Recension: Sommar i P1 med Anna-Lena Laurén

Motstånd är den röda tråden genom korrespondenten Anna-Lena Lauréns sommarprat som börjar i revolutionen på Majdantorget i Kiev och rör sig via vardagens St Petersburg till ejdrarna hemma på holmen.

ANNONS
|

Vem?

Anna-Lena Laurén, 45, är korrespondent i Ryssland för Dagens Nyheter och Hufvudstadsbladet. Hennes senaste bok ”Sammetsdiktaturen” kom tidigare i år.

Anna-Lena Laurén står mitt mellan kravallpoliser och demonstranter på Majdantorget i Kiev, vintern 2014. Där börjar sommarpratet, och det som var fredliga demonstrationer övergår till våldsamma sammandrabbningar. Hotellobbyn som är journalisternas bas förvandlas till ett bårhus.

LÄS MER:Sommar i P1: Alexandre Antonelli

Ändå är Ukraina i dag ett hoppfullt exempel. Trots att landet brottas med korruption är det likväl en demokrati. Det lönade sig att kämpa.

Sisu, att inte ge upp, återkommer som en refräng. Det gäller för demonstranterna i Ryssland och Belarus, och för att ta sig fram i en rysk vardag där mycket pågår under ytan som måste tolkas och läsas av.

Anna-Lena Laurén är en prisad stilist. I sina bästa reportage tar hon med läsaren in i exotiska miljöer och fördjupar, som när ryttmästaren Michail Kizimovs filosofi och släkthistoria knyts ihop med berättelsen om Lauréns morfar som skickade favorithästen Osmo till fronten i finska vinterkriget. Eller när hon låter herdar i norra Dagestan ge perspektiv på svensk vargdebatt.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Lina Watz

Greppet känns igen i sommarpratet, när ryssarnas kultursyn ställs mot vår. I St Petersburg går det att slinka in på Marinskijteatern och se världsstjärnor uppträda för en billig peng. Klassisk musik är folkligt, inte en exklusiv högkultur. Under pandemin höll så operor och teatrar hela tiden öppet i Ryssland, till skillnad mot Sverige. Kanske för att vi inte ser kulturen som nödvändig på samma sätt?

Som helhet saknas lite av reportagens fokus i sommarprogrammet. Det blir för många (visserligen intressanta) ämnen som ska hinnas med, från demonstrationer till klimatkris, till personliga tragedier, tankar om nåd och ejdrar för att kunna stanna upp och verkligen fördjupa.

Sommarpratare 13/8

Rahel Belatchew, arkitekt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS