MP: Fånga in koldioxid på Renova

Miljöpartiet vill se en anläggning på Renova som fångar in koldioxidutsläpp.
– Renova är en av största utsläppskällorna i Göteborgsregionen, det här kommer helt klart bli ett märkbart bidrag till utsläppsminskningarna som behöver göras, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP).

ANNONS
|

För första gången träffas nu världsledande forskare för att diskutera negativa utsläpp - hur atmosfären kan tvättas från koldioxid - i en stor internationell klimatkonferens på Chalmers. Det har GP rapporterat om tidigare.

I samband med detta lyfter MP i Göteborg sitt budgetförslag om att Renova ska ha en CCS-anläggning på sina rökgasutsläpp från förbränningen av avfall. CCS-teknik (Carbon Capture and Storage) handlar om att fånga upp och lagra koldioxid i jorden.

– Den här tekniken behövs för att vi överhuvudtaget ska kunna hålla acceptabla temperaturökningar på under två grader. Vi behöver både göra åtgärder för att minska utsläppen och samla in dem, det här är inte istället för att ställa om, säger Ulf Kamne.

ANNONS

Liknande teknik har testats i Oslo. På deras avfallsförbränning renas 90 procent av koldioxiden på rökgaserna, enligt MP.

LÄS MER:Tunga klimatforskare träffas på Chalmers

MP vill lagra koldioxiden under Nordsjön i Norge.

– Det är praktiskt genomförbart att skilja ut och lagra koldioxiden, säger Ulf Kamne.

"Det är mycket pengar"

Eftersom Renova förbränner både fossilt och förnybart material kommer anläggningen ge negativa utsläpp, alltså fånga in mer koldioxid än som släpps ut från Renovas förbränning, enligt MP.

Hur mycket kostar det här?

– Det första steget är att utreda detta. Men det är en investering i miljardklassen, det är mycket pengar. Men samtidigt är det helt hanterligt för ett bolag som Renova, det här vore ett radikalt grepp och skulle i praktiken ge negativa koldioxidutsläpp.

MP vill att en förstudie till en CCS-anläggning ska inledas under 2019 och ser att anläggningen skulle kunna börja användas under mitten av 2020-talet.

Finns det inte mer kostnadseffektiva sätt att minska utsläppen på?

– Vi kan inte bara välja en grej, det är jätteviktigt att få ned utsläppen från vägtrafiken. Men detta behöver också göras. Det handlar om en åtgärd under en kortare period med stora utsläpp. I det långa loppet behövs inte det här, säger Ulf Kamne.

LÄS MER:Så drabbas Göteborg av klimatförändringen

Hur ser du på möjligheterna att minska Renovas fossila förbränning istället?

ANNONS

– Renova väljer inte vad de ska elda, så länge vi använder så mycket plast har de det att elda med. Vi vill jobba bort plastmaterialet, det är en stor samhällsfråga.

"Göteborgarna ska inte ta risken"

Jonas Ransgård, kommunalråd för Moderaterna, är positiv till CCS-teknik men sågar MP:s förslag och pekar på att Oslos försöksverksamhet beräknas kosta 10 miljarder norska kronor att bygga och driva i fem år, vilket Sverige Radio har rapporterat om.

– Självklart ska inte kommunen och Göteborgs skattebetalare stå för risken för teknikutvecklingen. Det har vi förfasande erfarenheter av, säger han.

Han syftar på Gobigas-anläggningen, en demonstrationsanläggning för biogas ur skogsråvara, som skulle göra Göteborg ledande inom förnybar energiproduktion. Projektet lades ned och har kostat skattebetalarna nära två miljarder kronor.

– Efter Gobigas och andra misslyckade satsningar tror jag att MP gravt överskattar göteborgarnas vilja att ligga i forskningsfronten och vara de som tar risk för problem som är globala. Så ska vi inte jobba, säger Jonas Ransgård.

Istället för en CCS-anläggning på Renova vill Jonas Ransgård se ett Nordiskt samarbete om CCS-teknik och en utökning av handeln med utsläppsrätter.

Även Axel Darvik (L), andre vice ordförande i miljö- och klimatnämnden, är rejält kritisk till förslaget. Han säger att det är dyrt och att risken är stor, medan den potentiella vinsten är liten.

ANNONS

– Jag tycker att man ska lära sig av det misstag Gobigas var. Det oroar mig att man inte är mer aktsam med skattebetalarnas pengar, det kan inte vara en lekstuga med kommunala bolag, säger han.

Han tycker att den här typen av satsning bör göras ihop med det privata näringslivet.

– Om ett privat företag vill testa detta kan vi ställa upp som testarena.

LÄS MER:Kommunen går bet på samtliga miljömål

Fakta: CCS

Vid koldioxidinfångning och lagring (Carbon Capture and Storage) avskiljs koldioxiden i rökgaserna från kraftverk, förbränningsanläggningar eller stora processindustrier.

Koldioxiden komprimeras och transporteras till en lagringsplats djupt ner i marken.

Tekniken är fortfarande under utveckling.

Enligt Naturvårdsverket bedöms tekniken ha stor potential för att minska utsläppen i framtiden.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS