PM Jönsson: Robotarna förstör Göteborgs bibliotek

Göteborgs system där böcker flyter mellan biblioteken utan någon hemvist är ett demokratiskt problem. PM Jönsson, bibliotekarie i Angered och kulturskribent, ser hur klyftorna i samhället ökar när biblioteken blir en marknadsplats och böckerna förlorat sin mening.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

I många år jobbade jag huvudsakligen som frilansjournalist men det jag innerst inne alltid har varit är bibliotekarie. Jag har hela livet sorterat och katalogiserat saker och hemma har jag tusentals böcker och skivor uppställda enligt ett system som inte ens familjen känner till. I tonåren jobbade jag extra som bokuppsättare på biblioteket i Falkenberg och lärde mig SAB-systemet, stannade kvar efter arbetspassen och hängde vid favoritsignumen G, I, K och U. När jag flyttade till Göteborg var stadsbiblioteket ett vattenhål, framför allt gillade jag att gå omkring och strosa bland hyllorna och hade alltid med mig böcker hem jag inte visste existerade.

ANNONS

Men folkbibliotekarieyrket är inte riktigt som jag hade tänkt mig. Du är lika mycket socialarbetare, fritidsledare, polis, lokalvårdare, psykolog, lärare, it-support och allt-i-allo. Även om vi lever i en digital era är behovet av utskrifter och kopiering gigantiskt. Och när samhället lägger ner arbetsförmedlingar och såväl banker som resebyråer tar sjuka priser för att skriva ut dokument kommer alla till biblioteket.

I Angered, där jag jobbar, har vi ett medborgarkontor i samma hus men biblioteket är i praktiken i dag också ett medborgarkontor. Ibland fungerar biblioteket och kulturhuset som en fritidsgård eftersom ungdomarna som vistas i Angereds centrum inte har någonstans att vara. Hot, stök och våld är en verklighet vi lever i, men det är ett mycket större problem än biblioteksrummets förändring. Det handlar om att samhället blundar och inte ser människors behov.

Hot, stök och våld är en verklighet vi lever i, men det är ett mycket större problem än biblioteksrummets förändring.

Jag älskar mitt jobb. Trivs i nordost. Det är som om jag hittat hem. Suveräna kollegor, en öppen arbetsmiljö och det är extremt lärorikt att hela dagarna möta människor från olika kulturer. Däremot är biblioteken inne i en farlig utveckling. Det där med samlingar och att hitta böcker och annan media du inte kände till är ett minne blott.

I Göteborg har vi sedan drygt 10 år ett flytande bestånd, det vill säga att böckerna inte har ett ursprungsbibliotek. De stannar där de lämnas in. Tanken var att det skulle göra biblioteken mer demokratiskt, minska kostnader och arbetsbelastning, men det fungerar inte i praktiken, snarare har det varit kontraproduktivt. Vissa bibliotek i vissa områden får de nya böckerna. Andra bibliotek ser inte samma titlar. Systemet förstärker segregationen och ökar klyftorna i samhället.

ANNONS

Sedan årsskiftet får de enskilda biblioteken inte köpa in någon media överhuvudtaget. Allt sker centralt. Vi kan skicka in önskemål som ska vara bindande men det är inte på långa vägar samma sak. När du inte hanterar böckerna, köper in och tar emot dem är det svårt att få en relation till dem. Det är lätt att bli uppgiven och tappa sugen och svårt att vara den där superbibliotekarien du vill vara. Även om det inte syns utåt är det som att någon hela tiden sparkar bort benen på dig.

Arbetsgivarna, kulturförvaltningen, säger att detta ska underlätta men det leder till dubbelarbete och frustration. I princip ingenting effektiviseras. Att inte biblioteken har egna samlingar eller kan köpa in egna böcker är förödande. När allt flyter och inte har ett hem försvinner värdet. Böckerna förlorar sin mening. Förvandlas till skräp. Det är redan så att all media som inte lånats ut på två år kan gallras bort. Biblioteken har förvandlats till en marknadsplats, är inte längre bibliotek.

Systemet förstärker segregationen och ökar klyftorna i samhället.

Senare i år ska staden upphandla ett intelligent logistiksystem som ska styra vilket media som finns på biblioteken. Det har införts i Helsingfors och Köpenhamn och är på väg i Malmö och diskuteras i Stockholm. Ännu en åtgärd som sägs skapa synergieffekter. Ett begrepp som används för att genomföra dåligt förankrade och illa underbyggda beslut.

ANNONS

Det är ett enda stort experiment. Det finns lite relevant forskning i ämnet och där det införts har det skapat mycket oro och tomma hyllor. Allt handlar om algoritmer. Statistiken är religion, medan den egna kompetensen kvävs. Jag kan ibland tipsa om musik eller försöka få tag på böcker i andra av mina specialområden, men risken är att ingen bryr sig när samlingarna bara ska vara superaktuella och mer en hägring än en verklig plats.

Är jag en kvarleva från ett annat tidevarv, någon som borde begravas i ett berg av illaluktande och dammiga diktsamlingar? Kanske det. Men kickarna en vanlig arbetsdag får jag av att möta människor. Det kan vara att hjälpa en högstadieelev att hitta rätt information inför ett specialarbete, att få oändligt mycket kärlek bara genom att hjälpa någon att kopiera en id-handling eller att snacka skit med en stammis.

Stadens och kulturförvaltningens slagord är ett jämlikt Göteborg. Mycket som sker skapar dock en likriktning. Det blir ett ojämlikt Göteborg. En stad utan mångfald. Och som några kollegor i Kortedala menade i en artikel i GP håller vi på att rationalisera bort oss själva (13/12-21).

I slutändan står jag där, bland hyllorna, och famlar efter böcker som inte längre finns. De är på stadsbiblioteket. I Linnéstan. I Härlanda. I Askim. De har gallrats bort. De har strimlats sönder och landat i ett abstrakt moln. Jag känner hur kroppen darrar, stelnar mitt i en rörelse. Blir en robot. Tryck på mig och jag rapar något: Nej. Boken finns inte. Nej. Nej. Kanske. Åk till centrum. Jag vet, ja, ja. Tyvärr. Ha en bra dag.

ANNONS

Om skribenten:

PM Jönsson är bibliotekarie och kulturjournalist som ofta skriver om jazz på GP Kultur.

Läs mer i GP Kultur om biblioteken i Göteborg:

LÄS MER:Bibliotekarierna ryter ifrån – byt inte ut oss mot AI

LÄS MER:Personal attackerad på Bergsjöns bibliotek

LÄS MER:Göteborg har mycket att bevisa som litteraturstad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS