Ett tiotal personer har bara under det senaste halvåret anmält att de blivit lurade på pengar av kvinnor på besök i centrala Göteborg. Genrebild.
Ett tiotal personer har bara under det senaste halvåret anmält att de blivit lurade på pengar av kvinnor på besök i centrala Göteborg. Genrebild. Bild: Robin Aron

Polisens varning: Kvinnor lurar unga på pengar i Göteborg

Efter att ett tiotal personer bara under det senaste halvåret anmält att de blivit lurade på pengar av kvinnor på besök i centrala Göteborg går polisen nu ut och varnar för de återkommande bedrägerierna.

ANNONS
|

En kvinna som kommer fram och berättar att hon har blivit av med sin telefon och sin plånbok och nu inte har pengar nog att kunna ta sig hem. Den här historien har under det senaste halvåret förekommit i ett tiotal bedrägerianmälningar från personer som blivit lurade på pengar i centrala Göteborg.

De misstänkta gärningspersonerna utgörs av olika kvinnor, varav en nyligen dömdes till fängelse för flera av dessa. Men trots de har bedrägerierna fortsatt, och nu går polisen ut och varnar allmänheten.

– Vi är måna om att få folk att veta om att det händer så att man kan undvika att bli lurad själv, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS

Många unga personer drabbade

Brottsoffren är oftast människor i 20- till 25-årsåldern som ombetts av kvinnorna, som påstår att de varit på tillfälligt besök i Göteborg, att ta ut och lämna över mellan 300 och 2 000 kronor i kontanter för att de ska kunna ta sig hem. Men när personerna försökt kontakta kvinnorna efteråt har de telefonnummer och mejladresser som uppgetts visat sig vara falska.

För att få slut på bedrägerierna uppmanar Patrik Kågegård, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisektion, därför att aldrig ta ut pengar till någon okända person.

– Bedrägerier ökar genom social manipulation på nätet och på telefon, men detta är exempel på bedragare som söker upp sina offer på stan. Från polisens sida är uppmaningen att aldrig ta ut kontanter till någon man inte känner, säger han i ett uttalande.

Hjälp på andra sätt än med pengar

Istället för att lämna över pengar kan den som vill hjälpa de påstått utsatta kvinnorna föreslå att köpa en tågbiljett eller hänvisa henne till närmaste polisstation för att förlustanmäla sina saker och ringa en släkting, menar Patrik Kågegård.

– Bedragare utnyttjar ofta människors godtrogenhet eller välvilja att hjälpa till, säger han vidare i uttalandet, och fortsätter:

– Det är viktigt att vara medveten om bedragares tillvägagångssätt för att förhindra att fler blir lurade.

ANNONS

Har du själv blivit utsatt eller känner du någon som blivit drabbad? Hör av dig till oss på tipsa@gp.se.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS