Victoria Greve: Göteborg har mycket att bevisa som litteraturstad

Bokmässans första litteraturpolitiska toppmöte har gått av stapeln och Göteborg har officiellt blivit en Unesco litteraturstad. GP:s Victoria Greve ser stadens bibliotek kämpa i skuggan av toppmötet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Litteraturen är en hörnsten i demokratin. Vi blir bättre människor, läsningen gör oss mer empatiska och kreativa, ja, till goda medborgare. Även samhället kultiveras. Skribenterna ska utmana den rådande ordningen genom att föra in nya idéer genom fri och öppen debatt. Läsandet ska medverka till att bryta segregationen i utsatta områden.

Ja, det finns egentligen ingen hejd på goda ting litteraturen är och ska vara när Bokmässan och Västra Götalandsregionen står värdar för Göteborgs första litteraturpolitiska toppmöte.

Många stora namn var på plats, från kulturministern till branschfolk, lokala politiker, författare och poeter som tillsammans försökte ringa in vad litteraturpolitik är och kan vara, från digital omvandling till litterär kanon (som dödförklarades!). De många nationella satsningarna på läsning och läsförståelse stod också i fokus.

ANNONS

Under förmiddagen fick kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) ta emot utmärkelsen för Göteborg som Unesco litteraturstad. Josefson kallade det en fantastisk ära, och ett ansvar som förpliktigar i den mörka tid vi lever i nu. Göteborg kan vara ett ljus i mörkret. Den symboliska jordgloben ska placeras på Världslitteraturhuset i Gamlestaden.

En betydelsefull placering, på flera sätt. En stor del av Världslitteraturhuset tvingades nyligen stänga på grund av den otrygga arbetsmiljön där bibliotekarier jobbar ensamma på våningsplanen. Beslutet att bomma igen en våning kom efter att en bibliotekarie misshandlades på biblioteket i Backa i samband med stängning.

Svensk biblioteksförening målar upp en dyster bild på GP Debatt (4/3). Inför 2020 minskade 20 procent av landets kommuner på resurser till biblioteken.

Det är på den kommunala nivån de vackra orden om litteraturens kraft ska möta verkligheten. Där har Göteborg mycket att bevisa. Börja med att se till att bibliotekarierna kan gå till jobbet utan rädsla.

Läs mer om det litteraturpolitiska toppmötet:

LÄS MER:Läsningen ska rädda alla – men den får inte kosta

LÄS MER:"Oskälig ersättning" trots ökad bokförsäljning

LÄS MER:Västra Götaland erbjuder residens till ukrainska skribenter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS