Ostindiefararen på expedition efter sex år i hamn

På måndag är det äntligen dags för Götheborg att ge sig av på expedition igen efter att hon inte lämnat hamnen på sex år. Målet är Stockholm och resan är en av två etapper innan nästa års äventyr i Asien.

ANNONS
|

Det har gått sex år sedan Ostindiefararen Götheborg fick känna på riktig havsluft. På måndagen kommer landmärket att påbörja sin färd mot Stockholm, en resa som väntas ta tolv dagar.

– Det känns fantastiskt bra, det har verkligen varit en lång resa med hopp och förtvivlan på vägen, men nu är vi äntligen på en plats där vi vill vara och har jobbat stenhårt för att komma hit, säger vd:n Peter Alexandersson.

I flera veckor har besättningen och personalen kring skeppet förberett sig för avresan.

– Det är ju tusen grejer som ska göras såklart och mycket förberedelser och grejer som poppar upp i sista minuten som man inte har tänkt på. Men i det stora hela har det fungerat väldigt bra.

ANNONS

LÄS MER:21 tips till ostindiefararen ”Götheborg”

Under förberedelserna framkom det att storråt hade en röta som behövde repareras.

– Lite sådana där saker inträffar ju när det är mycket som ska göras och vi har inte gjort det på ett tag heller. Och det kommer att vara en hel del att göra även efter att de har lagt ifrån kaj. Det är en hel del arbete med riggen och det behövs en hel del jungmän för att bli full besättning och göra de sista bitarna, säger Peter Alexandersson.

Besättning och jungmän ombord

Det är runt 75 personer som kommer att befinna sig ombord på denna första etapp. Utöver den professionella besättningen påmönstrade omkring 50 jungmän under fredagen.

Den professionella besättningen kan segla, har certifiering, behörighet och erfarenhet. Jungmännen är nybörjare och ska utbildas till att segla, gå vakt, sätta segel och delta i det dagliga arbetet.

– En del får hjälpa till med servering, disk, städning och allt som ska ske ombord. För dem är det en fantastisk upplevelse att få komma ombord och segla på en ostindiefarare, som är helt unikt, säger Peter Alexandersson.

Två av de 50 jungmän som påmönstrat är Kit Lundborg och Kristina Klingsten. De har rest till Göteborg för att få vara med på resan till Stockholm.

ANNONS

Expeditionen med Götheborg till Stockholm är den första för Kit Lundborg.

– Jag kommer från Göteborg och när jag var liten så var vi och tittade på när de höll på och bygga skeppet. Jag har velat följa med sedan dess, det kändes bara som en dröm, något helt magiskt. Att man kunde göra något så stort idag, i modern tid, säger Kit Lundborg strax innan hen påmönstrade under fredagen.

Kristina Klingsten har gjort tre resor med Götheborg tidigare.

– Jag har inte så mycket erfarenhet av segling på annat vis och jag skulle inte säga att jag är sjövan som person, men jag hittar bra på det här skeppet. Så jag kan väl hjälpa folk att hitta och komma till rätta lite kanske, säger hon.

Förberedelser inför expeditionen till Asien

Väl i Stockholm kommer skeppet hålla till vid kajen i några dagar innan hon reser tillbaka till Göteborg med ett nytt gäng jungmän. Dessa två etapper är delar av förberedelserna inför kommande Asienexpeditionen.

– Syftet är att vi vill testa skeppet och träna upp besättningen igen, hitta eventuella brister som vi kan åtgärda innan Asien. Sen passa på att vara i Stockholm och visa upp skeppet som den plattform hon kan vara, som representant för Sverige, säger Peter Alexandersson.

ANNONS

LÄS MER:Ostindiefararen såld – klart med ny Kinaresa

Under pandemin har det varit extra tufft att visa upp skeppet och man har periodvis behövt hålla stängt för allmänheten.

– Vi satte besöksrekord förra sommaren, vilket är jättekonstigt egentligen. Men allt annat var ju stängt och vi hade öppet här, men vi hade det väldigt restriktivt.

Antalet besökare under sommaren 2021 har inte varit densamma, något som skulle kunna förklaras med att andra besöksmål också har haft öppet.

Missa inte GP:s sändning när Götheborg lämnar kajen under måndagen.

Förtydligande: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Götheborg skulle lägga ut under söndagen. Under lördagskvällen kom beskedet att avgången skjutits upp till på måndag på grund av en skada på skeppet.

LÄS MER:Skada på Ostindiefararen – avgången skjuts upp

Tidigare expeditioner:

LÄS MER:Starta Svenska Ostindiska Companiet på nytt

LÄS MER:Smakprov ur GP:s jubileumsbok: Håkan på Hellström på Ullevi

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS