Sverige föll mot Spanien – tvingas till playoff

Sverige tvingas till playoff i jakten på en VM-plats. Blågult lyckades inte ta den nödvändiga segern mot Spanien i den avgörande kvalmatchen.
– Det var inte här vi förlorade det egentligen, det var tidigare, säger Emil Forsberg till C more.

|

Det var glasklara förutsättningar inför den avgörande VM-kvalmatchen i Sevilla. Svensk seger och VM-platsen är säkrad. Spansk poäng och det krävs playoff för svenskt VM-spel.

Med Zlatan Ibrahimovic på bänken och Dejan Kulusevski i anfallet med Alexander Isak ställde Sverige upp i Sevilla med siktet inställt på en ny kvalbragd.

Spanien ägde, som förväntat, större delen av spelet och hade chanser att ta ledningen tidigt. Men Sverige stod upp bra och stack upp och hade lägen, bland annat med ett distansskott av Emil Forsberg som smet utanför Unai Simóns vänstra stolpe.

I den 38:e minuten hade Sverige matchens dittills bästa chans när Forsberg återigen var framme, den här gången med ett avslut tätt utanför den andra stolpen. Men 0–0 stod sig halvleken ut, ett resultat som om det stod sig skulle betyda svenskt playoff och spanskt direktavancemang.

– Jag hade två stora lägen. Det är lite min life-story just nu med landslaget, att bollen inte vill in, säger Emil Forsberg om sina lägen i första halvlek.

Svensk press

Sverige satte press på Spanien direkt i den andra halvleken och var nära att bjuda Sverige på ett ledningsmål när Azpilicueta slarvade i försvarsspelet, men Alexander Isak fick ingen ren träff på bollen den gången. Några minuter senare var det Spanien som hade en boll tätt utanför Robin Olsens stolpe.

Med en knapp halvtimme kvar av matchen gjorde Janne Andersson sina första byten. Emil Forsberg och Dejan Kulusevski gick ut och Mattias Svanberg och Robin Quaison kom in.

Svanberg visade framfötterna direkt när han gjorde en cykelspark från en bit utanför straffområdet, som dock inte träffade mål.

En stund senare kom Janne Anderssons tredje byte och den här gången var det Zlatan Ibrahimovic som äntrade planen och Alexander Isak som gick av. Samtidigt började de svenska spelarna se trötta ut och Spanien hitta fler och fler luckor i det svenska spelet.

Snårig väg till VM

Och till slut kom målet. Inbytte Alvaro Morata prickade in en retur bakom Robin Olsen med knappt fem minuter kvar och där gick de svenska drömmarna om direktkvalificering till VM i kras. Nu väntar ett det snårigt playoff-spel för att nå VM nästa vinter.

– Det är surt såklart. Vi gjorde en bra första halvlek men bollen ville inte in. De har mycket boll men jag tycker vi kontrollerar det på ett bra sätt. Det var inte vår dag, säger Emil Forsberg till C more.

– Det var inte här vi förlorade det egentligen, det var tidigare. Det är tråkigt.

Trots förlusten hyllar Janne Andersson sina spelare efter slutsignal.

– Spelarna genomför det på ett jättebra sätt som helhet. Vi hade två bra lägen direkt i andra halvlek, sen tappade vi lite och började bli lite trötta på några spelare och då valde vi att göra några byten för att få in friska ben igen.

– Vi gör en bra match men tyvärr får vi inte med något idag.

Playoff-spelet avgörs i mars nästa år. Lagen delas in i tre grupper, fyra lag i varje grupp, och det spelas semifinaler och final i varje grupp där vinnaren når VM. Lottningen bestämmer vilka lag som Sverige får möta äger rum den 26 november. Semifinalerna spelas 24-25 mars, finalerna 28-29 mars. Till playoff går de tio grupptvåorna samt de två högst rankade gruppvinnarna från Nations League.