Vaccinationsbevis – så funkar det

Snart krävs vaccinationsbevis om mer än 100 personer ska samlas inomhus för att se på teater eller bio, lyssna på konsert eller besöka idrottsevenemang. Arrangörer och publik har två veckor på sig att få allt på plats – den 1 december gäller det.

ANNONS
|

1. Vad är ett covidpass?

Det är en handling som du kan bära med dig digitalt eller på papper som visar hur många doser av vaccin mot covid-19 du har fått och på vilka datum doserna har getts. För ett giltigt bevis krävs två doser.

2. Varför införs kravet?

Syftet är enligt regeringen att begränsa smittspridningen framför allt bland ovaccinerade genom att hindra dem från att samlas i större grupper.

3. Hur får jag ett covidpass?

På sajten covidbevis.se kan du hämta ut vaccinationsbevis. För att logga in krävs e-legitimation. Om du har en digital brevlåda hamnar vaccinationsbeviset där. Det innehåller en qr-kod som kan visas upp vid entrén till det evenemang du vill besöka. Beviset kan sparas i dator, mobiltelefon eller på surfplatta, alternativt skrivas ut på papper.

ANNONS

4. Hur snabbt kan jag få det?

Det kan ta cirka sju dagar efter vaccinationstillfället innan beviset går att hämta ut.

5. Finns det risk för att passet blir ogiltigt?

Du kan när som helst hämta ett nytt vaccinationsbevis på covidbevis.se. Du behöver inte vänta tills giltighetstiden gått ut.

6. Hur gör jag om jag saknar e-legitimation?

En blankett finns att skriva ut från E-hälsomyndighetens hemsida. Beställningen kan göras sju dagar efter vaccination. När blanketten fyllts i och postats kan det ta mellan fem och tio dagar innan du får hem ett vaccinationsbevis. För den som saknar folkbokföringsadress i Sverige krävs en särskild blankett.

7. Var kommer det att krävas covidpass?

På allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Men arrangörerna kan välja en annan väg än att kontrollera besökarnas vaccinationsbevis, nämligen att införa olika typer av begränsningar i form av maxantal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap. Exakt hur dessa begränsningar kommer att se ut kommer Folkhälsomyndigheten att informera om senare.

8. När och hur ska covidpassen visas upp?

Arrangörerna undersöker just nu hur kontrollerna ska utformas. Från Filmstaden är beskedet att covidpass kommer att krävas för inträde i alla biosalonger oavsett storlek. Kontrollen kommer troligen att ske via en app som används för att scanna qr-koden. I nuläget räknar man inte med att samtidigt kontrollera legitimation.

ANNONS

Konsertarrangörer förbereder sig nu enligt Svensk Live för att vid inpasseringen till konserter kontrollera qr-koden i vaccinationsbeviset plus eventuellt legitimation. Hur det rent praktiskt ska kunna göras snabbt och smidigt vid konserter med tusentals besökare undersöks just nu.

Även på sportsidan återstår kartläggning och förberedelser innan exakta besked kan ges.

9. Vad gäller för restauranger, gym och museer?

Om smittspridningen ökar kraftigt kan covidpass i ett senare skede komma att krävas även där, har Folkhälsomyndigheten aviserat. Däremot ser det just nu inte ut som att butiker kommer att omfattas.

10. Finns det risk för förfalskningar?

Enligt E-hälsomyndigheten kan den risken öka när antalet vaccinbevis som hämtas ut blir fler, men hittills anser inte myndigheten att förfalskningar har varit ett problem i Sverige. Frågan följs kontinuerligt i samarbete med andra myndigheter, även inom EU.

11. Vem kontrollerar att arrangörerna sköter sig?

Länsstyrelserna ansvarar för att kontrollera att det nya regelverket följs. Deras enheter för pandemitillsyn har beredskap för att starta en mer operativ tillsyn igen.

12. Vad händer med arrangörer som inte följer reglerna?

Föreskrifterna för detta är inte klara ännu, men om det blir som vid den tidigare tillsynen enligt covid-19-lagen kommer länsstyrelserna att ha möjlighet att ställa tvingande krav på en arrangör som inte sköter sig och förena kravet med ett hot om vite, som kan utdömas om arrangören inte följer kravet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS