Kvinnliga byggarbetare vittnar om kränkande kommentarer på jobbet

Grova utspel om sex, förnedrande kommentarer och frågor som ”Har du mens”, eller ”Städar du här?” Det blev resultatet när en grupp kvinnor i byggbranschen bestämde sig för att skriva ner saker de fått höra av män på jobbet.

ANNONS
|

”Böj dig fram och bit i kudden lilla gumman.”

”Vill du följa med in på toan?”

”Du skulle behöva lite kuk.”

För några veckor sedan samlades ett nätverk för kvinnor i byggbranschen på en konferens. De bestämde sig för att skriva ned saker de hade fått höra på jobbet. Meningarna ovan är bara några exempel på vad som kom upp, vilket även Byggarbetaren har rapporterat om tidigare.

På bara fem minuter fylldes en whiteboardtavla med saker som kvinnorna vittnar om att de har fått höra på jobbet. Det var uttalanden om vikt och mens, grova utspel om sex och förminskande kommentarer.

ANNONS

Rörmokaren Jessica, 30: ”Skrämmande att se”

Jesssica Thiel, 30, är rörmokare och en av deltagarna på mötet med Näta, nätverket för kvinnor i Byggnads region öst.

– Jag blev ganska chockad när jag fick se vad mina kollegor har fått höra. Jag har haft det bra med schyssta och vettiga kollegor. Men det är skrämmande att se hur mycket det finns att jobba med när det kommer till jargongen, säger hon.

Själv tror hon att en viktig del i att förändra språkbruket är att var och en tänker på hur de pratar och säger ifrån istället för att skratta med när någon drar ett olämpligt skämt.

Jessica Thiel, 30, har jobbat som rörmokare i ungefär två år.
Jessica Thiel, 30, har jobbat som rörmokare i ungefär två år. Bild: Privat

– Jag tror inte att det är ett lättlöst problem, men jag tror att folk måste lära sig att tänka på hur det de säger tas emot av alla runt bordet. Ingen ska behöva må dåligt på jobbet. Sen jag började i branschen har jag haft väldigt roligt, det är mycket skämt och det är kul, men det finns också skämt som inte är kul utan bara kränkande och då krävs det att någon är modig och säger ifrån. Och då menar jag inte att det ansvaret ligger på en tjej, utan alla måste hjälpas åt, säger Jessica Thiel.

LÄS MER:Så här gör du om du blir utsatt för härskarteknik

Både stöttande och kritiska reaktioner

Hon anser också att arbetsgivare kan behöva påminna om och uppmuntra medarbetare till att tänka på hur man pratar på jobbet.

ANNONS

– Sen tror jag att man behöver prata om det redan i skolan, så att man jobbar för att motverka diskriminering på alla sätt, säger hon.

Jessica Thiel har fått många reaktioner sedan hon postade bilder på white board-tavlan i sociala medier. Vissa har varit stöttande, andra har handlat om att man får lära sig att ta skämt – annars kanske man inte passar för byggyrkena.

LÄS MER:Så mycket mer tjänar killarna på ditt jobb

Vill uppmuntra kvinnor att testa byggbranschen

Hon understryker att hon inte vill skrämma bort tjejer från branschen.

– Jag vill ju få in fler tjejer, inte tvärtom. Jag var lite nervös innan jag började, men jag har alltid haft bra kollegor och blivit bra omhändertagen. Det är ett väldigt stimulerande och kreativt jobb, så man ska inte nöja sig med att må dåligt. Om man utsätts för kränkande behandling måste man prata med sin chef och kanske byta jobb. För det finns bra arbetsplatser.

Tror du att det kan vara en lösning att få in fler kvinnor i branschen?

– Ja, det tror jag. Det hjälper verkligen att träffa andra byggtjejer och dela sina erfarenheter och veta att man inte är ensam. Sen tror jag det är väldigt viktigt att lyfta fram och prata om problematiken också. Vi träffades igen nu, några av byggtjejerna från den där träffen, och pratade om hur det var när vi kom tillbaka, och flera av dem har redan sett förändringar på sina jobb. Att folk sätter ner foten tidigare och inte accepterar vilka skämt som helst, säger Jessica Thiel.

ANNONS

GP har sökt fackförbundet Byggnads för en kommentar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS