Därför skippar Sahlgrenska att ringa i cancerklockan

Klockorna finns över hela världen. När cancerpatienter genomgått sin sista behandling får de fira med att ringa, men Sahlgrenskas sjukhus har inte släppt in traditionen på sina avdelningar. De har en annan idé.

ANNONS
|

Efter sin sista behandling får cancerpatienter ringa i en speciell klocka. Det är ett firande som spridit sig världen över och tusentals har förevigat ögonblicket med ett klipp eller en bild.

Även i Sverige rings det i klockor på vissa sjukhus, men Barncancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset har valt bort det firandet.

– Samtidigt som en patient ringer i en klocka kan det sitta en förälder bredvid sitt döende barn i rummet intill. Vi har patienter som aldrig kommer få ringa i klockan, säger Kristina Isaksson, avdelningschef på Barncancercentrum vid Sahlgrenska.

LÄS MER:Forskare vill stoppa cancerform med nytt prov

En ceremoni med guldboll

Å andra sidan förstår hon att patienterna vill fira med sina familjer och det har pågått en diskussion kring eventuella lösningar. Nu har sjukhuset kommit fram till en egen ceremoni.

ANNONS

– Det kommer inte göra samma intrång på andra patienter, säger Kristina Isaksson.

Planen är att barnet som slutfört sin sista cancerbehandling ska få rulla en guldboll genom en bana.

Patienten sätter in bollen i en liten hiss, som sedan åker upp till toppen av banan. Därifrån rullar den ner genom ett rör och barnet kan se bollen fara fram.

– Jag har inte sett något liknande innan, säger Kristina Isaksson.

Det finns ett problem med idén. Bollen sväller i vinterträdgårdens fuktiga miljö, vilket gör att den riskerar att fastna på vägen ner i banan. Sahlgrenska är därför på jakt efter ett material till guldbollen.

– Vi har testat två olika material till bollen och letar fortfarande efter något som funkar, säger avdelningschefen Kristina Isaksson.

Klockan finns på andra håll i Sverige

Ett sjukhus i Sverige som valt att sätta upp en klocka är Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Det var konsultsjuksköterskan Annica Filander som snappade upp idén när hon var på praktik i England.

– Jag tänkte att det kunde vara en fin sak att ha, säger Annica Filander.

En tid senare var hon på konferens i Portugal och på en marknad hittade hon en klocka lik den hon såg på sjukhuset i England. Hon bestämde sig för att köpa den och förde med den hem till sjukhuset i Sverige.

ANNONS

Efter att Karolinska godkänt traditionen satte de upp klockan på väggen 2019 och sedan dess har patienter fått ringa i den.

Hon märker att omgivningen, till exempel föräldrar till patienter som fortfarande behandlas, ofta uppskattar att klockan finns.

– Många blir glada av den, säger Annica Filander.

Konsultsjuksköterskan Annica Filander såg en klocka på ett sjukhus i England, där patienterna fick ringa i den efter sin sista behandling. Hon har sett till att Karolinska sjukhuset har en liknande idag.
Konsultsjuksköterskan Annica Filander såg en klocka på ett sjukhus i England, där patienterna fick ringa i den efter sin sista behandling. Hon har sett till att Karolinska sjukhuset har en liknande idag. Bild: Privat

”Ett fint symboliskt avslut”

Tvååriga Troy Lakkala Kåven fick ringa i klockan efter över 30 veckors cancerbehandling. Han gjorde sin sista behandling i mars i år, vilket Dagens Nyheter tidigare berättat.

– Alla sjuksköterskor som tagit hand om honom samlades runt vår pojke. Det kändes som ett fint symboliskt avslut att få ringa i klockan, säger Troys mamma Susanna Lakkala till GP.

I ett klipp Susanna Lakkala lägger ut på Instagram ser man hur en sjuksköterska hjälper Troy Lakkala Kåven att utföra traditionen.

Inläggen med tårarna, kramarna och de ringande klockorna fortsätter publiceras efter Troys firande, ett bevis på att än fler cancerdrabbade är fria från sina behandlingar.

LÄS MER:Jack Vreeswijk fri från cancern – gör comeback på scen hemma i Uddevalla

Historien bakom klockan - idén av den cancerdrabbade amiralen

Att fira sin sista cancerbehandling genom att ringa i en klocka verkar ha sina rötter 1990-talets USA.

Cancerpatienten Irve Le Moyne var en del av den amerikanska flottan och tog med sig en klocka till sin sista behandling. Han ringde i klockan och donerade den till cancercentrumet han behandlades på.

Historien om klockan spred sig och därefter började de poppa upp här och var. Bland annat har en välgörenhetsorganisation i Storbritannien samlat ihop pengar, för att kunna donera klockor till flera olika länder.

De kallar sig The End of Treatment Bells, ”Slutet på behandling”-klockor, och har sett till att patienter kan fira med en klockringning i till exempel Nya Zeeland, Australien och USA.

Källa: MD Anderson Cancer Center, Organisationen End of Treatment Bells

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS