Sveriges utrikesminister Ann Linde och Israels utrikesminister Yair Lapid.
Sveriges utrikesminister Ann Linde och Israels utrikesminister Yair Lapid. Bild: Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Israel är över

TEL AVIV. Den långa diplomatiska krisen mellan Sverige och Israel är över. Åsiktsskillnader kvarstår men personkemin har förbättrats – och för första gången på sju år talar de båda ländernas utrikesministrar med varandra.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Sveriges och Israels utrikesministrar har talat i telefon med varandra. En rutinsak, kan man tycka. Men mot bakgrund av de senaste årens iskyla i förbindelserna mellan de båda länderna innebär det en dramatisk uppvärmning.

Förklaringen är främst att Margot Wallström inte längre är Sveriges utrikesminister; hon var i många år ett rött skynke för israelerna. Dessutom har Israel sedan några månader en ny regering som öppnat för en förändring.

Historiskt telefonsamtal

Både utrikesminister Ann Linde och hennes israeliska kollega Yair Lapid meddelar på twitter att det historiska samtalet har ägt rum.

”Detta telefonsamtal, det första på sju år mellan våra länders utrikesministrar, symboliserar en nystart av förbindelserna på denna nivå”, skriver Yair Lapid på Twitter.

ANNONS

Han skriver att han uppskattar Lindes stöd för Israels säkerhet och välkomnar utökat samarbete mellan länderna. De båda ministrarna diskuterade också Israels deltagande i den stora konferensen om Förintelsen och antisemitism i Malmö nästa månad.

Ann Linde skriver att de hade ”ett mycket bra samtal” samt att hon fördömde terrorism och ”uttryckte sitt starka stöd för Israels säkerhet”.

”Vi båda underströk att vänskap och samarbete kan och måste gå hand i hand med respekt för varandras övertygelser och åsiktsskillnader”, twittrar Linde.

Nya tongångar

Det är helt andra tongångar mellan länderna än under Wallströms och tidigare israeliska utrikesministrars tid. I sakfrågorna har inget ändrats. Israel är fortfarande starkt kritiskt till EU-linjen i den israelisk-palestinska frågan.

Linde påpekar att Sverige håller fast vid sitt och EU:s stöd för fredsprocessen och en tvåstatslösning, alltså ett Israel och ett Palestina sida vid sida. Samtidigt som den nye israeliske premiärministern Naftali Bennett motsätter sig alla israeliska landavträdelser på Västbanken.

Men regeringarna i Jerusalem och Stockholm har uppenbarligen beslutat att ge varandra en chans.

Den nya israeliska regeringen, som tillträdde i juni, är en spretig koalition med en rad partier från yttersta högern till yttersta vänstern med Bennett som premiärminister i stället för Benjamin Netanyahu som så länge dominerat den politiska scenen i Israel. Bennett, som själv står långt till höger, satsar på en nystart, både inrikes- och utrikespolitiskt.

ANNONS

Förbindelserna bröt samman

Förbindelserna mellan Sverige och Israel bröt samman i oktober 2014 när den nya S-regeringen som sin första åtgärd efter valsegern erkände Palestina som stat. Sverige är första och hittills enda EU-land som gjort detta under sitt medlemskap i unionen.

Dåvarande israeliske utrikesministern Avigdor Liberman, i dag finansminister, kallade det ”ett eländigt beslut” och kallade hem Israels ambassadör i Stockholm. Det utvecklades till en ordstrid. Liberman sade att den svenska regeringen måste förstå att "relationerna i Mellanöstern är mera komplicerade än en Ikea-möbel som man monterar själv". Margot Wallström svarade att hon gärna ville sända över en Ikea-manual samt att man bäst sätter ihop en Ikea-möbel tillsammans med en partner.

Wallström inte välkommen

Några månader senare, i januari 2015, ställde Wallström in ett planerat deltagande vid en Raoul Wallenberg-ceremoni i Israel – eftersom hon inte fick träffa Israels utrikesminister som var "upptagen med valkampanjen".
 I november 2015 protesterade Israel skarpt mot vad man uppfattade som att Wallström kopplade terrordåden i Paris till den israelisk-palestinska konflikten. Och en månad senare reagerade Israel starkt mot Wallströms uttalande om "utomrättsliga avrättningar" under en våldsvåg i Israel och de palestinska områdena.
Till slut förklarade Israel i januari 2016 att Margot Wallström inte var välkommen i Israel.

Sedan Ann Linde blev utrikesminister i september 2019 har relationerna gradvis förbättrats. Och nu är hennes nya israeliska kollega Yair Lapid uppenbarligen villig att vända blad. Det återstår att se om den nya smekmånaden mellan länderna kommer att beseglas med ömsesidiga utrikesministerbesök.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS