Matti Sällberg, till höger, är vaccinforskare och professor på Karolinska Institutet.
Matti Sällberg, till höger, är vaccinforskare och professor på Karolinska Institutet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Därför ökar smittan i Europa

Antalet smittade i covid-19 ökar drastiskt i flera länder runt om i Europa. Detta trots att vaccinationsgraden är relativt hög i flertalet länder. Vaccinforskaren Matti Sällberg menar att man lätt glömmer av att det trots höga vaccinsiffror fortfarande är många som inte vaccinerat sig.
– Har man en befolkning på 10 miljoner där 75 procent är vaccinerade så innebär ju det att det fortfarande är 2,5 miljoner ovaccinerade som kan sprida smitta.

ANNONS
|

Runt om i Europa kommer rapporter om att antalet smittade i covid-19 är högre än vad det varit under hela pandemin.

– Globalt ser vi tyvärr en sväng uppåt igen och den ökade spridningen är helt och hållet koncentrerad till Europa just nu, sade stadsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens förra veckan.

LÄS MER:Nya mörka rekordet: 50 000 tyska covidfall

Under torsdagen rapporterades det att Tyskland har registrerat 50 000 nya fall av covid-19 det senaste dygnet. I Tyskland är runt 67 procent av hela befolkningen fullvaccinerade. Trots vaccintäckningen beskrivs situationen i sjukvården som väldigt ansträngd. Majoriteten av de som behöver sjukhusvård är dock ovaccinerade.

ANNONS

– I över 90 procent av fallen rör det sig om patienter som haft chansen att vaccinera sig, men tackat nej, sade Klaus Holetschek, hälsominister i den svårt drabbade delstaten Bayern, till Süddeutsche Zeitung i måndags enligt TT.

Fortfarande många ovaccinerade som kan sprida smitta

Matti Sällberg bekräftar att den dominerande smittspridningen i Europa framförallt sker bland ovaccinerade personer.

– Det talar för att vi måste upp i vaccinationstäckningen ännu mer. Man kan ju också fråga sig hur de personer som aktivt väljer att inte vaccinera sig trots myndigheternas rekommendationer väljer att följa andra rekommendationer från myndigheterna, säger han.

Han säger också att smittspridningen skiljer sig mellan olika delar av de länder som nu rapporterar många nya smittofall och menar att regioner där vaccinationsgraden är lägre också upplever högre smittspridning.

– Har men en befolkning på, säg, 10 miljoner där 75 procent är vaccinerade så innebär ju det att det fortfarande är 2,5 miljoner som inte är vaccinerade och som kan sprida smitta och riskerar att hamna på sjukhus. Det är därför det är så viktigt att alla som erbjuds vaccin går och vaccinerar sig. Det är inte förrän man kommer upp över runt 80 procent av en hel befolkning som man faktiskt ser de allra tydligaste vaccineffekterna, beroende på i vilken ordning man vaccinerat populationen, säger Matti Sällberg.

ANNONS

Att smittovågen som nu sveper genom Europa inte nått Sverige än kan delvis bero på vaccintäckningen i landet, men Matti Sällberg tror också att vi kan ha dragit fördelar av att inte ha stängt ner helt under pandemin.

– Andra länder har haft ganska rejäla nedstängningar och har inte fått den vanan att röra sig ute bland folk men ändå hålla avstånd. När de då öppnade upp igen har man möjligtvis gått tillbaka till att bete sig som man gjorde innan pandemin. På så vis har vi kanske lite bättre möjligheter att hålla smittonivåerna nere, men självklart under förutsättningen att folk sköter sig. Men klart finns det en betydande risk att smittspridningen ökar i Sverige också, säger han.

Tror inte att vi kommer nå samma dödstal som tidigare

Trots att både smittotalen och sjukhusinläggningarna ökat på många ställen i Europa ser man inte lika höga dödstal som man gjort tidigare i pandemin i länder som nu har hög vaccinationsgrad. Det menar Matti Sällberg klart visar vaccinens effektivitet.

– Det är inte alls samma belastning på sjukhusen som det var tidigare under pandemin. Ser man på länder med lägre vaccinationstäckning, som till exempel Ryssland, så följer fortfarande dödstalen smittotalen. Så ser det inte ut i länder med högre vaccinationstäckning. Så man kan inte nog betona hur viktigt det är att vi fortsätter att vaccinera och följer upp med ytterligare vaccindoser där det behövs, bland äldre och personer i riskgrupp till exempel.

ANNONS

Dagens Nyheter presenterade tidigare under torsdagen en rapport från Region Stockholm som presenterade ett ”värstafallscenario” om smittspridningen skulle öka under vintern och våren. Enligt rapporten skulle upp emot 5400 personer i Sverige kunna ha dött av covid-19 i Sverige till sommaren.

Matti Sällberg menar att det är troligt att smittan ökar något under vintern då man umgås mer inomhus men menar att det är osannolikt att vi skulle få en situation som liknar den vi hade tidigare under pandemin med höga dödssiffror.

– Det skulle förvåna mig mycket om det blir så med tanke på vår höga vaccinationstäckning och att sköra och äldre nu får en tredje dos. Sen har ju det här viruset överraskat oss innan och det kan dyka upp nya varianter så det är otroligt viktigt att vi fortsätter att vaccinera och hålla ut. Börjar vi slarva, umgås med andra trots att man har symptom, och trängas i onödan så ökar risken för att det också blir en ökning av belastningen på sjukvården, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS