Lena Hallengren (S), socialminister.
Lena Hallengren (S), socialminister. Bild: Christine Olsson/TT

Hallengren tror på den svenska modellen vid framtida pandemier

Coronakommissionens andra delrapport riktar bland annat hård kritik mot den svenska pandemiberedskapen och drar slutsatsen att den har varit undermålig. Socialminister Lena Hallengren (S) svarar att en hel del arbete redan pågår för att höja beredskapen.
– Vi fortsätter med många åtgärder för att se till att den svenska modellen kan stärkas. Jag tror att det kommer att vara det som krävs för att klara framtida kriser.

ANNONS
|

I den 800-sidiga andra delrapporten som i dag presenterades av Coronakommissionen dras flera övergripande slutsatser där bland annat Sveriges hantering av pandemin beskrivs som präglad av senfärdighet. En annan kritisk punkt handlar om pandemiberedskapen där kommissionen konstaterar en lång rad brister på flera plan och där slutsatsen är att ”den svenska pandemiberedskapen var undermålig”.

Inte ens tidigare identifierade brister är åtgärdade, konstaterar kommissionen.

På frågan om vad regeringen nu kan göra för att förbättra beredskapen inför framtida pandemier svarar socialminister Lena Hallengren (S) att mycket redan är på gång.

– Inte minst på hälso- och sjukvårdens område har vi en utredning sedan 2018 som arbetar med att säkra upp Sveriges beredskap i fredstida kriser. Det gäller både sjukvård och läkemedelsförsörjning.

ANNONS

Dessutom pågår en smittskyddslagsutredning som ska göra en översyn och analysera behovet av nya bestämmelser.

LÄS MER:Coronakommissionens kritik i punktform

Vill stärka den svenska modellen

– Sen fortsätter vi även med andra åtgärder för att vara aktiva och för att se till att den svenska modellen är den som kan stärkas. Jag tror att det kommer att vara det som krävs för framtida kriser, säger Lena Hallengren.

Hon och regeringen kommer nu att mer i detalj ta del av kommissionens analyser. Hon tolkar dock inte kommissionens sammanfattande slutsats att Sveriges hantering av pandemin präglats av senfärdighet som kritik riktad specifikt mot regeringen utan ser det mer som en beskrivning av vad som hände.

Lena Hallengren tycker inte heller att man ska glömma bort följsamheten och hur svenska folket svarade på de åtgärder som vidtogs.

– Jag hoppas att många minns hur Sverige förändrades dramatiskt och snabbt till att man inte träffades, höll sig hemma vid minsta symtom och att det var tomt på gator och torg, i trafiken och kollektivtrafiken.

– Det var det vi ville åstadkomma; att hålla avstånd mellan människor och inte komma med specifika åtgärder.

Olika länder har hanterat pandemin på olika sätt och Lena Hallengren menar att det kanske inte finns någon universallösning.

– Ser man till dödstal låg Sverige ändå på ett europeiskt genomsnitt under första vågen.

ANNONS

LÄS MER:Hallengren håller inte med om senfärdighet

LÄS MER:Överläkare: De hade kunnat vara ännu vassare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS