GP:s krönikör Nanna Gillberg ser hur resenärer börjat använda tåget som kontor.
GP:s krönikör Nanna Gillberg ser hur resenärer börjat använda tåget som kontor. Bild: Oliver Lindkvist

Nanna Gillberg: Tåget har förvandlats till ett coworking space

Restriktionerna har släppts och vi börjar återvända till jobbet. Men GP:s krönikör Nanna Gillberg har upptäckt ett kontorshotell som gått under radarn.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

De senaste åren har coworking spaces – kontorskollektiv där sköna och kreativa människor hänger i urbana loungemiljöer – blivit omskrivna. Ett coworking space som i rapporteringen gått under radarn är tåget. Många resenärer verkar utföra merparten av sin arbetsvecka där. Hemmastadda rör de sig fram och tillbaka mellan åtaganden i olika delar av tågsättet. En man har paxat tre sittplatser. En där han laddar sin utrustning och två där han tar kundsamtal. En annan man går arbetsmiljörond genom tåget bland slumpmässigt utplacerade anställda.

LÄS MER:Vad pandemin har lärt mig om Sverige

Tågvagnen för tankarna till researrangörers beskrivningar av basarer på varma resmål, som ackompanjeras av närbilder på saffran: ”Ett myller av aromer och intryck”. Luften är mustig av spännande mikrorätter och strumpläst. Mannen bakom mig äter ur en Picadeli-kartong samtidigt som han agerar referens för någon som sökt ett jobb. Med munnen full av självplock avläggs rapport om kandidaten – en komplett arbetstagare, vars enda svaghet är att han ”skulle kunna ta för sig ännu lite mer ibland”.

ANNONS

Framför mig är en HR-avdelning på kompetensutvecklingsinternat. Uppsluppenheten andas skolresa i nian.

Tågets ställning som kontorskollektiv har befästs med lanseringen av konceptet 2 Klass Lugn. SJ har ersatt ”tyst avdelning” och utlovar mindre tystnad för mer pengar. Här ska det vara lättare att jobba. Tydligen var det en del problem med tyst avdelning. Främst att man inte tog betalt för att sitta i den. Och att den tvingade människor att vara tysta. Med 2 Klass Lugn erbjuds man att betala extra för att omges av lågmälda samtal.

LÄS MER:Dags för en manlig statsminister

Framför mig är en HR-avdelning på kompetensutvecklingsinternat. Uppsluppenheten andas skolresa i nian. Samtalet kretsar kring träning och livspusslet. En chokladkaka bjuds runt. Det skämtas om hur syndigt det är med choklad och att man inte vill dela med sig.

På andra sidan mittgången pågår ett redaktionsmöte: ”Behöver vi följa upp storyn om mannen som nekades äldreboende och blev hänvisad till booking.com?” ”Näe, det är så deppigt med äldre, ingen vill bli påmind om döden.” ”Vem gör något på kändisars elräkningar? Josefin, kan du kolla upp någon som drabbats extra hårt? Som jobbar hemifrån eller har en herrgård som är omöjlig att värma upp.”

LÄS MER:Att hetskonsumera inredning är dränerande

Jag loggar in på ett webbinarium om arbetsmiljö på universitet och högskolor. Chefer faller in i varandras tal i sin iver att berätta om hur medarbetarna längtar efter att få komma tillbaka till kontoret och ”äntligen ses igen”. I verkligheten var få på jobbet när det under hösten påbjöds och i undersökningen efter chefernas anföranden uppger åtskilliga anonymt att de gärna fortsätter att arbeta långt ifrån kontoret och varandra. Kanske finns en efterfrågan på något ännu mer rofyllt än 2 Klass Lugn. En inte bara tyst, utan helt egen, avdelning.

ANNONS

Lyssnar på: Hur uttrycket ”Är det så?” vidgar sitt användningsområde. Misstagen för ett säkert kort, låter den bara tyken. Paret framför är på väg hem från en helg i Stockholm. Hon: ”Jag har haft en underbar helg.” Han: ”Är det så?”

Tittar på: Tv-reklam om personer med en patologisk relation till vitvaror. Denna vecka om en man som lämnar parmiddagen för att hångla med sin tvättmaskin.

Gör: Väntar på att det glada 20-talet ska börja.

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS