Cheesecake kan ha serverats redan i antikens Grekland, men har blivit populär i den amerikanska varianten med färskost.
Cheesecake kan ha serverats redan i antikens Grekland, men har blivit populär i den amerikanska varianten med färskost. Bild: CSEH IOAN

Recept: Tre sorters cheesecake

Läsaren Stina ska göra cheesecake till ett bröllop och efterfrågar ett bra recept. Alexandra Zazzi bjuder inte bara på ett, utan tre recept på cheesecake – med persikor, mjölkchoklad eller bär.

ANNONS

Hej Alexandra,

Har du något bra recept på amerikansk cheesecake? Tänkte göra till ett bröllop i maj.

Tacksamma hälsningar

/Stina

LÄS MER:Recept: Hemmagjorda ostbågar

Hej Stina,

Egentligen är inte cheesecake av amerikanskt ursprung, det sägs de antika grekerna hade något liknande för att mätta sina atleter under olympiaderna. Dock var det tillverkningen av färskosten Philadelphia i USA, som blev en viktig beståndsdel i just den amerikanska varianten och gjorde den omåttligt populär, först i USA och sedan i resten av världen.

Cheesecake är lätt att göra. Tekniken är enkel. Smulade kakor i botten och sedan gott-gottigott på toppen.

Här kommer tre recept. Ett som går in i ugnen för att stelna och ett som går in i frysen. Den tredje varianten är att, på kockspråk, ställa kakan (det vill säga att den står av sig själv) med gelatin eller annat förtjockningsmedel.

ANNONS

Välj den som passar tid och lust. Kan göras i glas för soffhänget eller som tårta för festen.

Cheesecake med finska pinnar och persika

10-12 portioner

Botten

0,5 dl skalade mandlar

75 g smör

18-20 finska pinnar (eller annan valfri kaka)

Fyllning

Lager 1

4 persikohalvor (hall av lagen)

400 g cream cheese typ Philadelphia ost

0,5 dl socker

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

Lager 2

3 dl gräddfil

1 tsk citronskal

0,5 dl florsocker

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Lägg mandlar i en matberedare med knivtillsats, mixa fint, lägg i smör och slutligen kakorna med pulsering. Det är godast om de inte blir för fint smulade.

Tryck ut kaksmeten i botten på en springform och ställ in i ugnen 5-7 minuter. Tag ut.

Vispa ihop Philadelphia, socker, ägg och mosad persika, bred ut i formen

Ställ in i ugnen 20 minuter, tryck försiktigt på toppen att det stelnat, annars ställ in en stund till. Tag ut och låt svalna minst 15 minuter

Rör ihop gräddfil, citronskal och florsocker. Bred ut på kakan med en slickepott och ställ in i ugnen 12-14 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp 1-2 timmar innan servering.

Vid servering toppa med bär

ANNONS
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Frozen cheesecake

Botten

0,5 pkt oreokakor

50 g smör

Fyllning

4 ägg

4 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

400 g cream cheese typ Philadelphia ost

1 msk vaniljsocker

2 msk färskpressad citronjuice

3-4 passionsfrukter

Att toppa med:

Bär eller passionsfrukt

Gör gärna så här

Botten

Smält smöret. Krossa oreokakor fint och blanda med smöret.

Tag en springform med löstagbar kant och spänn fast bakplåtspapper i botten. Tryck ut kaksmulorna till en jämn botten. Ställ in i frysen.

Fyllningen

Dela äggulor och vitor och lägg i två skålar. Lägg grädden i en tredje skål. Vispa gulorna med sockret pösigt med elvisp, vispa sedan i ost och vaniljsocker.

Vispa grädden hårt och vänd sedan i (använd slickepott) blandningen med ost och gulor.

Vispa vitorna till vitt skum och vänd även dem i smeten.

Häll i smeten i formen och ställ den i frysen minst 3 timmar.

Vid servering tag ut 30 minuter innan och dekorera med bär eller mer passionsfrukt.

Cheesecake med mjölkchoklad

6-8 personer

4 dl grädde

2 msk strösocker, smaka av

1 vaniljstång

150 g mjölkchoklad

2 blad gelatin

1 dl tjock yoghurt, typ turkisk eller grekisk

Valfri botten (välj från ovan recept)

Gör gärna så här:

Gör någon av bottnarna i recepten ovan i en form eller serveringsglas.

ANNONS

Blötlägg gelatin i kallt vatten

Koka upp grädden, sockret och kärnorna från vaniljstången och den urskrapade vaniljstången. Lägg i chokladen i bitar och rör om på medelvärme tills allt är smält, vispa/rör sedan i det blötlagda gelatinet.

Tag av från spisen, låt svalna 10 minuter och lyft ut den urskrapade vaniljstången. Rör i yoghurten och smaka av med ev mer socker.

Lägg på kakbotten och kyl i minst 4 timmar. Servera med färska bär på toppen.

LÄS MER:”Vad ska jag göra med alla äggvitor?”

LÄS MER:Så gör du Delizia al limone

LÄS MER:Zazzi tipsar om goda småkakor

LÄS MER:Recept: Festlig chokladmousse med hasselnötscrunch

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS