Recept: Tre goda mackor att äta till middag

En skiva bröd eller frasig baguette kan få mig att minnas resor och röra upp ljusa barndomsminnen. Jag har alltid fascinerats över hur fantastiskt välsmakande en macka kan vara. I dag bjuder jag på recept med inspiration från Vietnam, New Orleans och Medelhavet.

ANNONS
Banh mi med confiterad anka.
Banh mi med confiterad anka. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Banh mi med confiterad anka

4 portioner

Kanske har du redan provat den frasiga baguetten som älskats i mer än hundra år i Vietnam. Där är brödet lättare och fluffigare än en klassisk fransk baguette. Ofta fylls det med kycklingleverpaté, grönsaker och ugnsbakad karré. Min version innehåller confiterad anka, krämig chilimajonnäs och picklad rödlök.

Picklad rödlök:

1 rödlök

2 msk risvinäger

1–2 msk socker

Till mackan:

4 confiterade anklår

2–3 msk hoisinsås

1 thai chili eller spansk chili

1 krispig sallad, t ex gemsallad

4 mellanstora ljusa baguetter

1 dl srirachamajonnäs

2–3 msk grovhackad koriander

Skala och skiva löken i tunna skivor. Lägg i en skål och tillsätt vinäger och socker. Blanda då och då för att löken ska dra åt sig dressingen och mjukna.

ANNONS

Värm ugnen till 200 grader. Lägg ut anklåren på en ugnsplåt och baka i ungefär 20 minuter. Plocka loss ankköttet och ta bort skinnet, dela i mindre bitar. Lägg ner i en stekpanna och tillsätt hoisinsås, låt allt bli varmt och ställ pannan åt sidan.

Strimla chilin fint. Plocka, skölj och dela salladen i grova bitar, skölj med kallt vatten, låt den rinna av ordentligt i ett durkslag. Dela baguetterna men skär inte helt igenom, de ska hålla ihop. Fördela ut någon matsked srirachamajonnäs i botten av baguetten. Tillsätt sallad och fyll på med anka. Toppa med picklad rödlök, strimlad chili och plockad koriander.

LÄS MER:Recept på halv special, torskrygg och räkmacka

Muffuletta är en macka med extra allt, New Orleans och Sicilien i en och samma tugga.
Muffuletta är en macka med extra allt, New Orleans och Sicilien i en och samma tugga. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Muffuletta

4 portioner

New Orleans och Sicilien i en och samma tugga. Brödet med fluffigt innehåll och mjuk skorpa är en delikatess på Sicilien som färdades med emigrationen till USA och specifikt New Orleans. Jag åt mackan första gången i New York och har älskat den sedan dess. Het och syrlig olivsallad samsas med kallskuret och ost i en fluffig focaccia. Det ni, det är en macka extra allt.

Olivsallad:

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

1–2 peperoncini i olja

1 dl urkärnade gröna oliver, t ex castelvetrano

1 röd paprika, grillad på burk

2 msk kapris

ANNONS

3 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

1 tsk finhackad oregano

2 msk finhackad bladpersilja

Flingsalt och svartpeppar

Till mackan:

4 portionsbitar focaccia

8 skivor salami

12 skivor capocollo

8 skivor provolone

2 mozzarella à 125 g i skivor

4 skivor mortadella

4 skivor prosciutto

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka peperoncino och grovhacka oliverna. Dela paprikan i små bitar, grovhacka kapris. Tillsätt i en bunke tillsammans med olivolja, vinäger och hackade örter. Blanda och smaka av med lite salt och peppar.

Dela bröden i två delar och fördela ut några matskedar olivröra i botten av brödet. Fyll på med salami, capocollo, provolone och skivad mozzarella. Toppa med mortadella, prosciuotto och avsluta med några matskedar olivröra. Lägg på den andra brödhalvan och gör likadant med resten av bröden. Servera gärna med en god apelsindrink eller ljus lager.

LÄS MER:Så gör du för att baka gott surdegsbröd – bästa tipsen

Rostat surdegsbröd med bönor och burrata.
Rostat surdegsbröd med bönor och burrata. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Rostat surdegsbröd med bönor och burrata

4 portioner

Det här är nog ändå min absoluta favoritmacka, kanske för att den är så enkel med få råvaror. Välj ett ljust surdegsbröd i fransk stil med ljust och fluffigt innehåll. Det kommer att ge dig en macka i perfekt balans med den matiga bön- och tomatröran, kungen av mozzarella: krämig burrata, och god olivolja.

Bön- och tomatsås:

1 burk stora vita bönor, ca 400 g

ANNONS

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1 burk cocktailtomater

6 soltorkade tomater, grovhackade

Flingsalt och svartpeppar

Till mackan:

4 skivor ljust surdegbröd

2 burrata, à ca 275 g

2 msk grovhackad basilika

Olivolja till servering

Häll ner bönorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten, låt dem rinna av ordentligt. Skala och finhacka vitlöken, rosta den i någon minut i en kastrull med olivolja. Tillsätt burktomater, hackade soltorkade tomater och krydda med lite salt och peppar. Puttra samman i tio minuter. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt, dra bort från värmen.

Rosta brödet i en stekpanna med lite olivolja tills det fått fin färg och är frasigt. Fördela ut tomatröran över bröden, dela burratan i fyra delar och lägg ovanpå. Toppa med hackad basilika och extra olivolja.

LÄS MER:Recept på festlig brunch: pannkakor, äggröra och croque madame

Fler tips från Maria Zihammou för goda mackor

Jag gillar att bygga mina mackor med något krämigt och något krispigt. Utgå från ett bröd som du gillar. Om jag har levain hemma som blivit torrt är det perfekt att rosta i stekpannan med god olivolja. Då blir brödet som färskt igen. Toppa med det som finns hemma. Kanske ett stekt ägg, riven hårdost eller krämig färskost och snabbrostad grönkål eller brysselkål som är i säsong just nu. Jag tillsätter lite syra som picklad rödlök eller srirachasås. Extra olivolja av god kvalitet vid bordet och jag är i mackhimlen.

LÄS MER:Tre recept på goda och matiga soppor

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS