- Vi förstår att vi inte kommer att kunna bo hemma på ett tag. Även om vår lägenhet klarat sig från röken finns det ingen el och inget vatten, säger Hanna och Pär Eriksson.
- Vi förstår att vi inte kommer att kunna bo hemma på ett tag. Även om vår lägenhet klarat sig från röken finns det ingen el och inget vatten, säger Hanna och Pär Eriksson. Bild: Jonas Dagson/TT

Boende: De har tagit tryggheten ifrån oss

En ny dag grydde över stadsdelen Annedal i Göteborg. Branden på Övre Husargatan var släckt, men avspärrningarna finns kvar.
– Tänk att de slår till när man ligger och sover i sin säng, där man ska vara som tryggast, säger Hanna Eriksson, en av de boende som fått tillbringa natten på hotell med sin familj.

ANNONS

Det är dagen efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg. Enstaka polisbilar och räddningsfordon finns kvar på platsen.

Hanna och Pär Eriksson bor med sina barn i en trappuppgång i huset som drabbats. Det kom snabbt ut på morgonen och har under omständigheterna klarat sig bra. De har tillbringat natten på hotell.

– Vi förstår att vi inte kommer att kunna bo hemma på ett tag. Även om vår lägenhet klarat sig från röken finns det ingen el och inget vatten. Det är inte bara avstängt, det är förstört, säger Pär Eriksson.

Har gosedjuren brunnit upp?

Dagen efter kommer tankarna på det som hände krypande.

ANNONS

– I efterhand känns det mer otäckt, om det nu var en medveten attack. Att de slår till när man ligger och sover i sin säng, där man ska vara som tryggast, säger Hanna Eriksson.

De funderar på vad de ska göra under de kommande dagarna, hur länge det kan dröja innan de får komma tillbaka. Samtidigt försöker de upprätthålla så normala rutiner som möjligt, inte minst för barnens skull.

– Vår äldsta son frågade: Vad händer om man lånat böcker på biblioteket och de brinner upp? Det har varit på den nivån, berättar Pär Eriksson.

– De var lite oroliga när vi kom och hämta dem i går i skolan och vi sa att vi inte kunde gå hem. De undrade om gosedjuren brunnit upp, säger Hanna Eriksson.

Tömmer frys och kyl

Det är oklart när, eller om, de som evakuerats kan återvända till sina lägenheter för att bo i dem. Några uppgångar har öppnats för kortare besök, så att drabbade kan hämta sina tillhörigheter.

Fastighetsägaren Ernst Rosén försöker gå in och göra det mest akuta.

– Det har handlat om att tömma frysar och kylar, säger Linda Pettersson, vd för Ernst Rosén.

Även belysning i trapphusen är prioriterat.

Anita Karlsson bor också i husen på Övre Husargatan. Hon är ledsen.

ANNONS

– Nu känns det otryggt här. De har tagit tryggheten ifrån oss, säger hon.

Hon har trivts i området som varit lugnt. Och innergårdarna har gjort att man kan röra sig fritt och gå till affären utan att behöva korsa trafikerade gator. Men nu har hon fått andra tankar.

– Jag vet inte om jag vill bo kvar. Jag får tänka på om jag ska flytta, säger hon.

På innergården står Gösta och Ingrid Kämpe. De har en lägenhet några portgångar bort från brandhärden.

– Vi har bott i sommarstugan i Varberg under coronan. Men i går såg vi på tv att det var vårt hus som brann, säger Gösta Kämpe.

Är bekymrade

Nu har de tagit sig in till stan för att kontrollera sin lägenhet och se på förödelsen. Deras uppgång tycks ha klarat sig. Ändå är de bekymrade.

– Jag får säga att jag tycker det är förfärligt. Och alla grannar som har drabbats, suckar Ingrid.

Hon berättar att hela den drabbade längan är nyrenoverad. Balkonger och fönster byttes ut och byggnadsställningarna togs ner just före semestern.

– Nu känns det otryggt. Är det någon i huset som de varit ute efter och sedan ger de sig på också alla andra som bor i huset också, då är det illa i samhället, säger Gösta Kämpe.

ANNONS

Nu ska de se till sin lägenhet och sedan återvända till Varberg.

– Vi får stanna där ytterligare ett tag.

Som en krigszon

I en uppgång mitt över den drabbade huslängan bor Lytheane Nsabemana. Hon är ekonom och jobbar hemifrån.

– Jag blir mer orolig. Jag trodde först det var en brand. Jag tänkte att olyckor händer.

– Men sedan när man fick höra att det kan ha varit en medveten explosion känns det otryggt. Det känns nästan som att bo i en krigszon, säger hon.

Utefter Övre Husargatan går en jämn ström av flanörer. Flera stannar upp och står och tittar upp mot den brandskadade fasaden. Några tar bilder med sina mobiler.

Det är lugnt och stilla. Men avspärrningsbanden och sotmärkena på huset vittnar om den kalabalik som rådde under tisdagen. Dramat är över. Men många vars liv vänts upp och ner söker en förklaring, och ett hopp inför framtiden.

Rättad: I en tidigare version av texten fick två av de intervjuade fel efternamn.

- Nu känns det otryggt här. De har tagit tryggheten ifrån oss, säger Anita Karlsson.
- Nu känns det otryggt här. De har tagit tryggheten ifrån oss, säger Anita Karlsson. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
- I går såg vi på tv att det var vårt hus som brann, säger Gösta och Ingrid Kämpe.
- I går såg vi på tv att det var vårt hus som brann, säger Gösta och Ingrid Kämpe. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS