FHM backar – alla med symptom ska testas igen

Från och med måndag ska alla med symptom på covid-19 testas igen. Efter kritik från flera håll backar Folkhälsomyndigheten därmed från beslutet om minskad testning av fullvaccinerade.

ANNONS
|

Beslutet att undanta stora grupper i samhället från rekommendationen om testning har fått kritik sedan det trädde i kraft för drygt två veckor sedan.

Nu meddelar Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i Ekot att man återgår till de gamla rekommendationerna.

– Från och med måndag, 22 november, rekommenderar vi åter regionerna att provta alla från sex år och uppåt som har symptom på covid-19. Som tidigare kan det också bli aktuellt vid smittspårning och screening när man inte har symptom, säger hon till Ekot.

Region Skåne krävde ändring

Testningen minskade från den 1 november, även om bland annat ovaccinerade och ytterligare några grupper i samhället fortsatt har varit rekommenderade testning. Minskningen har lett till att färre covid-19-fall har kunnat upptäckas och isoleras de senaste veckorna, vilket har lett till kritik.

ANNONS

Bland annat har Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, beskrivit förändringen som ”problematisk” i ett läge med ökad smittspridning i omvärlden. Ännu längre gick Region Skåne som så sent som under onsdagen krävde att Folkhälsomyndigheten skulle backa.

LÄS MER:Färre behöver testa sig – när coronasmittan ökar

Gammal rekommendation återinförs

Så blir alltså också fallet, från och med måndag. Precis som tidigare blir endast personer under sex år samt de som har haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret undantagna.

– Vi går tillbaka till den tidigare rekommendationen som gällde innan den 1 november, säger Karin Tegmark Wisell till Ekot.

LÄS MER:Strök alla restriktioner – nu skenar smittan

Troligt att smittan ökar i Sverige

Folkhälsomyndigheten konstaterar i ett pressmeddelande att en återgång till de gamla rekommendationerna ökar förutsättningarna att följa smittoutvecklingen samt bryta smittkedjor, vilket kan bromsa en uppgång och belastningen på sjukvården.

”Orsaken till rekommendationen är dels en ökande smittspridning i många länder i Europa, dels att Folkhälsomyndighetens scenarier har pekat mot en trolig ökning även i Sverige de kommande veckorna. Några regioner, som Västmanland och Örebro, har en ökad smittspridning nu”, skriver Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Därför ökar smittan i Europa

LÄS MER:WHO varnar för en halv miljon dödsfall i corona kommande vinter

LÄS MER:Skillnader i hur många som fått tredje dosen – Tegnell vill öka takten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS