Fem miljarder till sjukvården i Magdalena Anderssons budget

Magdalena Anderssons kanske sista budget som finansminister innehåller stora satsningar på välfärd, jobb, klimat och trygghet. Bland annat viks fem miljarder extra till sjukvården för att korta köer och förbättra för de anställda. Men mörka moln hänger fortsatt över regeringen.

ANNONS
|

Den åttonde och kanske sista budget som Magdalena Andersson (S) nu lägger som finansminister har ett reformutrymme på 74 miljarder och innehåller satsningar på välfärd, jobb, trygghet och klimat. Det är betydligt mer än vad som brukar vara tillgängligt.

– Det är en budget som tar Sverige framåt efter pandemin. Vi anställer fler poliser, betar av vårdköerna och driver på de gröna investeringarna runt om i hela Sverige, säger Andersson.

Och tillägger:

– Den här budgeten kommer inte bara skapa jobb utan också öka tryggheten för svenska folket.

Vill korta vårdköer

Bland satsningarna som inte var kända på förhand finns att regeringen nu viker fem miljarder kronor ytterligare till sjukvården.

ANNONS

– Pandemin har visat att en generell och gemensamt finansierad välfärd är en väldig styrka att ha. Men den har samtidigt blottlagt allvarliga brister som måste åtgärdas, säger Andersson.

Två miljarder går till att korta de långa köer som uppstått i sjukvården till följd av pandemin, tillsammans med redan tidigare satsningar innebär det totalt sex miljarder. Annat som ingår i vårdpaketet är förbättrade villkor och arbetsmiljö för personalen samt förlängda satsningar på förlossningsvård och kvinnohälsa.

Totalt viks 23 miljarder av budgeten till olika former av välfärdssatsningar. En stor del till olika former av coronarelaterade insatser, annat är att S-vallöftet från 2018 om en familjevecka med sex extra lediga dagar för familjer med barn 4-16 år införs i april 2022.

– Det här är siffror som gör en socialdemokratisk finansminister stolt, säger Andersson.

Tufft för arbetslösa

Andra tyngdpunkter i budgeten är satsningar för klimatet, tryggheten och jobben.

Situationen för långtidsarbetslösa, främst personer med utländsk bakgrund och utan gymnasieexamen har försämrats under pandemin och därför satsar man nu bland annat på ett kunskapslyft, fler introduktionsjobb och extratjänster för att få fler i jobb.

Även insatser för att minska gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar finns i budgeten. Det handlar om fler poliser, skärpta straff och fler platser på häkten och i fängelser.

ANNONS

– Gängkriminella ska inte åka lyxbil utan sitta i kriminalvårdens minibussar på väg till närmaste fängelse, säger Andersson.

Mörka moln över budgeten

Främsta orosmolnet för svensk ekonomi framåt är enligt Magdalena Andersson en försvårad situation med coronapandemin.

– Om vi får en värre smittspridning plus en mutation eller variant där vaccinet inte är effektivt, säger hon.

Ett annat mörkt moln som hänger över regeringens budget är att den måste få stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet för att säkert gå genom riksdagen senare i höst. Detta om partierna på högerkanten enas om ett budgetförslag som alla kan stödja.

Många tidigare kända satsningar, som till exempel förbättringar för sjuka och sänkta skatter till låg- och medelinkomsttagare, finns med som krav från V och C. Men regeringen har inte gått partierna helt till mötes.

LÄS MER:Regeringen vill höja taket för sjukpenning – hoppas blidka Vänsterpartiet

LÄS MER:Regeringen går V till mötes – föreslår Arne-pension

Tydligaste exemplet är V:s krav på att skattesänkningar ska vägas upp av likartade skattehöjningar, något som finansministern dock inte svarar upp till.

– Vår bedömning är att i det här konjunkturläget vore det inte bästa sättet att stötta den ekonomiska återhämtningen, säger Andersson.

Om det kan bli fler möjligheter att förhandla om den ekonomiska politiken under hösten, vilket bland annat V hoppas på, vill dock finansministern i dag inte svara på. Det blir en senare fråga, menar hon.

ANNONS
Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson på väg mot riksdagen, här med Märta Stenevi (MP).
Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson på väg mot riksdagen, här med Märta Stenevi (MP). Bild: Nils Petter Nilsson / TT

Fråga för Löfvens efterträdare

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att hans regering avgår om budgeten inte går genom riksdagen.

Han själv kommer dock att hinna lämna innan det slutliga avgörandet sker, då han har aviserat att han slutar vid S-kongressen i november. Hur Magdalena Andersson, storfavorit till att ta över efter Löfven, ställer sig till detta vill hon i dagsläget inte uttala sig om.

– Det blir en fråga för den som är statsminister vid det tillfället, säger hon och vill inte heller nu svara på hur hon ser på att ta över som S-ledare.

LÄS MER:Stefan Löfven avgår i höst: ”Lite vemodigt”

LÄS MER:Löfvens kronprinsessa – briljant och besvärlig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS