SD:s utspel stack ut mest i årets första partiledardebatt

Höga elpriser, kärnkraft och Rysslands aggression tog stor plats. Men det var Sverigedemokraternas utspel om att anmäla Magdalena Andersson till konstitutionsutskottet som stack ut mest. Så här skötte sig partiledarna i valårets första stora debatt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

De nya restriktioner som meddelades på måndagen blev droppen. Nu vill SD att konstitutionsutskottet granskar om regeringen verkligen följt pandemilagen som säger att de åtgärder som sätts in inte får vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors liv och hälsa.

I övrigt tog pandemin en oväntat liten plats i debatten. Säkerhetsläget och elförsörjningen fick desto mer uppmärksamhet.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Magdalena Andersson (S)

Huvudbudskap: Magdalena Andersson gjorde sin första partiledardebatt. Sedan hon tillträdde har hon i huvudsak argumenterat för tre punkter som är viktigare än allting annat: integrationen, kontrollen över välfärden och klimatkrisen.

De tre punkterna dök upp även under partiledardebatten, men först efter en lång utläggning om smittspridning, vikten av att vaccinera sig och det europeiska säkerhetsläget.

ANNONS

Pressad av Jimmie Åkesson argumenterade hon för att de nya restriktionerna är nödvändiga för att viktiga samhällsfunktioner ska fungera när allt fler är sjuka.

Typiskt citat: Låt mig vara glasklar: den Europeiska säkerhetsordningen är inte förhandlingsbar. Vi bestämmer själva vilka vi samarbetar med.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Ulf Kristersson (M)

Huvudbudskap: Att allt är elände i Socialdemokraternas Sverige: landet är farligast i Europa, 1 672 skjutningar de senaste fem åren, massor av ouppklarade mord. Varannan vuxen invandrare kan inte försörja sig, hushållen kämpar med höga elpriser – och mitt i allt detta vill Socialdemokraterna försöka ta ifrån oss rätten att välja skola.

Att det mesta är illa framgick. Precis som att Socialdemokraterna egentligen inte har något regeringsunderlag – i vart fall inget med en gemensam politisk riktning.

Underförstått: det har Moderaterna. Men vilken riktning det egentligen har – vid sidan av att det vill bygga ny kärnkraft och ”ta itu med det farliga skuggsamhället” – berättade Ulf Kristersson förvånansvärt lite om.

Typiskt citat: Nu har vi prövat det här gänget i två mandatperioder. Det går bara inte fyra år till. Sverige behöver en regering som både kan och vill få ordning på Sverige.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD)  under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Jimmie Åkesson (SD)

Huvudbudskap: Jimmie Åkesson ägnade i stort sett hela sitt inledningsanförande till att högläsa ur partiets KU-anmälan mot regeringen. Budskapet var att regeringen struntar i pandemilagens begränsningar och går för långt vad gäller att inskränka människors frihet.

ANNONS

När det väl var gjort var allt som vanligt igen och de följande inläggen ägnades åt att förfasa sig över tillståndet i landet och högst kortfattat förklara hur utvecklingen ska vändas i rätt riktning – nämligen med minskad invandring, hårdare straff, fler poliser med rätt befogenheter.

Typiskt citat: Vi har bara börjat, sa statsministern i sitt inledningsanförande. Hualigen. Det får inte bli fyra år till med en S-ledd regering.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Annie Lööf (C)

Huvudbudskap: Annie Lööf tycks ännu inte ha växlat upp inför valrörelsen. Hennes inlägg var en allmänt hållen odyssé över demokratins hundraårsjubileum, Rysslands agerande, pandemin samt klimatförändringarna.

Någonstans där landade hon sedan ned i sitt favoritämne: småföretagarnas villkor, där kontentan är att vi måste ge företagen rätt förutsättningar. Gör vi bara det så ska nog det mesta lösa sig.

Gjorde i ett replikskifte med Ulf Kristersson ett fruktlöst försök att få svar på frågan på vilket sätt SD:s retorik förändrats.

Typiskt citat: Klimatförändringarna är ett hot mot vår överlevnad. Det måste vi förändra. Företagen är nyckeln här. Det är de som ger oss innovation.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Nooshi Dadgostar (V)

Huvudbudskap: Nooshi Dadgostar är bekymrad. Bekymrad över att M och S under decennier urholkat sjukförsäkringen. Bekymrad över att pensionsgruppen misslyckats med att säkra våra pensioner och att de svenska fattigpensionärerna är flest i Europa. Bekymrad över att den svenska gröna och billiga elen försvinner till Tyskland, så att svenska konsumenters elräkningarna drar iväg till fantasinivåer: ”som så många andra områden är nu också elen utsatt för en marknadspolitik”.

ANNONS

I ett replikskifte med Jimmie Åkesson lyfte hon också fram de planerade ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter i Göteborg, och ställde frågan varför SD vill se färre billiga lägenheter.

Typiskt citat: Sju av tio av de kvinnliga Kommunalarna kommer att få garantipension. Att säga att de inte jobbat är att vara verklighetsfrånvänd.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch  (KD) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Ebba Busch (KD)

Huvudbudskap: Ebba Busch fortsatte i samma spår som hon trampade upp under sitt jultal i december. Allt handlar om att etablera bilden att det finns en ljus och behaglig framtid, trots allt – om bara svenska folket förstår att rösta rätt i höst.

I valet finns två alternativ, enligt Busch: ett ”sammansvetsat alternativ där Moderaterna och Kristdemokraterna kärnan” och ”en rödgrön röra som inte kan förklara vilka partier det är som ska samarbeta”. Ja, i praktiken finns alltså bara ett alternativ som kan få igenom budget och lagförslag i riksdagen.

Vilka förslag det handlar om ägnade Ebba Busch mindre tid. Det vi fick var istället en provkarta över allt som är fel i dag: elen och bensinen är för dyr, köerna till vård för långa.

Typiskt citat: Det här har varit sju svåra år för verklighetens folk, men det behöver inte blir fyra år till. Valet står mellan en rödgrön röra och en ny start för Sverige.

ANNONS
Liberalernas Johan Pehrson (L) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Liberalernas Johan Pehrson (L) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Johan Pehrson (L)

Huvudbudskap: Liberalerna är pressat av usla opinionssiffror. Platsen i riksdagen står på spel. Johan Pehrson – som tog debatten istället för partiledaren Nyamko Sabuni som saknar riksdagsplats – är i vanliga fall en skicklig och underhållande debattör.

Men påtagligt stressad hetsade han genom sitt manus som innehöll en yvig mix av argument för att Liberalerna trots allt behövs i riksdagen. Med reservation för att det var svårt att hänga med i svängarna så handlade det om allt från Rysslands aggression till att det behövs ordning och reda i svensk skola. Mer skärpa än så lär krävas om det ska vända uppåt för partiet.

Typiskt citat: Tyvärr blåser hårda vindar över världen. Det kalla kriget har tagit steget från historieboken tillbaka till dagens verklighet.

Miljöpartites språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Miljöpartites språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Per Bolund (MP)

Huvudbudskap: Kärnan i budskapet är att klimatfrågan är vår tids ödesfråga – som vi inte får blunda för ens ”i tider av pandemi och höga elpriser”. Och med klimatfrågan är det så att Miljöpartiet har en bra politik, medan alla andra partier har en dålig. Eller som Per Bolund sa: ”Det är dags att vi slutar lura oss själva. Det handlar inte om olika vägar, det handlar om att ett parti, MP, vill göra mer. Andra partier vill göra mindre.”

ANNONS

Miljöpartiet lämnade regeringen för att bli en fri spelare, med bättre möjligheter att driva sin egen linje. Och visst. Per Bolund befann sig verkligen ensam ute på sin egen kant under partiledardebatten, ingen verkade nämnvärt intresserad av hans inlägg.

Typiskt citat: Just nu har vi en strid om energipolitiken. Skulle de blåbrunas politik att bygga nya kärnkraftverk vinna riskerar vinterns höga elpriser bli permanenta.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS