Nu är vårblommorna framme i Göteborg

Under onsdagen placerades nya vårblommor ut på gator och torg runt om i staden. I år är det den vita påskliljan som fångar ögat först men fler blommor kommer att titta fram med tiden.
– En som inte syns än är en perenn som kallas "Löjtnantshjärta", säger Margaretha Håkansson, planeringsledare för blomsterutsmyckningen på Park- och naturförvaltningen.

ANNONS
|

Snödroppar och små lila krokusar har enligt läsare redan påträffats i Västsverige. Nu kommer fler blommor att pryda Göteborg efter att Park- och naturförvaltningen har placerat ut urnor med vårblommorna på våra gator och torg.

Emma Lagerberg, 28, och Gusten Perttu, 22, ansvarar för premiärvattningen av blommorna och är parkförvaltare på Göteborgs Stad. De har bägge precis börjat arbeta för naturförvaltningen och påbörjar nu det nya säsongsarbetet.

– Vinden biter lite i kinderna nu men det klarar de här blommorna. De är ganska tåliga, säger Emma Lagerberg.

Margaretha Håkansson är planeringsledare för blomsterutsmyckningen och den satt satt ihop kombinationen av de olika vårblommorna. Hon berättar att det gärna får planteras tätt så att inte blommorna ser för glesa ut men att det fortfarande ska finnas rum för dem att växa.

ANNONS

– En som inte syns än är en perenn som kallas Löjtnantshjärta. Men så fort det blir varmt kommer den komma upp och skapa lite höjd. Jag stävar alltid efter att skapa balans mellan höjd och volym, säger hon.

"Folk bryr sig om hur det ser ut"

Den vita pingstliljan i mitten av blomurnan heter "Bridal Crown" och är den som syns tydligast i blomsteruppsättningen. Längst med kanterna ser man även gröna blad från en "Brunnera" som Gusten Perttu lyfter upp med handen.

– Den kallas "Jack Frost" på engelska. Den är lite luddig på kanterna nästan som att det ligger frost över bladen, säger han.

Palle Danielsson är chaufför för Park- och naturförvaltningen och hjälper till med placeringarna av de stora urnorna med hjälp av en stor lastbilskran.

– Jag var uppe på Drottningtorget tidigare i dag. Då såg jag att det stannade människor och tittade på blommorna när vi satte ut dem. Människor bryr sig om hur det ser ut på gatorna, det märks, säger han.

Gyllenlack fick sjukdom

Vägen till den perfekta blomkrukan är trots allt inte alltid så lätt. I år stötte naturförvaltningen på lite problem på vägen.

– Det var en svampsjukdom som spred sig bland "Gyllenlacken" hos odlaren. Så då fick vi välja en annan färg än det var tänkt ifrån början. Det är sånt som händer, säger Margaretha Håkansson.

ANNONS

Efter nästan 30 år av arbete med olika typer av blomsteruppsättningar har hon ett öga för vilka färger och sorter som passar i hop.

– Det ligger ju ett stort planeringsarbete inför varje säsong. Sommarblommorna är redan bestämda och nu sitter jag och filar på nästa års blomplantering, säger hon.

Planerar du det redan nu?

– Ja visst, odlarna behöver tid på sig att beställa fröna och plantera. Så att vi sen kan ta emot de färdiga blommorna. Det arbetet behöver tid. Så det gäller att planera ett år framåt hela tiden, säger Margaretha Håkansson.

För mer bilder och information om vårens blommor kan man besöka naturförvaltningens Instagramkonto ettblommandegbg

ANNONS