Det är med en tydlig opinionsvind i ryggen som statsminister Magdalena Andersson (S) deltar i dagens partiledardebatt i riksdagen.
Det är med en tydlig opinionsvind i ryggen som statsminister Magdalena Andersson (S) deltar i dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Statsministern: Alla förstår inte allvaret

Sverigedemokraterna KU-anmäler statsminister Magdalena Andersson (S) för regeringens covidrestriktioner. Men hon slår tillbaka.
– Frågan man bör ställa sig är inte om regeringen borde göra mindre, utan om vi borde göra mer, säger hon.

ANNONS

Årets första partiledardebatt i riksdagen hölls samma dag som nya restriktioner för att begränsa smittspridningen av covid-19 infördes. SD-ledaren Jimmie Åkesson ifrågasätter om åtgärderna är proportionerliga och träffsäkra.

SD anmäler också regeringen till konstitutionsutskottet (KU) för hur den hanterat restriktionerna.

– Lika viktigt som det är att fatta beslut om stränga åtgärder när nöden kräver, lika viktigt är det att avstå när vågskålen tippar tillbaka, säger SD-ledaren.

Han pekar på att det för närvarande inte finns någon överbeläggning i intensivvården, samt på att antalet patienter som vårdas för covid-19 i sluten vård och intensivvård är cirka en fjärdedel i förhållande till samma period för ett år sedan.

ANNONS

– Det är för mig obegripligt hur regeringen efter två år in i pandemin helt saknar marginal och beredskap för att hantera en sådan här situation, utan i stället återgår till de här i vissa fall oproportionerliga och mindre träffsäkra åtgärderna som innebär allvarliga ingrepp i den enskilde människans liv, säger SD-ledaren.

"Alla förstår inte"

Men Magdalena Andersson försäkrar att regeringen inte inför restriktioner lättvindigt och understryker hur allvarligt läget är just nu, med en rekordstor smittspridning.

– Det handlar inte bara om de som ligger på sjukhus, det handlar om personal som jobbar där, att inte alla läkarna är hemma och är sjukskrivna, säger hon.

Efter debatten välkomnar hon att regeringens hantering av restriktioner nu ska granskas av KU, men hon frågar sig om andra partier förstår det kritiska läget.

– Jag tycker inte jag hörde i debatten att alla partier riktigt förstår hur allvarligt läget är, säger hon.

Liberalerna anklagade under tisdagen regeringen för att missbruka befogenheterna i pandemilagen och meddelade att L inte kommer att rösta för en förlängning av den.

– Två år in i den här pandemin måste vi lära oss leva med att det kommer att finnas rs-virus, kräksjuka, influensa och nya variationer av covid. Nu säger vi att det räcker, säger L:s gruppledare Johan Pehrson, som ersätter L-ledaren Nyamko Sabuni i debatten.

ANNONS

M: Dåligt skött

Jimmie Åkesson anser dock att det är fel att rösta nej till pandemilagen i det här läget, eftersom den kan behövas om åtgärder behöver införas snabbt. Däremot vill SD förändra lagen så att riksdagens kontroll över besluten ökar.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk.

– Jag delar kritiken som L och C har, det här är dåligt skött av regeringen. De gör breda penseldrag och breda restriktioner istället för att göra precisa insatser med fokus på vaccinationer och på att nå de som inte är vaccinerade, säger Kristersson.

– Riksdagen har med stor tvekan överlåtit makten till regeringen under förutsättning att de sköter det bra, det tycket inte jag att de gör.

Men han har inget klart svar på hur lagstiftningen ska se ut eller vad som ska förändras.

– Vad sjukvården behöver nu är att folk blir vaccinerade och resurser. Vi kan inte år efter år hålla på med nedstängningar när det här kommer tillbaka, som en allvarlig influensa och andra allvarliga sjukdomar, vi kan inte stänga ner varje gång, säger Kristersson.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar anser att restriktioner behövs nu, men hon efterlyser en stor satsning på vården.

– När man skickar signalen att rs-viruset och den vanliga influensan har lett till att vi måste stänga ner samhället, då sprider man oro och många känner otrygghet. Beskedet till vårdpersonalen nu måste vara att vi kommer att göra stora satsningar på er, vi kommer att prioritera det framför annat, säger Dadgostar.

ANNONS

Betonade stabilitet

Även om en hel del av debattens efterspel kom att handla om covidrestriktioner, så var det mer fokus på säkerhetspolitik och energi inne i kammaren.

Centerledaren Annie Lööf undrade om statsministern är beredd att diskutera frågan om en Natooption, vilket det finns majoritet för i riksdagen.

– Vi skulle i likhet med Finland skicka en tydlig signal till Kreml om vad som gäller, sade Lööf.

Men Andersson budskap var att en Natooption skulle innebära en förändring av Sveriges säkerhetspolitiska linje.

– Just nu behövs stabilitet, sade statsministern.

– Det skulle inte gagna stabiliteten i den här allvarliga situationen.

Pratkvarnar värmer ej

Liberalernas Johan Pehrson vill se en politik som gör att mer kärnkraft byggs. Men Andersson var kallsinnig och efterlyste en konkret plan med finansiering från kärnkraftsförespråkarna.

– Svenska hushåll kan inte värma upp sina hus med pratkvarnar, sade hon.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT
Liberalernas Johan Pehrson (L) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Liberalernas Johan Pehrson (L) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Bild: Anders Wiklund/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS