Pavlovabakelser är ett sätt att använda överblivna äggvitor.
Pavlovabakelser är ett sätt att använda överblivna äggvitor. Bild: GALINA FEDOSEEVA

”Vad ska jag göra med alla äggvitor?”

Anette får ofta för många äggvitor över när hon lagar mat. Alexandra Zazzi tipsar om användningsområden och ger sitt bästa recept på marängbakelsen pavlova.

ANNONS

Hej!

Jag fryser alltid ner äggvitor när bara gulan ska användas i recept. Vad kan jag göra med vitorna? Det börjar bli en del nu.

Hälsningar Anette

Hej Anette,

jag har lite av samma dilemma. Det blir mer äggvita än äggula över när jag lagar mat. Problemet är att de oftast har större användning i dessertköket än i det vardagliga köket och jag lagar inte desserter lika mycket som vanlig mat, men jag har genom åren hittat olika användningsområden även för dem. Jag förvarar mina vitor i frysen i mindre zip-lockpåsar och är noggrann med att skriva antal och datum, sedan fryser jag dem i platta/tunna paket så att de tinar fort när jag behöver använda dem.

ANNONS

Här är några användningsområden:

De drygar ut omeletten, vispa bara i den vanliga äggstanningen så blir det en fluffigare omelett.

Tränar man hårt och vill komma åt en riktigt bra proteinkälla kan man steka äggvitan. Vispa upp lätt med salt och peppar, krydda paprikapulver, chili och fint skuren salladslök och lägg på hårt bröd. Funkar bra både kallt och varmt som pålägg.

Använd även äggvita till att binda samman köttfärslimpan eller göra pannkakorna fluffigare.

Givetvis är det desserter där man mest använder vitan. Härliga, små, marängtoppar är perfekta att göra för att servera en bananasplit när man skämmer bort sig själv och vänner.

LÄS MER:Recept: Festlig chokladmousse med hasselnötscrunch

Här kommer en av mina favoritdesserter, den klassiska Pavlovan. Seg mjuk och samtidigt krispig maräng. Gör den som mindre bakelser och fyll sedan med färska bär och grädde, eller varför inte bottna med passion och citroncurden som jag tipsade om i spalten den 23 december förra året och sedan klicka på resten. Leta bara reda på spalten i gp.se om du är nyfiken. Och nu till dagens recept. Klassisk Pavlova som minibakelser, hemligheten är att spritsa ut marängen så att man skapar ett naturligt skål i mitten som man fyller med godsaker. Det går bra att baka dagarna innan så länge de förvaras torrt i rumstemperatur och att man lägger i fyllningen strax innan servering.

ANNONS

Pavlova

100 g äggvita (från ca 3 stora ägg)

1 nypa salt

2 dl socker

2 tsk maizena

1 krm vitvinsvinäger eller 2 krm citronsaft

1 tsk äkta vaniljsocker

LÄS MER:Två goda recept på päron

Topping

lemoncurd eller annan god, tjock, syrlig sylt (egengjord eller köpt)

färska bär

Vispad grädde

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg ett non-stick bakplåtspapper eller ett teflonark på en kall plåt. Använd helt rena redskap. vatten eller fett gör så att vitan vispas dåligt. När du gjort smeten baka av direkt, den skall inte stå då tappar smeten luft och blir vattnig.

Vispa äggvita och salt i en bunke med elvisp, strö i sockret lite i taget tills du får en glansig maräng som toppar sig och går att vända upp och ned. Sikta nu över maizena och vaniljsocker och vänd med en slickepott, vänd även i vinägern.

Klicka smeten i en spritspåse och spritsa ut cirklar med diameter ca 7-8 cm, spritsa botten och gör sedan dubbla kanter för att skapa en ”mur” och en naturlig skål på dina bakelser. Ställ i mitten på ugnen och grädda först 10 minuter, sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 45-50 minuter. Låt svalna helt innan du fyller och serverar.

ANNONS

LÄS MER:Så gör du Delizia al limone

LÄS MER:Så bakar du en festlig vegansk marängtårta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS