Karin Frid: ”And just like that...” har en mörk framtid

Det blir en andra säsong av ”And just like that…”, nyversionen av ”Sex and the city”. Och förmodligen en till efter det, och en till… Med varje säsong kommer ny kritik, och nya misslyckade försök till upprättelse. Dags att ge upp, tycker GP:s Karin Frid.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

När jag skrev om att nytändningen av klassikern ”Sex and the city” inte skulle bli bra i vintras visste jag precis hur rätt jag hade. ”And just like that…” blev som Caroline Hainer skrev i sin recension i GP en kalkonserie (10/12/21).

Problemet var att serien såldes in som ett extra kapitel, en chans att få återse sina gamla väninnor och skåla över goda tider. Vi skulle äntligen få closure efter de taffliga filmerna. Det fick vi inte. I stället sågade man itu karaktärerna, främst Miranda. I sista avsnittet utbrister hon ilsket i ett gräl med Carrie: ”Får jag inte lov att förändras?” Och visst får man det. Men i ett försök att råda bot med den kritik som riktades mot originalserien fick man som tittare, likt Mr. Big i första avsnittet, en hjärtattack av alla försök att bli mer medveten och inkluderande.

ANNONS

Miranda har exempelvis inte bara en utvecklingskurva, hon har minst tre. Den ickebinära, bisexuella komikern Che gör henne så knäsvag att hon bedrar sin man. Hon blir alkoholist ett tag och utskälld om vit skörhet. Sedan färgas håret rött igen och Miranda flyttar till Los Angeles.

Det är en mörk framtid för Charlotte, Miranda och Carrie om varje ny säsong ska ursäkta den förra

Charlotte har tydligen ingen humor längre och målas upp som lite av en skurk. Hennes kris är att tampas med dotterns flytande könsidentitet.

Carrie är faktiskt mest Carrie, på gott och ont – främst tröttsam och gnällig – men också den enda man känner igen. Favoritavsnittet är det tredje där hon springer in i gamla ärkefienden Natasha och tappar ansiktet. Bara under de 40 minuterna fick jag en glimt av ”Sex and the citys” forna glans. Värst av allt är att Samantha inte är med, förutom som en passivt aggressiv sms-figur – helt i motsättning till den ursprungliga karaktärens karaktärsdrag.

Det är självklart bra att berättelsen om dessa överdådiga karaktärer moderniseras och att de får möta den verklighet som det tidigare blundats för. Men originalseriens ärlighet har gått förlorad. Det tas upp i flera recensioner av ”And just like that…” – som alltså inte har fått någon vidare bra kritik.

Kommentarerna har i stället ofta handlat om att serien krystat fram situationer för att plocka billiga poäng på woke-skalan. I seriens fortsättning kommer man att behöva svara på den nya kritiken, och sedan kommer väl säsong tre att få svara på kritiken av den säsongen. Så spinner hjulet vidare tills även den här serien, som aldrig borde ha gjorts, går i graven.

ANNONS

Jag kommer naturligtvis fortsätta att titta, men det är en mörk framtid för Charlotte, Miranda och Carrie om varje ny säsong ska ursäkta den förra.

LÄS MER:Ny säsong för "Sex and the city"-uppföljare

LÄS MER:Recension: ”And just like that” – HBO Max

LÄS MER:Nya SATC behöver inte vara bra – vi kommer kolla ändå

LÄS MER:Lena Dunham öppnar upp för uppföljare av ”Girls”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS