Paralympiern Lina Watz sommarpratade om sitt liv som funktionsnedsatt elitidrottare.
Paralympiern Lina Watz sommarpratade om sitt liv som funktionsnedsatt elitidrottare. Bild: Mikael Grönberg

Recension: ”Sommar i P1” – Lina Watz

Paralympiern Lina Watz berättar öppet och ärligt om sitt liv som funktionsnedsatt idrottare, men också om den kamp som följer för anhöriga, syskon och föräldrar.

ANNONS

Om 14 dagar inleds Paralympics i Tokyo. Sverige skickar 26 atleter för att tävla om medaljerna och en av dem är Lina Watz, 25, från värmländska Hammarö.

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Jessica Meir

Fördelen med att sommarlyssna på en person man inte vet ett dyft om är att allt blir nytt, bladet är blankt. Nackdelen är att uppförsbacken blir desto längre, det krävs helt enkelt lite mer av sommarvärden för att behålla lyssnarnas intresse. Men det är såklart inte mycket till utmaning för paralympics-simmaren Lina Watz. Hon har varit med om betydligt tuffare saker än att prata i en radiomikrofon.

Vem?

  • Lina Watz är 25 år, född på Hammarö och bor i Karlstad.
  • Sjuksköterska och elitsimmare, en av de 26 idrottare som Sverige skickar till Paralympics i Tokyo. Vid förra Paralympics i Rio slutade Lina Watz på åttondeplats i finalen på 50 meter fritt.
  • Hon föddes med diagnosen fibula aplasi och amputerade sitt högerben för fem år sedan.
  • Låtar i programmet: ”Don’t stop believin’”, ”Unstopable”, ”Heroes,” ”Din tid kommer”, ”Born to run”.

Lina Watz föddes med fibula aplasi, vilket innebär att hon saknade ett vadben och att ena foten inte fungerade. Men hon föddes också med en benhård tävlingsinstinkt och en vilja att vinna. Ett driv som pushat henne i bassängen till en karriär som elitsimmare, men också hjälpt henne i en tuff, krävande och inte sällan smärtsam vardag som nu landat i en utbildning till sjuksköterska.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Claudia Olsson

Efter många år av komplicerade operationer och ständig värk tog Lina Watz i december 2016, nyss fyllda 20, det svåra beslutet att amputera sitt högerben strax under knäet. Ett par månader senare, med protesen på plats, skar hon Sundstabadets vattenyta och insåg att hon kunde simma även utan ben. I samma stund tog hon också sikte mot Paralympics i Tokyo.

Vad säger man? Imponerande, såklart, och lycka till.

Sommarpratare 11 augusti:

Alexandre Antonelli, biolog, professor i biologisk mångfald.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS