Att Moderaterna vill se minskad arbetskraftsinvandring kunde inte vara mer vinklad politisk propaganda, skriver debattören.
Att Moderaterna vill se minskad arbetskraftsinvandring kunde inte vara mer vinklad politisk propaganda, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl / TT

Misslyckad migrationspolitik lockar inte specialistkompetens

Sverige behöver attrahera utrikesfödd specialistkompetens. Inte minst för att bli konkurrenskraftiga inom tech-sektorn. Men att stödja dagens misslyckade migrationspolitik gör landet mindre intressant att bygga verksamhet i, skriver Daniel Sonesson.

ANNONS
|

Replik

30/7 Moderaterna har fel – vi behöver fler arbetskraftsinvandrare

Att bygga ett starkt näringsliv är A och O för ett Sverige med långsiktigt hållbar och fungerande välfärd. I denna globala värld där snabbväxande verksamheter har specifika kompetensbehov så finns inte alltid rätt kompetens i Sverige.

Välkommen kompetens

Specialistkompetens måste enkelt kunna anlända, stanna och bygga sig ett liv i Sverige. Detta är viktigt för att svenskt näringsliv skall vara konkurrenskraftigt framgent.

Därför är det alltid med ett leende jag välkomnar röster i debatten som propsar för att vi skall kunna erbjuda ett starkare och bättre hem för sådan kompetens. Dessvärre är vissa av dem mest ute efter partipolitiska poänger.

ANNONS

Abir Al-Sahlani (C) skriver en hätsk debattartikel där hon påstår att M vill se färre arbetskraftsinvandrare och att Moderaterna därmed driver en företagsfientlig politik.

Detta kunde inte vara mer vinklad politisk propaganda.

Låg andel högutbildade

Enligt SCB består Sverige idag utav 20 procent utrikesfödda och befolkningstillväxten består till 73 procent av invandring. Det är endast 25 procent av denna migration som består utav högutbildade. Enligt Entreprenörskapsforums undersökning 2020 tar det 12-13 år innan hälften av dessa kommer i jobb och många kommer aldrig i arbete. Cirka 60 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är födda utanför Sverige. Efter åtta år är hälften utan arbete.

Om vi fortsätter dagens migrationspolitik utan reformer kommer utrikesfödda som grupp växa i storlek och antal personer – inte minska.

Sveriges arbetslöshet är klart över EU-snittet och har ökat de senaste åren. Stefan Löfvens mål var att vi skulle ha EU:s lägsta. Under augusti 2018 till augusti 2019 ökade Sveriges arbetslöshet från 6,3 procent till 7,1 procent. Denna ökning är främst bland utrikesfödda.

Just därför har M och KD enats om stramare migrationspolitik med tydligare fokus på integration. Hit har också L nyligen anslutit sig.

Saknas efterfrågad kompetens

Det stämmer att "rätt efterfrågad kompetens finns nämligen inte alltid inom landets gränser." som Abir säger. Detta skriver jag personligen under på.

ANNONS

Detta var också en av de viktigaste sakerna jag påtalade för politiker i egenskap av vd för Sup46, en av Europas främsta techhubbar, under vårt politiska upprop 2019. Att vi måste säkerställa att Sverige är ett land i världsklass att attrahera talang till.

Men detta betyder inte att vi kan ha en skenande ansvarslös och kravlös migrationspolitik kombinerat med en i det närmaste obefintlig integrationspolitik vilket är vad Centerpartiet stödjer i och med att de ingår i regeringsunderlaget S+MP.

Vi behöver kunna attrahera utrikesfödd specialistkompetens. Det gör Sverige konkurrenskraftigt. Att stödja dagens misslyckade migrationspolitik gör däremot Sverige fattigare och mindre intressant att bygga verksamhet i. Däri är det Centerpartiet som driver företagsfientlig politik. Inte Moderaterna.

Att vara företagsvänlig innebär att stödja en fungerande och genomtänkt migrations- och integrationspolitik. Det gör inte Centern med sitt stöd till dagens regering.

Det är bra att Centern vill att Sverige skall vara attraktivt för specialistkompetens, men att vara företagsvänlig innebär att stödja en fungerande och genomtänkt migrations- och integrationspolitik. Det gör inte Centern med sitt stöd till dagens regering.

Daniel Sonesson, ledare inom Tech samt talang- och jobbsektorn.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS