Göteborgspolisen Hannah kräver hårdare tag mot gängkriminella – samlar kåren

Polismordet i Biskopsgården blev droppen som fick bägaren att rinna över. Nu kräver Göteborgspolisen Hannah Bergelin och hennes kollegor utökade maktmedel annars riskeras fler poliser i kampen mot de kriminella gängen, säger hon.
– Det hade lika gärna kunnat vara min begravning, känns det som, säger Hannah Bergelin.

ANNONS
|

På polisstationer runt om i landet ligger just nu Hannah Bergelins upprop, en namninsamling som syftar till att ge poliser större befogenheter i kampen mot de kriminella gängen. Efter mordet på en av hennes kollegor i Biskopsgården gick det inte längre att hålla igen.

– När en polis blir avrättad som Andreas blev är arbetsmiljön helt enkelt oacceptabel. Vi kan inte ha det så här i Sverige längre.

Hårdare straff och ökade befogenheter i kontrollen av gängkriminella

Hon var inte ensam i kåren om att känna så. När hon via en sluten Facebookgrupp lyfte frågan om att samlas med krav om utökade medel strömmade poliser i både yttre och inre tjänst till. Det var startskottet till namninsamlingen som hon ämnar att lämna över till regering och toppolitiker.

ANNONS

– Verktygen som vi har är för få och de lagar som finns i samhället har inte hängt med utvecklingen med de växande kriminella nätverken. De har länge spelat på vår planhalva, nu måste vi flytta fram våra spelmarker, säger hon.

Kraven, lagförändringarna som hon hävdar måste ske, rör bland annat tuffare straff.

– För att få bort dem från gatan, splittra gängen, måste straffen skärpas. Det betyder i dag ingenting för dem att bli frihetsberövade för de vet att de kommer ut igen. Det smakar mer än vad det kostar.

Hon uppmanar även lagstiftarna att se över och utöka möjligheterna för poliser att kontrollera och identifiera människor som rör sig i de kriminella kretsarna. Dessutom behöver också polisen få större befogenheter att omhänderta personer som uppträder provokativt i dessa miljöer, anser Hannah Bergelin.

– De här killarna är slipade och vet vilka knappar de kan trycka på och vilka gränser de inte får kliva över. När vi ingriper mot någon i dessa miljöer så har man alltid ett flertal personer till som är uppe i våra ansikten, säger hon.

Upplever att gängproblemen vuxit kraftigt under karriären

Hon har under sina 18 år som hundförare och polis i yttre tjänst, särskilt på Hisingen, sett hur gängkriminaliteten har spridit sig. Då från att vara ett lokalt problem i Backa till mer eller mindre finnas i varje förort. Det är hårdare nu.

ANNONS

– De är hänsynslösa och respektlösa. Skulle deras antisociala beteende göras straffbart, ja då hade det fått konsekvenser för gängen, tror jag.

Vidare hoppas hon att landets politiker lagstiftar om vidare kameraövervakning och att de inskränker de gängkriminellas möjligheter till besök och permission i landets fängelser.

Du tar ställning i frågor som dryftas i den politiska hetluften samtidigt som du representerar en myndighet – vad tänker du om det?

– Jag kände att jag behövde göra något konkret efter att i flera år gått runt och svurit inombords. Det måste ske en förändring.

Vad säger dina chefer om den här namninsamlingen?

– Jag upplever att jag har deras stöd. Erik Nord ringde upp mig för ett tag sedan efter att namninsamlingen kommit ut och han resonerar som så att varje enskild medarbetare har yttrandefrihet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS