Schyman: "Arbetarrörelsen har varit unken"

"Min kropp mitt val", "hela lönen halva makten" och "en pension att leva på" var budskapen när Feministiskt Initiativ tågade Haga Nygata fram på första maj. I opinionsmätningar är partiet en bra bit från fyraprocentsspärren, men partiledaren Gudrun Schyman är hoppfull.
– Vi har en helt annan stabilitet nu än inför förra valet.

ANNONS
|

"Ut med rasisterna - in med feministerna" skanderade Feministiskt Initiativ inför valet 2014. Men som bekant lyckades partiet inte nå över riksdagsspärren, utan landade på 3.1 procent i valet. Samtidigt seglade dess största partiantagonist Sverigedemokraterna upp på nära 13 procent.

Och sedan valet 2014 har tre av fyra medlemmar, 16500 stycken, lämnat FI, enligt DN.

Ändå ser partiledaren Gudrun Schyman, som talade på Milleniumplatsen i Göteborg efter FI:s första maj-tåg, ljust på läget inför höstens val.

– Vi fick jättemycket medlemmar 2014. Det blev en feministisk våg och en aktivistisk gärning att gå med i FI. Vi har en helt annan stabilitet nu. Vi har betydligt fler medlemmar inför det här valet än inför förra valet, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: Allt från första maj i Göteborg

Efter valet tog partiet plats i 13 kommuner och nu har partiet satt listor i runt 35 kommuner och fem regioner.

– Och vi får valsedlar.

Hur stor skillnad gör det?

– Det kommer betyda mycket. Förra valet fick vi mycket rapporter om att det inte gick att rösta på oss.

Vill höja garantipensionen

Gudrun Schyman inledde sitt tal med klimathotet och fossilberoendet.

– Det är politiken som ska ställa kraven. Men vi måste vara beredda att vara med. Vi kan inte längre luta oss på gamla patriarkala föreställningar att vi ska vara herrar över jorden. Vi måste acceptera jordklotets gränser, säger hon.

Hon vill se en köttskatt för att minska köttkonsumtionen, och flygskatt för att folk ska flyga mindre.

Hon fokuserade också på förbättrade villkor inom kvinnodominerade yrken, sex timmars arbetsdag och på pensionerna, där hon vill se en höjd garantipension till 12 000 kronor.

– Hela våra liv ska inte styras av de orättvisor som har funnits när vi har lönearbetat. Det är rimligt att vi har en ekonomisk trygghet när vi går i pension, oavsett hur det har sett ut tidigare. Den utjämningen och tryggheten ska den allmänna pensionen vara. Detta verkar inte regeringen ha förstått, säger Gudrun Schyman.

ANNONS

LÄS MER: LO:s krav: "Kvinnor ska inte ha ett skitarbetsliv"

Hon var inte imponerad av tisdagens vallöfte från statsministern Stefan Löfven (S) om höjda pensioner, med 600 kronor i månaden för de som idag ligger på mellan 11 000 och 14 000 kronor.

– Vad hjälper det en fattigpensionär som har 7000 kronor i månaden? Det är långt under sträcket för fattigdom i EU, säger hon.

Ska hålla Me too vid liv

Hon lyfte också frågan #Me too, sexuella trakasserier och mäns våld mot kvinnor. Men någon direkt medvind i opinionen tycks partiet inte ha fått av uppståndelsen kring Me too. I GP/Sifos väljarbarometrar mellan november 2017 och april 2018 har FI legat mellan 1.4 och 2.6 procent.

– Jag ser inte Me too-rörelsen som en opinionsfråga utan en bildningsfråga. Jag tror att medvetenheten har höjts hos många. Man har gått ifrån att försöka vifta bort det till att ta det på allvar, säger Gudrun Schyman.

LÄS MER: Nazist till sjukhus – försökte störa demonstrationståg

Hon säger att många av partiets medlemmar har varit delaktiga i att skapa olika hashtags och moderera olika grupper.

– Vi har lagt kraften där. För att få rörelse och för att få fram kraven. Sedan är det krav vi har i vår politik.

ANNONS

Men borde ni bli bättre på att plocka upp den här kraften inför valrörelsen?

– Vi gör ju det hela tiden. Men det gäller ju att få de andra partierna att göra det också, så att inte frågan åter avpolitiseras. Nu går alla ut och tar avstånd. Men sen då? Vår roll nu är att hålla liv i frågan och att hela tiden hålla kvar att detta handlar om politik. Det är inte sidointressen, det är inte särintressen, det är inte en kvinnofråga.

Hon säger att allt över fyra procent är ett bra valresultat.

Tror du att ni kommer in?

– Ja, absolut. Det gör jag.

ANNONS