Brynjar Sigurðarson får Torsten och Wanja Söderbergs pris

I år var det dags för Island när mottagaren av världens största designpris presenterades på Röhsska museet på torsdagen.

ANNONS
|

Designern och allkonstnären Brynjar Sigurðarson, född 1986, kommer från Reykjavik, Island, och får priset för att "hans arbete har en stark förankring i två fundamentala element i det isländska kulturarvet, nämligen berättartraditionen och fisket (...) [Sigurðarsons] nyfikenhet och uppriktighet genomsyrar hans designprojekt vilket kan beskrivas som ett 'Nordiskt grepp' om designtendenser i Europa."

– När man jobbar ensam som jag, så tvivlar man ibland på det man håller på med. Det här priset innebär ett erkännande och en uppmuntran att fortsätta, sa Brynjar Sigurðarson när namnet på 2018 års pristagare tillkännagavs.

En månad i en fiskeby

Helt ensam jobbar han faktiskt inte numera, sedan fyra år tillbaka lever och arbetar han ihop med designern Veronika Sedlmair. De driver en designstudio tillsammans i Auriol, i södra Frankrike. Deras senaste projekt handlar om arkeologiska utgrävningar i Arles.

ANNONS

Vad är det då han håller på med? Brynjar Sigurðarson använder sig av flera olika konstformer: illustrationer, fotografi, video, ljud, objekt. Men platsen han befinner sig på är viktigare, menar han.

– Jag försöker översätta atmosfären som finns där i mitt arbete.

En månad i den isländska fiskebyn Vopnafjörður resulterade till exempel i ett antal objekt och en möblerkollektion som visats på ett galleri i Paris.

– Språket från en isolerad fiskeby hamnar någon helt annanstans, det är roligt. Men nu har vi fått chansen att lämna tillbaka något, vi har fått en förfrågan om att skapa ett platsspecifikt verk i närheten av fiskebyn. Vi håller på med installationer i naturen där.

I Paris musikliv hittade de inspiration till verket Circle flute. Tillsammans med en instrumentmakare byggde de en flöjt som kan spelas av fyra flöjtister med plats för en åhörare i mitten.

Utställning när Röhsska öppnar

Den 4 november delas priset ut i Göteborg. En utställning av och med Brynjar Sigurðarson öppnar i höst samtidigt som Röhsska museet slår upp portarna för besökare igen. När detta blir är ännu inte bestämt. Datum ska meddelas under sommaren.

Torsten och Wanja Söderbergs pris delas ut varje år till en nordisk designer som arbetar på ett nytänkande sätt. Prisets instiftades av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelse och delades ut för första gången 1994.

ANNONS

Syftet är att främja konsthantverk och design i Norden. Prisnämnden består av Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs stiftelse samt chefer för designmuseer i de fem nordiska länderna. Nina Due, chef för Röhsska museet är nämndens ordförande.

Prissumman, en miljon svenska kronor, gör utmärkelsen till världens största designpris bland de priser där pristagaren väljs av en prisnämnd och som utdelas årligen.

Förra året gick priset till den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken, verksam i Göteborg.

Här är tidigare pristagare

Keramikern Jane Reumert, Danmark, 1994

Smyckekonstnären Liv Blåvarp, Norge, 1995

Designern Brita Flander, Finland, 1996

Möbeldesignern Mats Theselius, Sverige, 1997

Textilkonstnären Louise Sass, Danmark, 1998

Skribenterna Aðalsteinn Ingólfsson, Island; Kaj Kalin, Finland; John Vedel-Rieper, Danmark; Jorunn Veiteberg, Norge samt Kerstin Wickman, Sverige, 1999

Designern Peter Opsvik, Norge, 2000

Industriformgivaren Björn Dahlström, Sverige, 2001

Grafiska formgivaren HC Ericson, Sverige, 2002

Arkitekten och formgivaren Sigurður Gústafsson, Island, 2003

Smyckekonstnären Janna Syvänoja, Finland, 2004

Konceptbilen Volvo YCC: Anna Rosén, Cynthia Charwick, Maria Uggla,

Maria Widell Christiansen, Camilla Palmertz, Eva-Lisa Andersson, Elna Holmberg, Lena Ekelund och Tatiana Butovitsch Temm, Sverige, 2005

Keramikern och designern Ole Jensen, Danmark, 2006

Designgruppen Norway Says: Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik och Espen Voll, Norge, 2007

Modeskaparen Steinunn Sigurðardóttir, Island, 2008

Formgivaren Harri Koskinen, Finland, 2009

Designgruppen Front, Sverige, 2010

Modedesigner Henrik Vibskov, Danmark, 2011

Smyckeingenjören Sigurd Bronger, Norge, 2012

Grafiska formgivaren Hjalti Karlsson, Island, 2013

Modedesignern Ann-Sofie Back, Sverige, 2014

Designern Ilkka Suppanen, Finland, 2015

Formgivaren Margrethe Odgaard, Danmark, 2016

ANNONS