Fler dör med corona än förra våren – men många har skydd mot svår sjukdom

Smittspridningen inom äldreomsorgen är hög, och även om de allra flesta äldre nu får milda symptom om de smittas ökar också dödsfallen i covid-19. Folkhälsomyndigheten har inga särskilda rekommendationer till vaccinerade individer i riskgrupper längre, utan uppmanar alla att själva värdera riskerna.
– Är du extra infektionskänslig behöver du tänka efter vad du gör, för det är en hög smittspridning, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Göteborgs första festnatt sedan restriktionerna slopades är avklarad. Även om Folkhälsomyndigheten bedömt att lättnaderna inte kommer att öka smittspridningen nämnvärt är den ännu på höga nivåer.

Det gäller också inom äldreomsorgen. Antalet covid-19-fall har den senaste månaden varit på de högsta nivåerna hittills under pandemin bland personer som har hemtjänst och bor på särskilda boenden för äldre (säbo).

– Det är fortfarande en hög smittspridning även om man kanske kan ana en tendens till att kurvan börjar plana ut, säger Anna Bennet Bark, enhetschef på Socialstyrelsen, och fortsätter:

– De flesta brukarna har symptom som vid en lätt förkylning, eller är symptomfria där man märker vid screening att man har en smitta.

ANNONS

LÄS MER:Anders Tegnell om immuniteten och slutet på coronapandemin

Antalet avlidna i covid-19 ökar

Antalet personer som avlider i covid-19 per dag är nu fler än under den tredje vågen förra våren, då många i äldreomsorgen nyligen blivit vaccinerade. Statistiken har viss eftersläpning, men kring månadsskiftet mellan januari och februari i år handlar det om omkring 40 dödsfall i sjukdomen per dag.

Den exakta relationen mellan dödsfallen och smittspridningen inom äldreomsorgen har varit tydlig tidigare under pandemin, men är under den fjärde vågen inte helt fastställd.

– Det är en omfattande smittspridning nu och antalet avlidna per vecka ser vi framför oss kommer fortsätta öka en tid. Det kan vara att man dör med covid-19 eller på grund av covid-19, precis som det har varit tidigare under pandemin, och det är först i efterhand vi vet precis hur det ser ut, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon fortsätter:

– Även om det hos de flesta inte ger upphov till allvarlig sjukdom så gör det det hos en del. Vaccinen skyddar väldigt väl även mot att avlidna i covid-19, och de som är 65 år och äldre ska verkligen inte tveka att vaccinera sig om man inte har gjort det. Även för de andra åldersgrupperna minskar risken med vaccination.

Hur ska man se på riskerna med covid-19 om man har hemtjänst eller bor på ett särskilt boende?

ANNONS

– Om man är vaccinerad är risken väsentligt lägre för att få både allvarlig sjukdom och avlida med sjukdomen. Sedan finns det grupper där man inte kan vaccinera sig, eller som har valt att inte göra det, de har fortfarande en hög risk att bli svårt sjuka och avlida. Sedan finns även sköra personer som kanske har andra bakomliggande faktorer som gör att man är extra känslig för även milda luftvägsinfektioner, så det är viktigt att skydda hela den här miljön från att smittan ska komma in och spridas.

LÄS MER:Symtom på covid-19 från 9 februari – det här gäller med karantän nu

Testning inom äldreomsorgen fortsätter

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen trycker på vikten av att personal inom äldreomsorgen fortsatt ska arbeta med hygienrutiner precis som tidigare, och sedan onsdagen ska exempelvis testningen enbart fokuseras på vård och omsorg.

För enskilda individer är rekommendationerna dock numera borttagna, så länge man är fullvaccinerad.

Finns det någon anledning att reflektera kring om man tillhör en riskgrupp, eller kan man känna sig trygg?

– Det var en hög smittspridning innan vi släppte samhällsåtgärderna och det är fortsatt en hög smittspridning nu. Här måste man som inidivid avgöra vilka risker man vill utsätta sig för.

LÄS MER:Sahlgrenska-chefen: ”Vårdplatssituationen är kaotisk och förfärlig”

LÄS MER:Smittskyddsläkaren om hur man ska se på covid-19 nu: ”Som en influensa”

LÄS MER:701 dagar av pandemi – bilderna vi aldrig glömmer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS