cekuolis en nål med Litauens och Ukrainas flaggor. Bild: AnnaCarin Isaksson

I torsdags, två dygn senare, besköts ett bostadshus i Kiev med robotar när Guterres kom dit för att träffa den ukrainske presidenten Zelenskyj. Det är oklart om det var en slump eller om Moskva ville sända ett budskap till honom och världen om att inte lägga sig i.

Bygger sin säkerhet på Nato

Efter förra årets flyktingkris och kriget i Ukraina är Litauen och de övriga baltstaterna mycket utsatta. Litauen har färre medborgare med rysk bakgrund än Estland och Lettland. Men det är strategiskt sårbart med den ryska militära närvaron i Kaliningrad och i Belarus som nu utnyttjas militärt av den ryska krigsmakten, enligt Giedrius Cekuolis. Där finns också den 65 kilometer långa Suwalkikorridoren längs gränsen mot Polen. En attack mot denna skulle kunna skära av Natos landförbindelse till de baltiska staterna.

Litauens militära trygghet bygger på att ingå i den västliga försvarsalliansen:

– Efter 18 år som medlem har vi större Nato-närvaro i vårt land än någonsin och vi är starkare själva. Vi lägger redan 2,5 procent på försvaret, och alla partier är eniga. Det finns ingen opposition till detta. Alla lever med hotet och ingen kan veta vad som kommer att hända. Den förre ryske presidenten Medvedev sa att om Finland och Sverige blir medlemmar av Nato kommer de att installera kärnvapen i Kaliningrad. Men det är inget nytt. De finns redan där, liksom Iskanderobotar.

ANNONS

Det är moderna ballistiska kortdistansrobotar, med räckvidd att från Kaliningrad nå stora delar av södra Sverige, och med förmåga att bära taktiska kärnvapen.

– Östersjöregionen är psykologiskt förenad. Men vi måste fortsätta att förstärka försvaret. Vi är ett litet land, men vi lär oss och är inte ensamma. Vi har inga egna stridsvagnar eller ett flygvapen, andra medlemmar genomför flygbevakning av baltiskt luftrum. Men vi har kvalificerat luftvärn. Vi har en stridsgrupp under ledning av Tyskland. Elva länder är närvarande militärt i Litauen, inklusive soldater från Luxemburg. Det är uttryck för militär solidaritet inom Nato, säger Giedrius Cekuolis.

Nästa mål kan vara Transnistrien

Nyligen skedde explosioner i den ryska utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien. Det ökar spänningen och oron för att det kan bli Putins nästa mål.

– Jag har varit i Transnistrien kanske tio gånger. Det är som en tidskapsel i en fantasifilm, där du flyttas tillbaka till tiden för Sovjetunionen. Moldavien är för litet att militärt stå emot om Ryssland skulle angripa, säger Giedrius Cekuolis.

Litauens ambassadör Giedrius Cekuolis på besök i Göteborg.
Litauens ambassadör Giedrius Cekuolis på besök i Göteborg. Bild: AnnaCarin Isaksson

Hans svar på frågan om hur viktigt det är för Litauen att vara med i EU och Nato är:

– Det betyder allting. Jag trodde inte att jag skulle behöva uppleva ett krig i Europa i min generation. Mina föräldrar och farföräldrar gjorde det. Nu utsätts ukrainarna för det 32 år efter Sovjetunionens upplösning då de blev en självständig nation. Trots problem med korruption och mycket annat var de lyckliga över att vara fria. Nu kämpar de för sin frihet och för vår.

ANNONS

Om Sverige och Finland går med i Nato skulle det välkomnas i Litauen, enligt Giedrius Cekuolis:

– Det är upp till svenskar och finländare att bestämma över sitt öde. Jag noterar att människor i era länder blev upprörda när de fick verbala och skriftliga predikningar från ett stort land i öster om vad ni ska välja för framtiden och med uttalade varningar. Det är naturligtvis positivt om ni ansöker om medlemskap. Vårt parlament skulle välkomna det. Nato skulle kunna få två nya medlemmar redan i år.

– För vår region skulle det innebära slutlig stabilitet. Vad den ryska propagandan än säger: Nato är en defensiv allians, men med allvarliga och seriösa förpliktelser mot varandra. Det gör oss starkare.

LÄS MER:Haavisto: Bra om vi fattar beslut samtidigt

LÄS MER:Andersson: Folkomröstning om Nato en dålig idé

LÄS MER:Natochefen: Finland och Sverige varmt välkomna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS