Besökare på ett museum, med eller utan vaccinpass? Arkivbild.
Besökare på ett museum, med eller utan vaccinpass? Arkivbild. Bild: Felice Calabro/AP

FHM: Detta gäller med och utan vaccinpass

Arrangörer som använder vaccinpass ska ha en rutin för hur dessa ska kontrolleras, föreslår FHM. Utan vaccinpass får man satsa på avstånd, bestämda platser och små sällskap.
– Vi får kämpa på och klara det här också, säger Peter Fornstam, vd för Svenska Bio som inför vaccinpass.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett förslag på smittskyddsåtgärder som ska gälla från den 1 december. Förslaget gäller tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare – och hur dessa kan genomföras med eller utan vaccinationsbevis.

Enligt förslaget måste en arrangör som använder vaccinationsbevis för covid-19 ha en rutin för hur bevisen kontrolleras. Rutinen ska finnas skriftligt och den ska följas upp.

Inget krav

Kulturminister Amanda Lind (MP) har tidigare betonat att det inte är något krav med vaccinationsbevis, men att den som inte använder sig av bevisen kommer att behöva följa restriktionerna från Folkhälsomyndigheten.

Svenska Bio tar steget och inför vaccinpass för sina salonger med plats för fler än 100 personer. Men för biografkedjan återstår några viktiga frågor, som exakt hur rutinen ska se ut och inte minst var åldersgränsen ska gå.

ANNONS

– Vi inför vaccinpassen, nu när vi äntligen har fått öppna upp igen vore det att gå åt fel håll att stänga ned kapacitet igen, säger Peter Fornstam och fortsätter:

– Men jag tycker fortfarande att det är svårt att förstå ur smittskyddssynpunkt. Bara för att vi lyder under ordningslagen så drabbas vi av det här, men andra verksamheter med över 100 personer gör inte det. Men vi har klarat oss så här långt, vi får kämpa på och klara det här också.

Avstånd och bestämda platser

Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis måste enligt förslaget ha anvisade sittplatser, ge möjlighet att hålla avstånd om en meter i alla led samt begränsa antalet deltagare i ett och samma sällskap till högst åtta personer.

Sveriges Museers generalsekreterare Jeanette Gustafsdotter säger att hon idag tolkar FHM:s förslag som att det blir upp till varje museum att välja om man ska införa vaccinpass eller ej.

– Det blir nog i så fall mer aktuellt med vaccinpass på mindre museum, på de större kan man lättare hålla avstånd, säger hon och fortsätter:

– Museerna har under hela pandemin tagit ett stort ansvar. De åtgärder som finns i det här nya förslaget finns redan på plats. Det viktigaste är att det kan hållas öppet, vi tar hellre vaccinbevis än stänger.

ANNONS

Fakta: Folkhälsomyndighetens förslag

Från 1 december måste arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, som använder vaccinationspass, ha en rutin för hur bevisen kontrolleras.

Rutinen ska finnas skriftligt och den ska följas upp.

Om man inte använder vaccinpass föreslår FHM särskilda åtgärder:

Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.

Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer.

Utöver det föreslår Folkhälsomyndigheten att alla arrangörer måste informera om hur coronaviruset kan undvikas och ordna möjligheter för deltagare att tvätta händerna eller använda handsprit.

Förslaget är skickat på remiss.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS