Tyskland drar tillbaka Nordstream-godkännande

Tyskland drar tillbaka godkännandet för den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2. Beslutet kommer efter Rysslands aggression mot Ukraina, rapporterar flera tyska medier.

ANNONS
|

Beskedet meddelades av den tyska förbundskanslern Olaf Scholz på en presskonferens under tisdagen. Därmed pausas det kontroversiella projektet som var tänkt att underlätta transporten av naturgas från Ryssland till Europa.

– Situationen har ändrats fundamentalt, säger Scholz enligt The Guardian, som vidare rapporterar att kanslern ska se över Tysklands energitillgångar.

Godkännandet skrevs under av tidigare förbundskanslern Angela Merkel i oktober i fjol. Enligt uppgifter till Der Spiegel har den tyska näringsministern Robert Habeck dragit tillbaka certifikatet för gasledningen.

– Utan det här certifikatet kan Nordstream 2 inte bli operativt, sa förbundskanslern på presskonferensen.

Nord Stream 2-piplines i Lubmin i norra Tyskland.
Nord Stream 2-piplines i Lubmin i norra Tyskland. Bild: Michael Sohn

Svar på rysk aggression i Ukraina

Tillbakadragandet av godkännandet kommer efter att Rysslands president Vladimir Putin under måndagen erkände de två Ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga regioner. Enligt Tyskland var erkännandet ett ”allvarligt brott” av internationell rätt.

ANNONS

Nordstream 2 är en naturgasledning som går mellan norra Tyskland och västra Ryssland, och passerar Gotlands östra kust. Ledningen har länge varit kontroversiell och saknat godkännande från EU och Tyskland.

Under dagens presskonferens sa förbundskansler Olaf Scholz att även andra sanktioner mot Ryssland kan införas. Samtidigt pågår det ett möte mellan EU-ländernas ambassadörer i Bryssel för att ”avsluta processen” med ett svar till Rysslands agerande i Ukraina.

De höga europeiska elpriserna under hösten och vintern har till stora delar präglats av det höga priset på naturgas från Ryssland. I en tidigare intervju med GP menade ELS Analysis energianalytiker Elin Akinci att de höga ryska priserna kanske var ett sätt för Putin att sätta press på Europa att godkänna gasledningen.

– Genom att begränsa flödet av naturgas kan man tänka sig att Ryssland dels vill sätta press på EU att godkänna Nordstream 2, och dels visa Europa hur beroende man faktiskt är av rysk gas, sa Akinci då.

Dagens besked från Tyskland var inte helt överraskande, menar Elin Akinci.

– Tyskland behövde göra något givet hur det geopolitiska läget ser ut, det har varit mycket press både från EU och USA.

Enligt Akinci är detta ett sätt för Tyskland att vinna tid.

ANNONS

– Nu väljer Tyskland att pausa godkännandet och kan se hur läget i Ukraina utvecklas. Detta är ju inget definitivt stopp för ledningen, processen kan sättas igång igen.

Nordstream 2 var tänkt att tas i bruk under hösten 2022. För Tyskland är energiläget knepigt – landet är inne i en process att fasa ut såväl kol- som kärnkraft, och utan den ryska naturgasen blir det svårt att nå klimatmålen.

Slår ett slopat Nordstream 2 hårdast mot Tyskland eller Ryssland?

– I det långa loppet är det definitivt Tyskland som får det tuffast. För Ryssland innebär det förlorade intäkter, men det är antagligen en kalkyl som landet gjort, säger Akinci.

Du tror inte att Tysklands besked i dag var en överraskning för Ryssland?

– Nej, Ryssland har nog varit väl medvetna att ett sådant besked var på gång. De räknar nog kallt att Nordstream 2 kommer att tas i bruk vid något tillfälle, givet hur Tyskland resonerat tidigare.

Kommer dagens besked påverka priset på el i Europa?

– Nordstream 2 påverkar inte alls el- eller gaspriserna eftersom den inte är i bruk än. Men volatiliteten har varit extrem på gasmarknaden och vi kan nog räkna med att priserna kan sticka iväg igen, som vi såg i december.

ANNONS

Inom EU råder det delade meningar om Nordstream 2. Länder som Polen och baltstaterna har länge velat stoppa ledningen utifrån potentiella geopolitiska konsekvenser, medan Tyskland och Frankrike sett ledningen som central för att säkerställa energitillförsel till Europa.

Majoriteten av Nordstream 2 ägs av det ryska energiföretaget Gazprom och beräknas ha kostat mer än 10 miljarder euro.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS