Stockholm trotsar FHM:s vädjan – börjar vaccinera 12–15-åringar i förtid

Folkhälsomyndigheten ville se en ”samlad och välordnad start” på vaccinationen av 12–15-åringar i november. Det trotsar Region Stockholm, som planerar att sätta igång på måndag.
– Det är väldigt olyckligt om det blir skillnader, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, som tänkt börja på det nationella startdatumet.

ANNONS
|

Barn mellan 12 och 15 år får vaccineras mot covid-19. Det berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens på torsdagen, där han också presenterade rekommendationer kring hur det ska gå till.

– Vi vill se en samlad och välordnad start på vaccinationerna i regionerna. Vi rekommenderar därför att arbetet med att vaccinera barn från 12 till 15 års ålder inleds i början av november, sade han och fortsatte:

– Då hinner regionerna dels komma längre i det mycket viktiga arbetet med att vaccinera fler vuxna, som är högsta prioritet. Dels hinner de förbereda sig inför arbetet med att vaccinera barn från 12 år; inte minst krävs viktiga insatser när det gäller kommunikation och information till barn och deras vårdnadshavare i den här frågan.

ANNONS

LÄS MER:Barn över 12 år erbjuds vaccin mot covid-19 i Sverige

Anna Starbrink (L) drev på i regionen

Knappt hade Johan Carlson hunnit tystna innan det började bubbla i huvudstadsregionen. Anna Starbrink (L), sade i ett pressmeddelande att Region Stockholm var redo att vaccinera barn långt innan höstlovet.

– Vi har god kapacitet och är förberedda på att få vaccinera även den yngre gruppen betydligt snabbare än så. Mitt mål är att vi ska kunna starta vaccination av skolbarn i närtid.

Kort därefter basunerade regionen ut startdatumet: 20 september – redan på måndag alltså.

Västra Götalandsregionen följer FHM

Medan Region Stockholm väljer att trotsa Folkhälsomyndighetens rekommendation resonerar landets näst största region annorlunda.

– Folkhälsomyndigheten har satt ett startdatum då de vill att vi ska börja i hela landet, så det följer vi, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

Stockholm börjar redan den 20 september, hur ser du på det?

– Jag spekulerar inte i hur Stockholm har resonerat runt detta, men vi följer den överenskommelsen som vi har med Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Föräldrar orkar inte vänta – bokar vaccinresor för sina barn

Hur ser du på de skillnader som kan bli, beroende på var man bor?

– Jag förstår att det är väldigt olyckligt om det blir skillnader, därför är det bra om vi har en samlad start i landet. Orsaken till att Folkhälsomyndigheten ville vänta, och inte börja på studs, var ju för att vi fortfarande inte är klara med gruppen innan på flera ställen i landet. Det finns fortfarande en hel del kvar att nå, från 16-åringar och uppåt. Både brett men också i det vi kallar vita fläckar, med svårnådda grupper.

ANNONS

Region och skolor ska samarbeta

Detaljerad statistik har visat att det finns områden i storstäderna som har halkat långt efter i vaccinationen. Veckorna fram till november kommer Västra Götalandsregionen därför att utnyttja till att intensifiera sina riktade insatser för att nå fler vuxna – men också till att planera barnvaccinationen.

– För barnen är det extra viktigt att det känns tryggt, de ska känna igen sig vid vaccinationen. Därför vill vi gärna ha ett bra samarbete med skolan – och det behöver vi planera, säger Kristine Rygge.

Behovet av att planera samarbetet ser man också inom den lokala politiken. Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande i Göteborgs stad, säger att man vill diskutera hur man bäst kan hjälpa till.

– Vi vet att vi ligger dåligt till i Göteborg när det gäller vaccineringen, särskilt av unga och personer boende i våra mer utsatta områden. Jag tror att det hade varit bra om vi på olika sätt hjälper till mer från skolans och kommunens sida nu.

LÄS MER:Drygt 110 000 vuxna göteborgare fortfarande ovaccinerade mot corona

LÄS MER:Vården bävar inför slopade coronarestriktioner

LÄS MER:Angeredsmoskén vill få fler att vaccinera sig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS