Efter premiärsuccén – heta Häcken avgjorde sent

Seger i hemmapremiären förra helgen. Seger i bortapremiären denna helg. BK Häcken har fått en kanonstart på den allsvenska säsongen – och har nu två av två segrar efter Ibrahim Sadiqs dubbel borta mot Degerfors.

|

För en vecka sedan kickade BK Häcken i gång sin säsong med dunder och brak. Ida Redig tog ton – och resten gick som en gulsvart dans på rosor. Där och då saknade laget tre spelare på grund av sjukdom och i lördagens drabbning mot Degerfors var det tre andra spelare som fanns med på sjukdomslistan: Alexander Jeremejeff, som gjorde hattrick i premiären, samt Leo Bengtsson och Tobias Carlsson.

Det innebar att tränaren Per-Mathias Högmo fick förändra den fronttrio som gjorde livet surt för AIK förra helgen. Med Lars Olden Larsen och Ibrahim Sadiq på topp tillsammans med Oscar Uddenäs satte Häcken fart borta mot Degerfors. Ett Degerfors som tvingades spela sin hemmapremiär på värsta rivalen Örebro SK:s hemmaplan Behrn Arena eftersom Stora Valla renoveras.

På konstgräset i Örebro fick Olden Larsen matchens första läge, men skottet blockerades. Dijan Vukojevic fick sedan ett ännu bättre läge för Degerfors men missade mer eller mindre öppet mål.

I stället skulle Häcken slå till efter 14 minuter. Efter ett slarvigt uppspel från Degerfors snappade Oscar Uddenäs upp bollen och sköt – men fick se sitt skott räddas. På returen dök sedan Ibrahim Sadiq upp och petade in 1–0 till Häcken. 21-åringens första mål i allsvenskan.

Tog sig till flera chanser

Häcken hade sedan några bra chanser till, främst genom Olden Larsen, men fick nöja sig med ett måls marginal efter första halvlek.

– Det blev mer spännande än vad det borde ha blivit. Jag tycker att vi i perioder spelar det bästa som vi har gjort under min tid här. Vi har ett fantastiskt presspel och återerövringsspel. Det är hög klass på många anfall. Det är en touch, det är två touch. Det tar oss till bra lägen och vi borde ha avgjort i första halvlek, säger Häcken-tränaren Per-Mathias Högmo.

Degerfors växte sedan mer och mer in i matchen och i den 66:e minuten sköt costaricanen Diego Campos från sned vinkel och kunde överlista Peter Abrahamsson. Ett tungt slag för Häcken som hade skapat flera goda chanser innan kvitteringsmålet.

Ibrahim Sadiq klev fram igen

Häcken bytte senare in Erik Friberg som tvingade Degerfors-målvakten till en bra räddning efter en hörna. Degerfors bytte å deras sida in Adhavan Rajamohan som kort därefter fick en riktig kanonchans men missade ett relativt öppet läge.

– Jag tycker att vi startar andra halvlek bra. Vi är duktiga och skapar stora chanser. Men får man inte in det där andra målet så lever matcher. Och då får de in en kvittering och får ett jätteläge efter det, säger Högmo.

Massor av chanser. Och till slut skulle också målet komma. Detta för BK Häcken och Ibrahim Sadiq. Ghananen vek inåt i banan, tryckte in 2–1 till Häcken och firade glatt.

Degerfors hann med en liten anstormning, lyfte upp allt och alla på en sista offensiv fast situation – men Häcken kunde stå emot.

2–1 till Häcken och andra raka segern. Dessutom första gången sedan 2010 som Häcken vinner deras två första matcher i allsvenskan.

– Det snackas alltid om hur viktigt det är med en bra start. Tre poäng är tre poäng i varje match oavsett. Men med sättet som vi spelar på så ger det en trygghet. Vi ser att vi utvecklas på det vi tränar på och har nu gjort sex mål på två matcher. Det ger ett bra självförtroende. Vi visar också att vi har en bra trupp som tål skador och sjukdomar, säger Högmo.

Och nu då? Nu väntar derby. På söndag nästa vecka tar BK Häcken emot IFK Göteborg på hemmaplan.

Så spelade BK Häcken

4-3-3: Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson (Tomas Olai Totland, 86), Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund (Kadir Hodzic, 81) – Samuel Gustafson, Gustav Berggren, Mikkel Rygaard (Erik Friberg, 69) – Oscar Uddenäs, Ibrahim Sadiq (Filip Trpcevski, 86), Lars Olden Larsen.