Den ekonomiska stormaktsklubben G20:s ledare väntas i helgen godkänna ett OECD-förslag om en global miniminivå på bolagsskatter och ett system för att fördela om beskattningen av multinationella storbolags så kallade övervinster. Arkivbild
Den ekonomiska stormaktsklubben G20:s ledare väntas i helgen godkänna ett OECD-förslag om en global miniminivå på bolagsskatter och ett system för att fördela om beskattningen av multinationella storbolags så kallade övervinster. Arkivbild Bild: Gregorio Borgia AP/TT

Global skattesmäll hotar svenska bolag

Uppgörelsen om en global miniminivå på bolagsskatten kan bli en skattesmäll för svenska bolag med huvudkontor i skatteparadis. Även multinationella bjässar kan få sig en släng av sleven, när delar av vinstskatten ska börja betalas i andra länder.

ANNONS

Risken är nämligen stor att det land där skatten i framtiden ska betalas har en högre bolagsskatt än den svenska.

Världspolitikens tungviktare väntas i helgen klubba ett beslut om en global miniminivå på bolagsskatten på 15 procent. I samma beslutspaket finns även en omstridd flytt av en del av beskattningen av världens största multinationella företag.

– Det är bara en formalitet. På mötet i Rom kommer G20-ledarna ge sitt stöd till förslaget. Det intressanta är nu processen framåt och hur implementeringen ska gå till, säger Claes Hammarstedt, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Sverige riskerar att bli förlorare

Både Sverige som stat – i form av minskade skatteintäkter – och svenska storföretag – som riskerar högre skattekostnader – kan bli förlorare på det nya regelverk som därmed ska införas på nationell nivå runt om i världen, varnar han.

ANNONS

Finansminister Magdalena Andersson (S) har också kritiserat förslaget. Men liksom Hammarstedt har hon konstaterat att de alternativa lösningar som har diskuterats för att lösa frågan om hur multinationella bolag ska beskattas troligen skulle skapa ett ännu mer komplicerat och sämre system.

– Ingen av de här lösningarna är egentligen bra. Men den politiska situationen ser ut som den gör, globalt, och det går inte att stoppa det här tåget, säger Hammarstedt.

Mycket talar dock för att republikanerna i USA:s senat kommer att stoppa delar av förslaget, enligt Hammarstedt.

– USA har en nyckelroll.

"De vill höja skatten"

Bidenregeringen överraskade de flesta bedömare när de lanserade det omdebatterade bolagsskattepaketet i våras. Det har nu tröskats igenom av både OECD- och G20-maskineriet.

– Två tredjedelar, kanske mer, av all vinst som ska flyttas kommer att röra amerikanska bolag, säger Hammarstedt.

Det är möjligheten att få på plats en global miniminivå på bolagsskatten som lockar Bidenregeringen, enligt Hammarstedt. Det skulle nämligen göra det enklare för Bidenregeringen att få acceptans för en höjning av den amerikanska beskattningen av USA-bolagens investeringar utomlands.

– De vill höja skatten för att få in mer pengar i statskassan, men för att inte amerikanska bolags konkurrenssituation ska försämras är det bra för dem om alla andra länder gör det också, säger han.

ANNONS

Svårt att få godkänt i senaten

Det kan dock bli svårt för Bidenregeringen och demokraterna att få avtalet godkänt i senaten, om detta skulle kräva kvalificerad majoritet. Då måste de lyckas med att få 17 republikanska senatorer att byta sida och ställa sig bakom avtalet.

– Det blir svårt nog att få stöd för att höja minimiskatten, men det kommer de kanske att lyckas med, säger Hammarstedt.

Men när det gäller förslaget att flytta en del av beskattningsrätten av multinationella amerikanska bolag till andra länder ser han det som nästan uteslutet att få stöd från republikanskt håll.

Om det räcker med enkel majoritet, som USA:s finansminister Janet Yellen indikerat, blir det politiskt betydligt enklare.

– Men ingen vet var det här kommer att landa i slutändan, säger Hammarstedt.

Ett scenario är att det slutar med att det bara blir en global miniminivå på bolagsskatten, som sedan kryddas med olika nationella och regionala modeller för att ta ut en så kallad digitalskatt på IT-jättarna på Wall Street.

Fakta: Kan bli utländsk bolagsskatt på "övervinster"

På helgens G20-toppmöte väntas världspolitikens tyngsta ledare klubba OECD-förslaget om en global miniminivå på bolagsskatten på 15 procent och ett tillhörande paket för att flytta beskattning av delar av vinsten på multinationella storföretag till länder där försäljningen äger rum, i stället för där forskning och utveckling ligger.

Lönsamma multinationella bjässar – med en vinstmarginal på över tio procent och en global omsättning som överstiger 20 miljarder euro – berörs av de nya reglerna, som efter välsignelsen från G20-ledarna ska implementeras i nationell lagstiftning runt om i världen.

Om sju år ska systemet utvärderas och inför det föreslås en sänkning av tröskeln för vilka som ska betala vinstskatt i omsättningsländer till att omfatta alla bolag med försäljningsintäkter på över 10 miljarder euro.

Den rådande principen är att bolagen vinstbeskattas där huvudkontor och produktion ligger. Men enligt OECD-förslaget ska en fjärdedel av skatten på vinsten som ligger över den tioprocentiga vinstmarginalen – den så kallade "övervinsten" – i framtiden tas ut av de länder där försäljningen har skett.

Skattesatsen storbolagen får betala på sin övervinst avgörs av hur bolagsskatten ser ut i det land som enligt regelverket ska ta ut skatten.

ANNONS