Qigong en hälsobro mellan livsenergi och arbete

Arbetsskadan i jobbet som servitris ledde delvis in henne på ett nytt yrkesliv och nya insikter. Idag arbetar Lilli Sjölund som Qigonginstruktör och samtalsterapeut där hon hoppas bygga broar mellan alternativ och västerländsk medicin.

ANNONS

Lilli utför några mjukt, svepande Qigongrörelser där vi står bland träden inne i Botaniska. Hon pratar om att Qigong är en meditations form, där man fokuserar på både akupunkturpunkter och visualiserar.

– Det finns stilla övningar som liknar mental träning och rörelsemeditationer. Gemensamt är att det handlar om koncentration, andning och rörelse som man sätter samman, berättar Lilli.

Intresset för kropp och hälsa började tidigt. Hon följde med sin mamma på olika kurser i vegetarisk matlagning och redan i 7 års ålder blev hon vegetarian.

–I början var det för att jag tyckte synd om djuren. Men sen hade jag också barnreumatism på vintrarna och märkte att jag blev så mycket bättre av den vegetariska maten, så det blev att jag fortsatte med det vegetariska. Det var nog det som startade intresset för fysisk och psykisk hälsa.

ANNONS

Lilli började jobba i hälsokostaffär och arbetade som säljare till olika kunder. Men under en period svalnade intresset för hälsa betänkligt.

– Det var en tid då jag fick andra intressen. Jag blev mer intresserad av uteliv och att festa än att tänka på hälsa. Så jag arbetade några år som servitris, bland annat på olika nattklubbar.

Till slut kände Lilli att arbetet som servitris blev för tungt för axlarna, hon började få arbetsskador.

– Jag bar tungt och fick ont i axlar, nacke och rygg. En läkare som undersökte mig sa att det här ser inte bra ut, fortsätter du så här så kommer du att få en puckelrygg. Så jag kom till insikt att jag behövde sluta med det jobbet.

Hon slutade som servitris och bytte bana, tillbaka till det mer hälsosamma levernet.

– Jag fick upp intresset för kropp och själ igen, gick en grundutbildning i svensk klassisk massage och kinesiologi, praktiserade hos zonterapeuter, bindvävsmassörer och osteopater under ett år. På det viset fick jag en väldigt bred grundutbildning.

Lilli berättar om intresset för Qigong, hur allt började med en bok.

– Det var 1986 och jag läste Tracys hämnd, en inte speciellt märkvärdig bok, men jag tyckte att det lät så coolt att huvudkaraktären i boken tränade Tai Chi i fängelset. Så jag letade upp Gudrun Gylling, lärarinna här i Göteborg och började träna Tai Chi hos henne.

ANNONS

Något år senare fick Lilli höra talas om Qigong, som både liknar och är grunden till Tai Chi. Hon gick en helgkurs och fastnade direkt.

– Jag upptäckte att Qigong var ännu coolare än Tai Chi, mindre rörelser, mera fokus och djupare meditation. I Qigong är mindfullness ett stående inslag. Sammantaget gav det mig väldigt starka upplevelser, av både närvaro, känslor och livsenergi, förklarar Lilli.

Läraren berättade att han skulle åka till Kina om en månad med en grupp elever. Lilli kände att det här fick hon bara inte missa.

– Då hänger jag med, sa jag till läraren och så blev det. Jag skaffade visum och följde med till Kina, där tränade vi Qigong 12 timmar om dagen, väldigt intensivt och lärorikt.

Tillbaka hemma i Sverige gick hon en instruktörsutbildning i Qigong, också den var en intensiv utbildning med 12 timmars pass varje dag.

– Den var intensiv på många sätt. Tanken med utbildningen är att man förutom det tekniska också ska bli formad själv av tekniken, att man som instruktör är kunskapen och inte bara beskriver den. På så sätt kan man ge eleverna djupare upplevelser.

I Qigong utbildningen rekommenderades också att man skulle läsa basmedicin, vilket Lilli gjorde på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon läste därefter kinesisk medicin i tre år för att lära sig mer om akupunktur.

ANNONS

– Många som besöker mig kanske också har fysiska problem, då är det bra att kunna förstå hur det medicinska fungerar. Sen är ju Qigong grunden till akupunktur, då man aktiverar de här kanalerna, så det kändes naturligt, förklarar Lilli.

Efter basmedicin läste hon också in en grundutbildning i psykologi och klinisk hypnos.

– Under mina kurser märkte jag att mina elever fick starka känslomässiga upplevelser. En del elever som söker sig till Qigong kommer just för att bli fria från utmattningssyndrom, ångest och stress. Jag insåg att det skulle vara bra om jag kunde arbeta med det på ett annat sätt. Så psykologi utbildningen var ett bra komplement till det andra jag jobbade med.

Just detta, att hon har flera olika utbildningar med sig, både från öst och från väst ser hon som en tillgång.

– Jag får ju en möjlighet att dela med mig av dessa kunskaper. Förhoppningsvis kan jag på det viset bygga broar mellan alternativ och västerländsk medicin, berättar Lilli.

Qi betyder livseenergi och Gong betyder arbete. Lilli förklarar att det i Qigong finns 300 olika skolor och tusentals olika övningar.

– De Qigongskolor jag lär ut heter Bagua och Lohan, det är mina två favoriter. Alla övningar är målinriktade. En kan höja immunförsvaret, en annan öppnar mer kontakt med dina känslor, en annan gör dig avslappnad i axlar. I stort handlar det om att hitta balans mellan det yttre och inre, mellan kroppen och sinnet.

ANNONS

Lilli Sjölund

Ålder: 55 år

Familj: Man, en son och en bonusdotter

Bor: Göteborg

Yrke: Samtalsterapeut/ föreläsare/ Qigonginstruktör

Intressen: Flugfiske. Vandring. Natur.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS