GP.s arkitekturskribent Mark Isitt.
GP.s arkitekturskribent Mark Isitt. Bild: privat

Tjänstemannapladdret om arkitektur hjälper inte Göteborg

Mark Isitt skriver om flosklerna som proppar upp stadsbygget.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Arkitektur är det byggda, inte det skrivna.

Det kan vara värt att påminna om, många gånger, för på Göteborgs tekniska förvaltningar formulerar man jättegärna översiktsplaner och kollektivtrafikplaner och grönplaner och järnvägsplaner och trafikplaner och hållbarhetsplaner och planplaner och det är planlöst och ohållbart för vips har dagen gått, möjligheten att rita och designa har försvunnit mellan raderna.

LÄS MER:Bygg nästa arena i Bergsjön eller Biskopsgården

Det får vi alla lida för. I form av kladdiga gummifogar mellan prefabricerade betongelement som kanskekanskekanske har förskönats med någon centimetertunn naturstensskiva, eventuellt lite tegel, men som för det mesta bara putsats, i rostrött, eller lejongult, som för att lura oss till Gamla Stan.

ANNONS

Billigt.

Eller "kvilligt", efter Kvillebäcken som ju excellerar i sådana slentrianmässiga lösningar.

Man skulle kunna hävda att syftet med kommunens alla planer är att vaccinera oss mot just den här typen av Homer Simpson-byggnader, lata och dumma. Genom att kommunicera arkitektur hoppas man förmodligen fostra allmänheten, finkalibrera vårt kritiska öga. Men hur går det, tycker ni? Hjälper det? Höjs designnivån för varje mångordigt tjänstemannadokument? D'oh!

Förmodligen för att dokumenten betraktas mer som polityr än politik, mer som dekoration än demokrati

SBK:s senaste opus är ARK/GBG. Prova att säga det snabbt tre gånger om du kan, titeln är ingen kioskvältare. Trots att precis det är målsättningen, ARK/GBG ska läsas av många, helst varenda göteborgare. ARK/GBG är Göteborgs stads arkitekturprogram.

Syftet med ett arkitekturprogram är förstås att vara facit, att sätta ribban, att fungera som parlör för de arkitekter och byggherrar som inte riktigt begriper det göttebosska formspråket. Vill en stad ha mer innovativ, expressiv, spektakulär, modig, personlig och engagerande arkitektur, då är det här man begär det.

LÄS MER:Se stadsarkitektens fem "glömda" platser i Göteborg

I ARK/GBG förekommer inga av dessa adjektiv.

Däremot finns formuleringar som, "En grundläggande tanke är att lägen med hög tillgänglighet gärna drar till sig större flöden, vilket skulle göra det rimligt att där tillåta en högre täthet, och omvänt, att det förefaller rimligt med en lägre täthet i mindre tillgängliga lägen."

ANNONS

Tipp, tapp, tipp, tapp…

Inte för att det spelar någon roll, tassande eller klampande, policydokument har staden haft länge och rationella boendeklossar har ändå givits bygglov. Förmodligen för att dokumenten betraktas mer som polityr än politik, mer som dekoration än demokrati, få orkar läsa pk-pladdret. Att det är svårt att formulera sig slagkraftigt är uppenbart, försök själv precisera hur attraktivt stadsliv ska planeras, när attraktivt stadsliv just utmärks av att det så sällan låter sig planeras, det klarade knappt Jane Jacobs eller Lewis Mumford. Än mindre Göteborgs tjänstemän.

LÄS MER:Befria Göteborg från spårvagnarna

Jag undrar, nästa gång en byggherre föreslår ännu en sådan där själsdödande budgetkloss, räcker det inte bara att säga "nej tack"?

Fotnot: ARK/GBG är på remiss. Den tas upp i byggnadsnämnden i juni.

ANNONS