Regeringen säger nej till solceller på 13 skånska villatak. Arkivbild.
Regeringen säger nej till solceller på 13 skånska villatak. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Säger nej till solceller – försvaret påverkas

Regeringen säger nej till solceller på 13 villatak på Falsterbonäset i Skåne. Anläggningarna kan orsaka radiostörningar som ställer till problem för försvaret, men även system för mobiltelefoni kan drabbas.

ANNONS

Våren och sommaren 2020 beviljades 13 fastighetsägare bygglov av Vellinge kommun för att sätta upp solceller på villataken, men det beslutet har nu upphävts av regeringen. Detta eftersom solcellsanläggningar kan påverka känsliga kommunikationssystem som används av Försvarsmakten.

– Solceller kan störa på det elektromagnetiska bandet. De stör helt enkelt utrustning som vi behöver för att övervaka och för att försvara Sverige, säger major Anders Broberg till TT.

Alla har inte fått nej

Den största delen av Falsterbonäset – området väster om Falsterbokanalen – är markerat som ett riksintresse för totalförsvaret. Alla ansökningar om bygglov inom området som kommer in till Vellinge kommun måste gå vidare till försvaret på remiss.

ANNONS

Per-Ove Jönsson är en av de villaägare som drabbas av regeringens beslut. Han ställer sig frågande till att vissa i området har fått ja på sina bygglov, medan andra fått nej. Det finns 15 fastigheter med solceller, som ligger mer känsligt till i området, säger han.

– Det har inte Försvarsmakten reagerat på, säger Per-Ove Jönsson.

Försvaret uppger att områdena måste vara väl tilltagna för att dölja det som är hemligt.

– Om vi hade talat om exakt var man inte kan ha solceller hade vi avslöjat var våra förmågor är någonstans, säger Anders Broberg och uppger att det inte är "speciellt vanligt" att försvaret överklagar liknande bygglov.

Störningar på mobilnätet

Framför allt är det solcellsanläggningarnas så kallade optimerare – en teknisk komponent som ska maximera solpanelernas elproduktion – som verkar orsaka störningar. Det är svårt att säga hur stor problematiken är i Sverige rent generellt, men Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort vissa mätningar.

– Då kan vi se att det finns signaler i ett ganska stort frekvensband. Det skulle potentiellt kunna drabba olika system. Det är inte isolerat till något speciellt system eller bara till Försvarsmaktens system, säger Sara Linder, forskningsledare på FOI:s avdelning för ledningssystem.

I Danderyd skapade exempelvis en solcellsanläggning på en skola störningar på Telias mobilnät och i Nederländerna har man drabbats av störningar på bland annat landets motsvarighet till svenska blåljusverksamheters interna kommunikationssystem (Rakel), uppger Sara Linder.

ANNONS

Det finns vissa krav på produkter för att de ska fungera i samklang med annan elektrisk utrusning. Försvarsmakten och Elsäkerhetsverket framhåller dock i en utredning att det är bättre att styra användningen av solcellsanläggningar än att tro att tekniska krav kommer att lösa problematiken med radiostörningar.

– Man ger ju ett bygglov för att bygga en solcellsanläggning på exempelvis ett hustak, men efter fem eller tio år kanske man uppgraderar den här anläggningen och då vet man ju inte vad det är för teknik då. Så vissa platser är olämpliga oavsett vilken tekniknivå det är, säger major Anders Broberg.

Fick ta ner solcellerna

Per-Ove Jönsson fick endast ha uppe sina solceller i några månader innan de plockades ner för drygt tre år sedan.

– Jag har köpt elbil för att kunna ladda via solcellerna. Nu får jag ladda den från elnätet, säger han.

Han anser att dialogen med villaägarna har varit obefintlig och att regeringens beslut går stick i stäv med uppmaningen att privatpersoner ska investera i grön energi.

– I beslutet finns inte ordet klimat nämnt. Man skulle kunna tro att vi i Sverige vill ha mer solceller eller vindkraft, men så är tydligen inte fallet, säger Per-Ove Jönsson.

Tillsammans med övriga villaägare som drabbas av regeringens beslut ska Jönsson nu fundera över om det ska överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

ANNONS

Fakta: Solcellsanläggningar

Det är två tekniska komponenter på en solcellsanläggning som kan ge upphov till elektromagnetiska störningar.

En av dem är växelriktaren, som omvandlar likströmmen som solcellerna producerar till växelström, som sedan kan matas ut på elnätet. Växelriktaren kan ge upphov till störningar genom att de långa kablar som finns på taken blir ofrivilliga sändarantenner.

Framför allt har man dock på senare tid noterat att det är anläggningarnas så kallade optimerare som ger upphov till störningar. Optimeraren finns till för att maximera solpanelernas elproduktion.

I sitt beslut om att upphäva bygglovet för 13 villaägare på Falsterbonästet hänvisade regeringen även till att Luftfartsverket avråder från etablering av solenergianläggningar inom tre kilometer från flygplatsers färd- och manöverområden.

Enligt senast tillgängliga statistik installerades närmare 22 000 nätanslutna solcellsanläggningar under 2020. Totalt fanns det i slutet av det året 65 819 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige.

Källor: Finansdepartementet, Totalförsvarets forskningsinstitut, Energimyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS