Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild Bild: Lars Schröder/TT

Tegnell om dödsfallen: Vi ligger på en platå

15 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, enligt Folkhälsomyndighetens senaste sammanställning. Men Sverige har haft en betydligt lindrigare höst än många andra länder vad gäller smittspridning, konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS

Sammanlagt har 14 904 smittade personer avlidit i Sverige. Och totalt har 1 157 083 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

– Vaccinationsarbetet är det mest prioriterade, både att nå dem vi inte nått än men även nå de äldre med en tredje dos, säger Anders Tegnell vid den myndighetsgemensamma presskonferensen på torsdagen.

Yngre män

Han kommenterar också beslutet kring att pausa vaccinationerna med Modernas covidvaccin.

– Det är analyser från svenska och nordiska datakällor som har pekat på ett samband mellan Modernas vaccin och ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.

Moderna gav en betydligt högre risk än Pfizer, uppger Tegnell.

ANNONS

– Signalen om ökad risk för myokardit nu var väldigt mycket tydligare i yngre åldersgrupper, yngre män framför allt, säger Tegnell.

– Därför har vi nu sagt att vi pausar användningen av Moderna för personer under 30 år tills vi fått data analyserad på europeisk nivå.

Han betonar dock:

– Det är som sagt en väldigt ovanlig biverkning.

Ingen oro

Folkhälsomyndigheten känner inte någon oro för att beslutet kring Moderna kan komma att påverka vaccinationsviljan.

– Nej, vi tycker att det är väldigt viktigt att vara transparenta, säger Anders Tegnell.

– Jag tycker att det här är ett tecken på att systemet fungerar. Vi har en möjlighet att hitta relativt små risker och små skillnader i risker så att vi hela tiden kan göra vaccinationsarbetet så säkert som det överhuvudtaget kan bli, säger han.

Minskning

Globalt sett går antalet fall av covid-19 ner i de flesta delarna av världen, så även i Sverige.

– Det är fortfarande så att vi haft en betydligt lindrigare höst än andra länder. Vi har legat på en lägre nivå och nu på sistone med en nedgång som verkar plana ut något, säger han.

– Vi ligger nu på en platå, säger Tegnell.

Andelen positiva fall ligger på runt 3 procent av alla som testas för covid-19 i Sverige.

ANNONS

TT: Har ni sett någon påverkan på smittspridningen sedan restriktionerna hävdes den 29 september?

– Det är väldigt svårt att veta vad som beror på olika saker. Vi har fortsatt en låg smittspridning, men minskningstakten har avtagit. Om det beror på att vi har mindre restriktioner eller inte är helt omöjligt att veta. Det är många andra länder som har fastnat på den här nivån.

Antalet avlidna verkade ett tag vara på gång uppåt, men så är fallet inte längre, enligt Tegnell.

– Det verkar lite mer stabilt.

Utbrott i flera regioner

Folkhälsomyndigheten arbetar just nu med att ta fram nya scenarier för resten av hösten, som väntas vara klara om ett par veckor. Anders Tegnell tror dock att smittspridningen kommer att ligga kvar på låga nivåer men att mindre utbrott som går att hantera kan förekomma även framöver.

I region Norrbotten har exempelvis 79 nya fall av covid-19 konstaterats efter smittspridning vid minst tre religiösa sammankomster.

– Det kommer säkert att fortsätta så här som det har gjort nu. Det är inte bara i Norrbotten man har sett utbrott, utan i flera regioner, så det kommer säkert att fortsätta på det sättet. Det finns fortfarande ganska stora grupper här och där i samhället som inte är vaccinerade.

ANNONS

Fakta:

15 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 14 904 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 157 083 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

7 182 804 personer har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 84,1 procent av befolkningen (16 år och äldre).

Av dessa har 6 703 622 fått två doser, motsvarande 78,5 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS