Forskare: Så lite krävs för att övertyga svenskar att vaccinera sig

Det räcker med blygsamma summor för att öka vaccinationsgraden med flera procentenheter i Sverige, visar ny forskning från Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.

ANNONS

Hur lättköpt är en svensk som tvekar i frågan om att vaccinera sig mot covid-19?

Svaret: 200 kronor, enligt en ny studie gjord av en internationell forskargrupp i vilken nationalekonomer från Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet ingår.

– Fler svenskar valde att vaccinera sig när de blev erbjudna 200 kronor i betalning. I vår studie steg vaccinationsgraden med 4 procentenheter, säger Pol Campos-Mercade, doktor i nationalekonomi vid Köpenhamns universitet och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Profetiorna – så blir livet när corona-pandemin är slut

LÄS MER:Därför kan välfärden klara sig genom den djupa ekonomiska krisen

I studien som genomfördes under våren och sommaren delades ett representativt urval av 8 286 svenskar i åldern 18-49 in i olika grupper. I en av dem fick deltagarna en betalning på 200 kronor förutsatt att de vaccinerade sig mot covid-19 inom 30 dagar. I kontrollgruppen erbjöds deltagarna inga pengar alls.

ANNONS

Blygsamma belöningen övertygade alla grupper

Inom 30 dagar hade 76 procent av deltagarna som blivit belönade med 200 kronor tagit sprutan, jämfört med 72 procent i kontrollgruppen.

En skillnad på 4 procentenheter, alltså.

Förvånat upptäckte dessutom forskargruppen att vaccinationsgraden bland dem som tagit del av det ekonomiska incitamentet steg för alla deltagare, oavsett kön, ålder och utbildningsnivå.

– Det indikerar att monetära incitament har potential att öka vaccinationsgraden bland människor oavsett bakgrund. Resultaten visar också att incitamenten ökar vaccinupptagning även i länder med relativt höga vaccinationsnivåer som Sverige, säger Erik Wengström, professor i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Experimentet med ekonomiska incitament är inte det första i sitt slag. I Vancouver har invånarna som tagit sprutan belönats med 5 dollar och i amerikanska Ohio har det funnits vaccin-lotterier för att övertyga de som tvekar.

Fynden från studien ”Monetary Incentives Increase COVID-19 Vaccinations” har nu publicerats i den prestigefyllda tidskriften Science.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett konto eller en prenumeration. Ett konto är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS