Kyrkan – nytt slagfält för striden mellan S och SD

I årets kyrkovalrörelse har Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna tagit tydligt sikte på varandra. De förstnämnda anser att kyrkan formats efter socialdemokratiska ideal medan S anser att SD vill göra om kyrkan ”i grunden”. Men alla ställer inte upp på den politiska dansen.
– Vi tycker främst att det är tröttsamt, säger Amanda Carlshamre, ordförande för den partipolitiskt obundna nomineringsgruppen POSK.

ANNONS
|

Inför kyrkovalet har Sverigedemokraterna lanserat en kampanjfilm med udden tydligt riktad mot Socialdemokraterna. I filmen syns Aron Emilsson, SD:s gruppledare i kyrkomötesgruppen, gå in i en kyrka och komma ut med Stefan Löfven-porträtt som han stoppar i en papperskorg.

Socialdemokraterna å sin sida är tydliga med att SD är den tydligaste motståndaren inför valet.

– Vanligtvis vill jag inte peka ut någon som vår huvudmotståndare, men nu har vi en situation där extremhögern under ledning av SD och Alternativ för Sverige gör sitt yttersta för att göra om kyrkan i grunden, säger Jesper Eneroth, ordförande för den socialdemokratiska kyrkomötesgruppen.

ANNONS

Vissa skulle vända sig emot att kalla SD för extremhöger.

– Jag tycker att man på goda grunder kan kalla SD för extremhöger.

LÄS MER:Rätten att neka samkönade giftassugna delar prästkåren

Bild: Skärmdump

S: Varken nytt eller politiskt

Bakgrunden till SD:s kampanjfilm är att Svenska kyrkan enligt partiet blivit ”en politiskt vänsterliberal opinionsbildare” efter ”decennier av socialdemokratiskt maktmonopol”.

Det här visar sig, säger Aron Emilsson, i konkreta fall som exempelvis kyrkliga företrädares ställningstagande för flyktingamnesti.

Jesper Eneroth menar dock att kyrkans budskap till sin natur ligger nära de socialdemokratiska värderingarna och att det varken har politiserats eller förändrats.

– Det är klart det är en nagel i ögat på Sverigedemokraterna att Svenska kyrkan i och med sitt budskap och evangeliet, att alla människor har lika värde, också tar ställning för detta, säger han.

– I kyrkliga sammanhang kallas det kärlek till sin nästa. Inom Socialdemokratin kallar man det solidaritet.

Kyrkan ska vara en viktig social kraft som står upp för samhällets svaga, men det finns fler sätt att ta ställning i exempelvis migrationsfrågan, menar Aron Emilsson. Precis som i riksdagen framhåller SD att hjälp i krisens närområde är bäst.

– Det skulle kyrkan kunna vara en tydlig röst för. Men att propagera för nya amnestier och ökad migration tycker jag inte på lika naturligt sätt är kyrkans roll, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Vänstern blev "hittapådemokraterna" i kyrkovalet

Tvistar om den politiska inblandningen

Utöver sakpolitiken är partierna oense om till vilken grad Svenska kyrkan ens ska vara politisk. Sverigedemokraterna efterfrågar en kyrka som inte tar ställning i frågor om exempelvis klimat och migration. Enligt Aron Emilsson skulle det gälla även om kyrkans åsikter speglade SD:s.

Men måste inte kyrkan följa med sin samtid?

– Svenska kyrkan har i någon mån alltid reformerats och demokratiserats, och det är vi naturligtvis glada för. Men vi säger också att kyrkan ska vara i tiden, inte av tiden, säger Emilsson.

Kan ett politiskt parti driva linjen om mindre politik?

– Vi föreslår en genomlysning av valsystemet inom Svenska kyrkan för att se över om det finns andra sätt att välja företrädare, än genom dagens valsystem där partierna har en stark ställning.

De borde komma överens om att såga av grenen de sitter på

Socialdemokraternas Jesper Eneroth anser inte att en opolitisk kyrka är varken önskvärd eller möjligt.

– Jag skulle aldrig vilja lägga munkavle på ärkebiskopen. Tvärtom så uppskattar jag att kyrkan är en kraft i samhället och tydlig med sina värderingar.

Även om det var värderingar du inte håller med om?

– Trots att jag är socialdemokrat ser jag till exempel inga problem med att kyrkan kritiserar regeringen, om regeringens politik inte går i linje med kyrkans budskap.

ANNONS

LÄS MER:SD missade anmäla kandidater till kyrkovalet

POSK: Tröttsamt

Nomineringsgruppen POSK, störst efter Socialdemokraterna i förra kyrkovalet, har länge ansett att politiska partier inte har i kyrkan att göra. Bråket mellan S och SD tydliggör varför de har den ståndpunkten, säger styrelseordförande Amanda Carlshamre.

– Alla vet att S och SD är varandras fiender. Så är det i de allmänna valen också, det inget nytt utan man passar på att puckla på varandra och att positionera sig inför valet nästa år.

– Vi tycker främst att det är tröttsamt.

Amanda Carlshamre är ordförande för POSK:s riksstyrelse.
Amanda Carlshamre är ordförande för POSK:s riksstyrelse. Bild: Victor Ramström

Amanda Carlshamre är övertygad om att den här typen av konflikter påverkar kyrkovalet negativt. Hon uppger att flera personer valt att lämna Svenska kyrkan eftersom de upplevt att den blivit för partipolitisk.

– SD säger att de ställer upp så länge S gör det, för att kyrkan inte ska vara en vänsterkyrka. S å sin sida säger att de måste ställa upp för att hålla de mörka krafterna ute. De borde komma överens om att såga av grenen de sitter på så vi kan slippa de partipolitiska debatterna.

SD:s utsagor om att även de vill avpolitisera kyrkan ger Carlshamre inte mycket för. Hon kallar retoriken ny och inte trovärdig.

– Om de menat allvar hade de ställt upp som enskilda medlemmar, inte som partiet Sverigedemokraterna.

ANNONS

LÄS MER:Kyrkovalet lockar allt färre kandidater

POSK bortom politiska skalan

POSK ifrågasätter lojaliteten hos kyrkans partipolitiska företrädare eftersom deras engagemang är sprunget ur ideologier som liberalism, socialism, konservatism och så vidare.

– Kyrkan måste stå fri och kunna uttala sig om man tycker att riksdag eller regering fattar dumma beslut, utan att bli stämplad som höger- eller vänsterkyrka. Vi är bortom den skalan, säger Amandra Carlshamre.

Hon understryker att det är partierna de vänder sig emot, inte deras företrädare.

– Det är en systemkritik, inte personkritik.

Varken SD eller S håller med om att de nu bara använder kyrkan som ytterligare en arena för att bråka. Aron Emilsson framhåller att Svenska kyrkan har ett stort inflytande och samhällsvärde.

– Kristendomen har en särställning i Sverige och varken kan eller bör vara religiöst neutral. Det ligger som ett raster över all vår sakpolitiska argumentation i valrörelsen.

Socialdemokraten Jesper Eneroth:

– Oavsett vilka partier det ryms inom så finns de här värderingskonflikterna i samhället. Det är därför, som jag sa inledningsvis, jag vanligtvis inte pekar ut ett enskilt parti utan hellre påtalar de värderingar som är våra huvudmotståndare.

Debatten om kyrkovalet

Ledarkrönika: Socialdemokraterna hycklar i kyrkovalet

Insändare: Kyrkan måste bort från partipolitiken

Debatt: Mångkultur är ett faktum – även i kyrkan

ANNONS

Insändare: Kyrkovalet är ett tyst val

Debatt: Svenska kyrkan behöver bli en kraft för ett hållbart skogsbruk

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS