”Det är väldigt olika mönster mellan kvinnor och män som blir vd”, säger jämställdhetsforskaren Johanna Rickne vid Stockholms universitet, till DN.
”Det är väldigt olika mönster mellan kvinnor och män som blir vd”, säger jämställdhetsforskaren Johanna Rickne vid Stockholms universitet, till DN. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Forskare: Fördubblad skilsmässorisk för kvinnor med toppjobb

Kvinnor som gör karriär inom politiken eller näringslivet skiljer sig i högre grad än snittet, rapporterar DN. Risken är däremot inte lika hög om man befinner sig i ”ett jämställt förhållande”, enligt forskningen.
– Kvinnor har systematiskt sämre förutsättningar att nå höga positioner för att deras förhållande utsätts för stress, säger forskaren Johanna Rickne vid Stockholms universitet, till tidningen.

ANNONS
|

Jämställdhetsforskaren Johanna Rickne har forskat på skilsmässostatistiken hos kvinnor i näringslivstoppen, efter att ha genomfört en liknande studie om olika aspekter av jämställdhet i samband med politik. Tillsammans med kollegan Olle Folke jämförde hon kvinnor med höga poster inom näringslivet med den generella statistiken, skriver DN.

– Det vi kunde göra i näringslivet var att jämföra de som blev vd före och efter, men vi hade ingen kontrollgrupp om vi hade i politiken. Vi vet inte hur det gick för de som sökte jobben men inte fick det, säger hon.

Studien visar att kvinnor med till exempel vd-poster är i riskzonen för skilsmässa.

ANNONS

LÄS MER:Det ska du tänka på inför skilsmässan

”Olika mönster mellan kvinnor och män”

– Det är väldigt olika mönster mellan kvinnor och män som blir vd. När kvinnor blir vd så fördubblas sannolikheten att skilja sig inom de närmaste åren, säger Johanna Rickne till DN, och fortsätter:

– Kvinnor har systematiskt sämre förutsättningar att nå höga positioner för att deras förhållande utsätts för stress.

LÄS MER:Hon hjälper folk att skilja sig schysst

LÄS MER:Färre bröllop och fler skilsmässor i Göteborg

Fakta: Så gjordes studien

Den första delen av studien undersökte cirka 1 800 män och kvinnor som var rivaler för befordran till ett jobb som kommunstyrelseordförande eller riksdagsledamot.

Sedan jämfördes 800 kvinnor och män som befordrades till företag med mer än 100 anställda.

Forskarna jämförde utvecklingen av relationer innan och efter befordran, samt mellan personer som antingen fick jobbet eller inte.

Varför skilsmässorisken fördubblas i samband med befordran till toppjobb bland kvinnor fastställs inte i forskningen. Men Johanna Rickne och Olle Folke har ändå kunnat utesluta två faktorer: Den ekonomiska frihetseffekten och att kvinnorna skulle ”hitta någon bättre”. Det handlar alltså inte om att kvinnor med höga positioner plötsligt har råd att skilja sig, och inte heller att man dumpar sin partner för att man har hittat någon ny.

Ojämställda förhållanden

Forskningen täcker inte heller frågan om huruvida det är mannen eller kvinnan som faktiskt vill skilja sig.

En möjlig förklaring till att skilsmässostatistiken ser annorlunda ut för kvinnor med höga poster kan enligt forskarna vara ojämställda förhållanden. Hos jämngamla par med en jämlikt fördelad föräldraförsäkring stack statistiken nämligen inte ut från snittet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS