Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Statsministern har covid – i karantän

Statsminister Magdalena Andersson (S) har testat positivt för covid-19. Hon uppges må bra och sätter sig nu i karantän. Tre partiledare har nu testat positivt efter ett möte i onsdags.

ANNONS

"Statsministern har testat positivt för covid-19 i ett snabbtest. Hon följer rådande rekommendationer och kommer att utföra sitt arbete hemifrån", meddelar hennes pressekreterare i en kommentar till TT.

Andersson uppges efter omständigheterna må bra.

Statsministern testade sig i går med ett snabbtest och då var det negativt, men ett nytt snabbtest under fredagen gav positivt utslag. Hon ska nu ta ett PCR-test för att bekräfta smittan.

Stenevi testade negativt

Trots att Märta Stenevi (MP) befunnit sig nära Per Bolund som fått covid-19 visade hon negativt provsvar på ett snabbtest under fredagsmorgonen.

Både Miljöpartiets Per Bolund och Centerns Annie Lööf testade positivt efter att ha deltagit i riksdagens partiledardebatt i onsdags. De var också med på ett två timmar långt, fysiskt möte med andra partiledare och statsministern senare under onsdagseftermiddagen. Där ska de ha hållit minst två meters avstånd.

ANNONS

Först att testa positivt för covid-19 efter debatten var Annie Lööf.

Hon meddelade strax efter mötet med statsministern i onsdags att hon träffade en person i slutet av förra veckan som senare uppvisade symtom. Hon valde därför själv att testa sig. Under torsdagen meddelade Per Bolund att även han testat positivt vid ett snabbtest och skulle sätta sig i karantän.

Åkesson och Pehrson friska

Liberalernas Johan Pehrson är fortfarande frisk efter partiledardebatten.

KD-ledaren Ebba Busch har gjort snabbtest både i dag och i går och båda var negativa, uppger KD:s presstjänst. Även partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed, som var med på det långa mötet, fick ett negativt svar på ett snabbtest under gårdagen.

Detsamma gäller för Vänsterpartiets ledare.

”Nooshi Dadgostar och hennes närmaste medarbetare har testat negativt för covid-19. De följer rådande rekommendationer”, skriver Vänsterpartiet i ett mejl till TT.

Jimmie Åkesson (SD) fick även han tillbaka ett negativt provsvar när han tog ett test under torsdagen, meddelar partiets pressavdelning.

Ingen samordnad testning

Rekommendationerna säger att vuxna som inte haft covid-19 de senaste sex månaderna bör träffa så få personer som möjligt under sju dagar efter att ha träffat någon med covid-19 och hålla avstånd, helst två meter.

Skälet är att man kan vara smittsam strax innan man börjar känna sig sjuk.

ANNONS

Moderatledaren Ulf Kristersson, som deltog i både debatten och statsministermötet, var sjuk i covid-19 veckan före jul.

SR P3 Nyheter rapporterar att ingen samordnad snabbtestning genomfördes före partiledardebatten samt att partiernas gruppledare och talmannen på måndag ska diskutera rutinerna för arbetet i riksdagen.

TT har utan framgång sökt riksdagens talman Andreas Norlén.

Rättelse: I en tidigare version fanns en hänvisning till fel del av Sveriges Radio.

En hostande Per Bolund (MP) på väg in till partiledarsamtalen med statsministern tillsammans med Märta Stenevi (MP).
En hostande Per Bolund (MP) på väg in till partiledarsamtalen med statsministern tillsammans med Märta Stenevi (MP). Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Vem tar över om statsministern blir sjuk

Om Magdalena Andersson skulle bli så sjuk att hon inte kan arbeta kliver justitie-- och inrikesminister Morgan Johansson in i hennes ställe. Han är det statsråd som suttit längst tid som minister.

Efter valet 2014 utsågs Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till vice statsminister, en post som tidigare även innebar att man var ställföreträdande statsminister. Men 2014 gick uppgiften i stället till det statsråd som tjänstgjort längst.

Det blev dock inte allmänt känt förrän Stefan Löfven insjuknade i samband med en resa i Etiopien 2015 och Dagens Nyheter ställde frågan om vem som skulle hoppa in om han blev allvarligt sjuk.

Stefan Löfven KU-anmäldes och medgav i KU att även om han informerat talmannen kunde han ha varit tydligare mot allmänheten om vad som gällde. Han hänvisade till att grundlagen lämnar utrymme för att inte utse en ställföreträdare och då blir det automatiskt det statsråd som tjänstgjort längst som ska ta över.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS