Labbköket på Råd & rön har bakat med elva olika bakpulver för att se vilket fabrikat som ger mest volym. Bara hos ett av bakpulvren fanns angivet en rekommenderad dosering. Därför har testet utgått från recepten i kokboksklassikern Vår kokbok och haft samma mängd av ingredienserna i alla bak.
Bäst i test blev Fazer bakpulver med en volymökning på 197 procent för sockerkakan och 111 procent för scones-baket. Det bakpulver som blev sämst i testet gav resultatet 140 respektive 40 procent. Det var produkten från Khoisan Tea.
Ekologiska bakpulver hamnade i botten
Generellt sett var största skillnaden att de oekologiska bakpulvren gav ett bättre resultat. De ekologiska hamnade i tabellens undre del och hade svårast för att lyckas med scones.
LÄS MER:EU-rapport: Ät så lite tillsatt socker som möjligt
Skillnaden på innehållet som Råd & rön redogör för är den syra som natriumvätekarbonatet i bakpulvret reagerar med. I de konventionella sorterna är det difosfater, som framställs ur fosforsyra, som fungerar som syra och som inte får användas i ekologiska produkter. Där används monokaliumtartrat som framställs av vinsyra, en biprodukt vid vinproduktion.
I betygssättningen har fler faktorer vägts in: konsistens och yta, om sockerkakan fastnade i formen och hur smuligt scones-bakningen blev.
Bakpulvret gav kompakta scones
Förlorarens scones blev kompakta.
Bäst konsistens fick sockerkakan som bakades med Favorit från City Gross. Den fick tillsammans med Belbake från Lidl dela på en andraplats.
Garant lyckades bäst med volymen på sockerkakan som växte 113 procent, 2 procentenheter mer än hos totalvinnaren Fazer.
Missa inte det senaste från GP Konsument!
Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.