S-kvinnornas ordförande Annika Strandhäll tar strid för helt individualiserad föräldraförsäkring. Arkivbild.
S-kvinnornas ordförande Annika Strandhäll tar strid för helt individualiserad föräldraförsäkring. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Kvotering het fråga på S-kongressen – igen

En fortsatt strid om en helt delad föräldraförsäkring väntar på S-kongressen.
– Vi vill ha ett tydligt datum för när vi ska ha infört en individualiserad föräldraförsäkring, säger S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll till TT.

ANNONS

Med individualiserad försäkring anser hon att försäkringen måste delas helt lika mellan föräldrarna.

I dag är tre månader vikta i föräldraförsäkringen till respektive förälder. Resten kan föräldrarna dela mellan sig som de vill.

Partistyrelsen går till årets kongress fram med förslaget att försäkringen ska delas i tre delar, en del för respektive förälder samt en del som de kan dela upp mellan sig.

Räcker inte

Men det räcker inte, anser S-kvinnorna.

– Nu tar vi en tredelning men det ska också vara ett tydligt stoppdatum för när vi ska ha infört en individualisering, säger Annika Strandhäll.

S-kvinnorna har inte motionsrätt till kongressen, men man har skickat ut skrivningar som 19 arbetarkommuner och två partidistrikt lyft in i sina motioner om just detta.

ANNONS

Redan förra kongressen togs efter en hård debatt beslut om att en tidsplan för när föräldraförsäkringen ska vara helt individualiserad skulle tas fram under mandatperioden.

– Den är ju inte framme, säger Strandhäll.

Oro för opinionen

Frågan har varit uppe till strid de senaste 15 åren på S-kongresserna. Dåvarande partiledaren Göran Persson sade nej 2005 när frågan om kvotering var uppe. Resultatet blev en kompromiss att partiet var berett att knyta en större del av försäkringen till respektive förälder.

Sen har steg för steg tagits, och nu har partiledningen gått med på en tredelad försäkring. Rädslan för att det ska missgynna partiet i en opinion som inte är förtjust i en kvoterad försäkring har hela tiden funnits där.

– Exakt. Det är precis där det sitter. Det har funnits en oro hela tiden i delar av partiet att det ska slå på opinionen. Men när vi fattade beslut om den senaste månaden kunde vi konstatera att när det väl är gjort så tenderar det att inte alls ha den effekten på opinionen, säger Strandhäll.

Tänder och pensioner

– Min tydliga bild är att det finns en insikt nu om att den här frågan inte är så farlig som man trott, utan tvärtom väldigt viktig, säger hon.

ANNONS

Två andra frågor som S-kvinnor driver på kongressen rör pensionerna och tandvården. S-kvinnor har beslut på att man ska se över hela pensionssystemet.

Fullt så långt vill inte Annika Strandhäll gå.

– Jag känner som många S-kvinnor en stor oro för det faktum att väldigt många kvinnor får alldeles för dåliga pensioner när de lämnar arbetsmarknaden. Exakt hur det ska ändras får vi återkomma till, men jag är av uppfattningen att förändringar av pensionssystemet ska ske mycket varsamt och med brett stöd i riksdagen, säger hon.

Tandvårdsfrågan handlar om att få in tänderna i hälso- och sjukvårdssystemet, en fråga som bubblat länge i partiet. Ett första steg kan vara att få in alla över 65 år, tror Annika Strandhäll.

Fakta: Föräldraförsäkringen

Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn.

I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (sjukpenningnivå).

De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag.

90 dagar är knutna till respektive förälder. Resten kan föräldrarna dela på.

Pappor tar ut drygt 31, 3 procent av dagarna, mammorna resten, enligt siffror från TCO i april i år.

Källa: Försäkringskassan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS