På bilden syns prästen och hbtq-aktivisten Lars Gårdfeldt.
Prästen och hbtq-aktivisten Lars Gårdfeldt har länge kämpat för homosexuellas rättigheter i samhället, särskilt inom kyrkan. Bild: Malin Lingnert

Lars Gårdfeldt: ”Jag tänker sluta viga heteropar”

Prästen och hbtq-aktivisten Lars Gårdfeldt ger sig in i debatten om att nyexaminerade präster ska fortsätta ha rätt att vägra viga homopar.
– Det är absurt. Jag tänker därför sluta viga heteropar, säger han.

ANNONS
|

I decennier har 56-årige Lars Gårdfeldt kämpat för att homosexuella ska ha rätt att vigas i Svenska kyrkan. I dag kan han, som är präst i Carl Johans församling i Göteborg, göra det. 2009 blev det tillåtet för samkönade par att gifta sig i kyrkan.

– Jag vigde många par när det fortfarande var förbjudet. När det sedan blev tillåtet var jag så sliten av alla år av kamp att jag inte riktigt kunde känna den glädje jag borde ha gjort. Först när jag vigde mina vänner 2017 dök den upp på riktigt för första gången. Jag kände ”wow, det här är verkligen möjligt i dag”, säger han.

ANNONS

Delade meningar om väjningsrätten

Men det är inte en självklarhet att en präst vill viga ett homopar.

Inför kyrkovalet på söndag har en debatt blossat upp kring om det ska vara möjligt för enskilda präster som är nyexaminerade att neka homosexuella att gifta sig.

Flera av kyrkans nomineringsgrupper, alltså partier, vill dock ta bort väjningsrätten. Men ärkebiskopen och fler andra biskopar driver att rätten ska vara kvar.

Diskussionen har lett till att Lars Gårdfeldt bestämt sig för att sluta viga heteropar, vilket P4 Göteborg var först med att berätta.

– Jag tycker att det är absurt att man inom Svenska kyrkan ska nyexaminera präster som vägrar viga homopar. Så jag känner att jag blivit knuffad till det här beslutet för att ärkebiskopen och andra biskopar tycker det är så viktigt att kunna fortsätta nyrekrytera fler homofientliga präster, säger han till Göteborgs-Posten.

Vill inte utgå från en checklista

Susanne Rappmann som är biskop i Göteborgs stift anser dock att det inte är biskoparnas ansvar att ta reda på prästernas åsikter när de ska vigas.

– Vem som blir präst avgörs inte utifrån ett ja och nej-formulär. Jag som biskop strävar efter att ha omdömesgilla präster. Det vi försäkrar oss om är att personen kan möta alla olika typer av människor, med olika sexuella läggningar med respekt, säger hon till Göteborgs-Posten.

ANNONS

Men att neka samkönade par vigsel är väl att gå emot det?

– Jag kan förstå att det framstår som att Svenska kyrkan inte värnar om homosexuellas rätt att leva i en livslång relation. Men för mig är det otroligt viktigt att lyfta att vi gör det. Däremot har man rätt att neka par att vigas, oavsett kön, enligt äktenskapsbalken. Det råder inte någon vigselplikt, säger hon och fortsätter:

– Kyrkoherden måste dock se till så att vigslar kan genomföras. Men det är inga problem. Det finns många präster som gladeligen viger homosexuella par.

Men kan inte det här sända en signal att kyrkan acceptera den här typen av åsikter, alltså att homosexuella inte borde ingår äktenskap?

– Att några enstaka personer har den åsikten inom kyrkan påverkar inte verksamheten i sig, för den som vill vigas får vigas, säger Susanne Rappmann.

”Biskoparna har all makt i världen”

Lars Gårdfeldt tycker dock inte att argumenten håller.

– Biskoparna har all makt i världen att själva fatta beslut om vi i fortsättningen inte ska prästviga någon som föraktar homosexuella. Att prata om att man inte vill ha en checklista är helt fel. Vi har redan en sådan i dag som säger att vi inte prästviger människor som vägrar jobba med kvinnliga präster. Så de har visst den makten.

ANNONS

Han, som fick åka till Kanada 2006 med exmaken och gifta sig, tycket det är tröttsamt att det år 2021 fortfarande är en diskussion om homoäktenskap inom kyrkan.

Hur känns det att du nu tagit det här steget?

– Det är med stor smärta jag har fattat det här beslutet. Jag tycker att heterokärlek är jättevackert. Men det handlar inte om det. Utan jag vill visa på det absurda i att neka vigsel till samtyckande vuxna. Vi ska inte prästviga homofientliga människor som för vidare idéerna om att homosexuella är mindre värda, säger Lars Gårdfeldt.

Finns det stöd för den som vill vägra viga heteropar?

– Jag tänker att om jag ibland får ta vigslar för att någon präst vägrar viga homopar, borde dessa präster kunna ta heteropar helger då jag tjänstgör, säger han.

Och enligt Göteborgs stift gör Lars Gårdfeldt inget fel lagmässigt om han nekar ett heteropar.

– Präster har som jag sade innan laglig rätt att avstå vigsel. Jag vill även tillägga att Lars gjort mycket för kyrkan och lyft viktiga frågor. Jag uppskattar verkligen hans arbete, säger Susanne Rappmann.

LÄS MER:Lars Gårdfeldt har betalat ett högt pris för sin kamp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS