Hej Alexandra,
Har du något bra recept på amerikansk cheesecake? Tänkte göra till ett bröllop i maj.
Tacksamma hälsningar
/Stina
LÄS MER:Recept: Hemmagjorda ostbågar
Hej Stina,
Egentligen är inte cheesecake av amerikanskt ursprung, det sägs de antika grekerna hade något liknande för att mätta sina atleter under olympiaderna. Dock var det tillverkningen av färskosten Philadelphia i USA, som blev en viktig beståndsdel i just den amerikanska varianten och gjorde den omåttligt populär, först i USA och sedan i resten av världen.
Cheesecake är lätt att göra. Tekniken är enkel. Smulade kakor i botten och sedan gott-gottigott på toppen.
Här kommer tre recept. Ett som går in i ugnen för att stelna och ett som går in i frysen. Den tredje varianten är att, på kockspråk, ställa kakan (det vill säga att den står av sig själv) med gelatin eller annat förtjockningsmedel.
Välj den som passar tid och lust. Kan göras i glas för soffhänget eller som tårta för festen.
Cheesecake med finska pinnar och persika
10-12 portioner
Botten
0,5 dl skalade mandlar
75 g smör
18-20 finska pinnar (eller annan valfri kaka)
Fyllning
Lager 1
4 persikohalvor (hall av lagen)
400 g cream cheese typ Philadelphia ost
0,5 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
Lager 2
3 dl gräddfil
1 tsk citronskal
0,5 dl florsocker
Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Lägg mandlar i en matberedare med knivtillsats, mixa fint, lägg i smör och slutligen kakorna med pulsering. Det är godast om de inte blir för fint smulade.
Tryck ut kaksmeten i botten på en springform och ställ in i ugnen 5-7 minuter. Tag ut.
Vispa ihop Philadelphia, socker, ägg och mosad persika, bred ut i formen
Ställ in i ugnen 20 minuter, tryck försiktigt på toppen att det stelnat, annars ställ in en stund till. Tag ut och låt svalna minst 15 minuter
Rör ihop gräddfil, citronskal och florsocker. Bred ut på kakan med en slickepott och ställ in i ugnen 12-14 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp 1-2 timmar innan servering.
Vid servering toppa med bär
Frozen cheesecake
Botten
0,5 pkt oreokakor
50 g smör
Fyllning
4 ägg
4 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
400 g cream cheese typ Philadelphia ost
1 msk vaniljsocker
2 msk färskpressad citronjuice
3-4 passionsfrukter
Att toppa med:
Bär eller passionsfrukt
Gör gärna så här
Botten
Smält smöret. Krossa oreokakor fint och blanda med smöret.
Tag en springform med löstagbar kant och spänn fast bakplåtspapper i botten. Tryck ut kaksmulorna till en jämn botten. Ställ in i frysen.
Fyllningen
Dela äggulor och vitor och lägg i två skålar. Lägg grädden i en tredje skål. Vispa gulorna med sockret pösigt med elvisp, vispa sedan i ost och vaniljsocker.
Vispa grädden hårt och vänd sedan i (använd slickepott) blandningen med ost och gulor.
Vispa vitorna till vitt skum och vänd även dem i smeten.
Häll i smeten i formen och ställ den i frysen minst 3 timmar.
Vid servering tag ut 30 minuter innan och dekorera med bär eller mer passionsfrukt.
Cheesecake med mjölkchoklad
6-8 personer
4 dl grädde
2 msk strösocker, smaka av
1 vaniljstång
150 g mjölkchoklad
2 blad gelatin
1 dl tjock yoghurt, typ turkisk eller grekisk
Valfri botten (välj från ovan recept)
Gör gärna så här:
Gör någon av bottnarna i recepten ovan i en form eller serveringsglas.
Blötlägg gelatin i kallt vatten
Koka upp grädden, sockret och kärnorna från vaniljstången och den urskrapade vaniljstången. Lägg i chokladen i bitar och rör om på medelvärme tills allt är smält, vispa/rör sedan i det blötlagda gelatinet.
Tag av från spisen, låt svalna 10 minuter och lyft ut den urskrapade vaniljstången. Rör i yoghurten och smaka av med ev mer socker.
Lägg på kakbotten och kyl i minst 4 timmar. Servera med färska bär på toppen.
LÄS MER:”Vad ska jag göra med alla äggvitor?”
LÄS MER:Så gör du Delizia al limone
LÄS MER:Zazzi tipsar om goda småkakor