Maria Domellöf-Wik: I skuggan av Oscars-smockan: döve Troy Kotsur blev historisk

Årets kaotiska Oscarsgala blev inte bara historisk genom en örfil. Även annat hände, värt en smula rampljus. Troy Kotsur klev till exempel upp på scenen och höll sitt rörande tacktal – på teckenspråk.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Alla älskar den som är ”nere, men uppe på fem” som Håkan Hellström brukar sjunga. Det vet Rocky Balboa i ”Rocky”-filmerna – och även den döve skådespelaren Troy Katsur, som lite i skymundan nyligen gick och vann en Oscar.

Just ”Rocky-berättelsen” – om den svage, utstötte, från en minoritet eller den som trots funktionsvariation eller fattigdom kämpar sig till framgång – älskas särskilt mycket av Oscarsjuryn. Även i år då vinnarfilmen heter ”CODA”, vilket är en förkortning av ”child of deaf adults”. Huvudpersonen Ruby är hörande barn till två döva föräldrar och har en döv bror. Familjen är dessutom fattig.

ANNONS

På många sätt liknar Rubys situation, detta att ständigt behöva ta ansvar i olika situationer och tecken-tolka för de närmsta, den som många barn till flyktingar befinner sig i. Att vara länken till resten av samhället (i det här fallet alla hörande, ”de normala”).

De döva och deras situation skildras nästan aldrig på film – vilket är upprörande. Varför?

De döva och deras situation skildras nästan aldrig på film – vilket är upprörande. Varför? Bara i Sverige finns mer än 10 000 barndomsdöva och 30 000 hörselskadade och döva som kommunicerar på teckenspråk. De som tillhör den skaran – eller någon av världens cirka 70 miljoner döva – har fog för att känna sig diskriminerade – inte minst av (och i) film- och tv-världen.

Detta berättar Troy Kotsur också om i flera rörande intervjuer efter Oscarsvinsten. ”Alla som känner mig sedan jag var liten och växte upp i Mesa, Arizona, har tittat på mig och känt att det nog är omöjligt för en döv skådespelare att nå framgång” säger pristagaren, som kommit att kallas "de dövas svar på Morgan Freeman”.

Under uppväxten såg han mest utländska filmer, för de var textade. För 10-15-år sedan var det tufft, säger han, och många pikade honom: ”Troy, var är din belöning? Var är din Oscar?” Det var faktiskt förödmjukande, minns han. ”Men nu fick de allihopa så att de teg!”

ANNONS

Bara detta med applåder – exempelvis inne på Dolby theatre under Oscarsgalan. Fel, fel, fel. Teckenspråk för applådtack går inte till så. I stället lyfter du händerna i luften, på varsin sida om huvudet och fladdrar med dem. När gjorde du det sist?

Och när såg du den visuella gesten fångas på film? I CODA lyfts just de hörandes nonchalans fram: döva njuter inte automatiskt av en skolkonsert till exempel. Särskilt inte om inga mellansnack teckenspråkstolkas, inga toner ”översätts”, ingen hänsyn tas.

Jag trodde nog att majoriteten celebriteter glömt bort allt vad spontanitet heter. Därför tappade jag, och många med mig, hakan när Will Smith helt förlorade självbehärskningen. Sedan skulle smockan, bildligt talat, sminkas över. Det blev stelt.

Nu väntas Oscarsakademin ge besked om eventuella disciplinära åtgärder, även om Smith redan ägnat sig åt lite självrannsakan:

"Jag svek akademins förtroende. Jag berövade andra nominerade och vinnare möjligheten att fira och bli hyllade för sitt extraordinära arbete".

Eh...exakt så. Och en av de berövade var Troy Kotsur.

LÄS MER:Recension: ”CODA” i regi av Siân Heder

LÄS MER:Will Smith skulle behöva gå kurs i anger management

LÄS MER:Här kan du se de bästa filmerna från Oscarsgalan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS