Ann-Sofie Hermansson (S) anklagas för förtal – nu ska hon höras i hovrätten

Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare kommunstyrelseordförande i Göteborg, anklagas för grovt förtal. Hon friades i tingsrätten, nu ska frågan avgöras i hovrätten där professorer, genusvetare, terrorforskare och religionshistoriker har bjudits in för att ge sin syn. Det är dags för runda två i Burka songs-fallet– en rättegång som på många sätt kan komma att likna ett idéhistoriskt seminarium.

ANNONS

I februari 2020 friades Ann-Sofie Hermansson av Göteborgs tingsrätt efter den uppmärksammade Burka songs-rättegången. Det var i samband med ett planerat panelsamtal om Hanna Högstedts film ”Burka songs 2.0” som den dåvarande kommunstyrelseordföranden kallade debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi för bland annat extremister.

Hermansson polisanmäldes för förtal men när åklagaren inte tog upp fallet valde Doubakil och Abdullahi att driva det som ett enskilt åtal.

Åtalet gällde grovt förtal, alternativt förtal. De anser att motivet varit att kränka dem på grund av deras trosbekännelse. De yrkade på att Ann-Sofie Hermansson ska betala de båda skadestånd på 9 000 kronor och rättegångskostnader.

ANNONS

Ann-Sofie Hermansson friades i tingsrätten

I tingsrätten var intresset enormt och en tydligt uppdelad rättssal fick se hur försvaret kallade flera sakkunnigvittnen som terrorforskaren Magnus Ranstorp och litteraturvetaren Johan Lundberg.

LÄS MER:Ann-Sofie Hermansson frias från förtal

När allt var över beslutade tingsrätten att fria Ann-Sofie Hemansson.

– Det är väldigt glädjande, det är en seger för både demokratin och yttrandefriheten, sade hon direkt efter beskedet.

Tingsrätten bedömde bland annat att flera av de termer som Hermansson använt, som "extrema röster" och "extremister" inte är uttryck med bestämt innehåll. Därför kan de inte utgöra förtal.

Men det resonemanget köper in Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahis juridiska ombud Silas Aliki.

– Vi delar inte alls tingsrättens bedömning i den här helt centrala frågan. Begrepp som "extremister" och "extrema röster" är till för att smutskasta människor och det är absolut uppgifter som kan prövas juridiskt. Därför kommer vi att överklaga domen, påpekade hen då.

Genusvetare och idéhistoriker kallas som vittnen

Sagt och gjort. Nu ska ärendet alltså avgöras i hovrätten. I tre dagar pågår förhandlingarna och den här gången kommer även Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi att ha med sig sakkunnigvittnen.

Exempelvis religionshistorikern Mattias Gardell, som är vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet, och den förste mottagaren av det kontroversiella Leninpriset.

ANNONS

I de sakkunnigutlåtanden som redan har skickats in till hovrätten framgår att idéhistorikern Sven-Eric Liedman och religionssociologen Per-Erik Nilsson kommer att ge sin syn på begreppet ”extremism”. Lena Martinsson, professor i genusvetenskap, fokuserar i sin tur på det politiska arbetet av den rörelse som Maimuna Abdullahi ingår i, medan Mattias Gardell försvarar innehållet i debattartiklar av Doubakil och Abdullahi som försvaret menat är skälig grund för Hermanssons uttalanden.

LÄS MER:Domaren Mats Hagelin: "En udda rättegång, men intressant"

Detta läggs till de förhör som gjordes i tingsrätten på Ann-Sofie Hermanssons begäran med mellanösternvetaren Eli Göndör, litteraturvetaren Johan Lundberg, journalisten Magnus Sandelin och terrorforskaren Magnus Ranstorp.

I tingsrätten summerade domaren Mats Hagelin förhandlingarna genom att säga: "En udda rättegång, men intressant". Mycket tyder på att hovrätten bjuder på liknande.

Förhandlingen är planerad i tre dagar, 7-9 september, i Hovrätten för Västra Sverige och precis som i tingsrätten tros intresset vara enormt. På grund av pandemin kommer dock antalet åhörare vara starkt begränsat.

LÄS MER:Burka songs-rättegången fortsätter – Mattias Gardell kallas som expert

LÄS MER:Göteborg kritiseras av JO för beslut om ”Burka songs 2.0”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS