Svenskarna säger ja till Nato om Finland gör det

Mer än hälften av svenskarna är fortfarande osäkra eller negativa till ett svenskt medlemskap i Nato. Men om Finland går med vill en tydlig majoritet göra likadant.
– Jag skulle bli extremt förvånad om inte Sverige skickar in en Nato-ansökan om Finland gör det, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Sedan Ryssland invaderade Ukraina vill allt fler svenskar att Sverige går med i Nato. Nu visar en färsk mätning från GP/Sifo att 46 procent säger ja. 33 procent är tveksamma, medan 21 procent vill att Sverige håller sig utanför alliansen.

– Det är uppenbart att opinionen har påverkats av kriget, och hur den svenska debatten förts, säger GP:s valexpert Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Sverige och Finland har ett nära säkerhetspolitiskt samarbete. Från grannländernas politiker är det tydligt att ett eventuellt steg in i försvarsalliansen görs synkat och gärna samtidigt.

– Jag ser det som viktigt att Finland och Sverige fattar beslut ungefär samtidigt och i samma riktning. Om båda ansöker samtidigt kan man bedöma det som en helhet, sade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto under en finsk riksdagsdebatt om landets säkerhetspolitiska analys på onsdagen.

ANNONS

Svenska folket verkar hålla med. Om Finland säger ja till Nato, vilket mycket nu pekar på, vill hela 60 procent av svenskarna göra detsamma. Bara 15 procent säger nej.

I Sverige är M, C, KD och L sedan tidigare positiva till ett medlemskap. I och med Rysslands krigföring i Ukraina har SD sagt att Sverige bör gå med om Finland gör det.

Hänger på Socialdemokraterna

Just nu hänger mycket på om regeringspartiet Socialdemokraterna, som har hållit Sveriges alliansfrihet hårt, byter ställning och säger ja.

GP/Sifos mätning visar att 34 procent av S-väljarna är positiva, medan så många som 43 procent inte vet hur de ställer sig i frågan.

– Partiers ledningar hjälper sina väljare att forma en position. Om ledningen är tydlig i en riktning, då följer folk som är tveksamma efter, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Det blir förmodligen inte väldigt stora problem med väljarkåren om Socialdemokraterna landar i ett ja. Det finns mycket som pekar på det. Det är fler som är för i Socialdemokraterna, och framförallt om man också har med sig Finland.

Om Finland ansöker vill mer än hälften av S-sympatisörerna att även Sverige gör det, medan bara 13 procent även då skulle säga nej. Det tyder på att det är något annat än ideologi, som alliansfrihet och pacifism, som traditionellt varit viktigt inom S, som påverkar, enligt Jonas Hinnfors.

ANNONS

– Det tycks inte vara så djupt ideologiska problem med Nato i den socialdemokratiska väljarkåren, för då hade man haft problem med Nato även om Finland hade gått med, säger han.

Då säger Sverige ja

Inom den svenska socialdemokratin förs täta diskussioner med Finlands regering och flera möten inom S är planerade de kommande veckorna.

– Med grundval av de här siffrorna, vad partierna säger utåt och vad regeringen gör i relation till Finland skulle jag bli extremt förvånad om inte Sverige skickar in en Nato-ansökan om Finland gör det, säger Jonas Hinnfors.

Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson mötte Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm innan påskhelgen. Sanna Marin informerade svenska regeringen om Finlands säkerhetspolitiska analys som just blivit klar.
Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson mötte Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm innan påskhelgen. Sanna Marin informerade svenska regeringen om Finlands säkerhetspolitiska analys som just blivit klar. Bild: Anna Tärnhuvud

Tidigare på torsdagen sade utrikesministern Ann Linde (S) till Sveriges radio Ekot att regeringen vill snabba på den säkerhetspolitiska analysen, så att den är klar redan den 13 maj. Något riksdagen senare sade ja till. Det betyder att ett eventuellt beslut om Nato kan gå snabbt.

– Den politiska situationen och den militära situationen i Ukraina fortsätter ju att försämras. Dessutom har man i Finland kommit ut med sin analys, så det finns ett starkt tryck på att även vi i Sverige ska komma med vår analys, sade Ann Linde till Ekot.

Jonas Hinnfors konstaterar att det här visar hur koordinerat Sverige och Finland faktiskt är.

ANNONS

– Det talar också för att man håller på och manövrerar sig till en punkt där en ansökan förefaller väldigt trolig, utan att den är säker. Och framförallt, om Finland ansöker vore det väldigt förvånande om man inte gör det samtidigt.

Så gjordes GP/Sifos opinionsmätning

Mätningen gjordes 15-19 april och bygger på 1274 intervjuer, genom Kantar Sifos webbpanel bestående av slumpmässigt urval ur befolkningen.

Fråga: Tycker du att Sverige ska gå med i Nato?

Fråga: Om Finland går med i Nato, tycker du då att Sverige ska gå med i Nato?

LÄS MER:Då kan Sverige bli Putins måltavla – attacker pågår redan

LÄS MER:Finlands vägval om Nato kommer påverka Sverige

LÄS MER:Ann Linde (S) avvisar M-kravet om Nato: ”Bestämmer själv”

LÄS MER:Dadgostars kritik mot Nato-processen: ”Svenska folket får inte vara med”

LÄS MER:Vi är på väg in i Nato – men ingen berättar varför

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS